Zachwycamy się owocami, a liście też są super zdrowe. Zrobisz z nich herbatę na odporność i bóle brzucha, pomoże przy wysokiej gorączce
Sezon letni powoli odchodzi w zapomnienie, a coraz częstsze chłodne dni i deszczowa pogoda przynoszą ze sobą katar i przeziębienie. Dlatego w tym czasie warto bardziej przyjrzeć się swojemu zdrowiu i sięgnąć po naturalne sposoby wsparcia odporności. Jednym z nich jest herbata z liści malin. Sprawdź, jak ją zrobić, oraz na czym polega suszenie i przechowywanie liści malin.
Jeśli chcesz uniknąć przeziębienia i grypy, zamiast łykać garść suplementów, lepiej kompleksowo przyjrzyj się swojej diecie. W okresie jesienno-zimowym powinna opierać się nie tylko na dobrze zbilansowanych posiłkach, dobrym pomysłem będzie sięgnięcie po naturalne mikstury na odporność, takie jak herbata z liści malin. Podpowiemy ci, na co pomaga, oraz jak parzyć herbatę z liści malin i ile jej pić.
W niepozornych malinowych liściach kryje się prawdziwa bomba prozdrowotnych substancji. Znajdziesz w nich, także kompleks witamin:
- witaminę A, która wspiera zdrowie oczu i działa przeciwutleniająco,
- witaminy z grupy B, korzystnie działają na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy, a także uczestniczą w wielu procesów metabolicznych zachodzących w organizmie,
- witaminę C, wzmacnia odporność, oraz działa antyoksydacyjnie, a także przyczynia się do lepszego wchłaniania żelaza i syntezy kolagenu,
- witaminę E, działa przeciwutleniająco, wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci.
Nie brakuje tu również soli mineralnych:
- potasu regulującego ciśnienie krwi,
- żelaza, które zapobiega anemii,
- magnezu wspierającego pracę mózgu, serca i mięśni,
- cynku wzmacniającego odporność,
- fosforu, który pomaga dbać o mocne kości i zęby.
W liściach malin znajdują się garbniki i kwasy organiczne. Obecne są tu również flawonoidy, które mają działanie antyoksydacyjne, wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo.
Sprawdź także: Jest bardzo popularne, bo nie ma laktozy. Smaczne, ale trzeba z nim uważać
Picie herbatki z liści malin świetnie wpływa na odporność organizmu, pomaga zwalczać infekcje, oraz pozbyć się objawów przeziębienia i grypy. Napój ten ma także wpływ na zbicie wysokiej temperatury, zmniejsza stany zapalne, a także pomaga przy bolącym gardle. Stosowanie herbaty z liści malin może być pomocne przy leczeniu zatruć pokarmowych i biegunek. Napar ten świetnie działa również na trawienie.
Napój ten ma także działanie rozkurczowe, poleca się go przy bólach menstruacyjnych. Co ciekawe, mogą sięgać po niego także ciężarne cierpiące na mdłości.
Herbata z liści malin może być także świetnym wsparciem dla układu krążenia, ponieważ ma działanie wzmacniające naczynia krwionośne i regulujące ciśnienie krwi. Ma także działanie wspierające zdrowie wątroby, a także przypisuje się jej działanie detoksykujące.
Jeśli w twoim ogrodzie rosną malinowe krzewy, możesz przygotować suszone liście malin własnoręcznie. Najlepiej robić to wiosną i latem z terenów oddalonych od głównych dróg i zabudowań. Listki należy zbierać rano, następnie warto je przebrać, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Najlepiej rozłożyć je na płasko w suchym i przewiewnym miejscu i pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Suszone liście malin należy odpowiednio przechowywać, najlepiej sprawdzą się do tego szklane słoiki ze szczelnie zamkniętymi zakrętkami, można postawić także na płócienne torby. Pojemnik odstaw w ciemne i suche miejsce.
Można parzyć herbatę zarówno ze świeżych i suszonych liści malin. Wystarczy wrzucić do kubka kilka świeżych liści lub sporą łyżeczkę suszu, zalać je gorącą wodą i odstawić na 10 minut.
Ile herbaty z liści malin można wypić w ciągu dnia? Po herbatę z liści malin można sięgać doraźnie, gdy dopadnie cię przeziębienie lub niestrawność, a także potraktować napój jako domowy suplement diety. Przeważnie zaleca się od jednej do dwóch szklanek naparu z liści malin w ciągu dnia.
Źródła: terazgotuje.pl, eherbata.pl
Zobacz też:
Kuzyn selera, ale w naszej kuchni wciąż obcy. Przyspiesza trawienie i metabolizm, doskonały na zgagę
Przysmak z Grecji można kupić w Polsce, a nawet samemu wyhodować. Owoc dla cukrzyka i sercowca