Zamiast jajecznej lub serowej zrób pastę z bardzo zdrowego warzywa. Niezastąpiona na serce, krążenie i nadciśnienie
Strączki są niezwykle przydatnym składnikiem w kuchni, który zwykle doceniany jest przez wegetarian i wegan ze względu na sporą zawartość białka. Jednym z nich jest fasola, która w sklepie dostępna jest w przeróżnych formach i kolorach. Ciekawym przykładem jest czarna fasola, która doskonale nadaje się do przygotowania wielu dań. Zrobisz z niej prostą, ale pyszną pastę, która nie tylko nasyci cię na długo, ale również wzmocni zdrowie. Poznaj przepis, który przyda się każdego dnia.
Nie tylko pyszna, ale również zdrowa. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić czarną fasolę do swojego jadłospisu. Te niepozorne strączki kryją w sobie mnóstwo zalet.
Przede wszystkim czarna fasola jest źródłem białka roślinnego. Dzięki temu powinna znajdować się w diecie każdego wegetarianina i weganina. Jednak nie tylko osoby niejedzące mięsa ją docenią. Czarna fasola kryje w sobie spore ilości błonnika, dzięki któremu wspiera pracę jelit, zapobiega zaparciom i wzmacnia zdrowie układu pokarmowego. To właśnie dzięki tym dwóm składnikom jest taka sycąca. Pomimo niewielkiej ilości kalorii pozwala czuć się pełnym przez długi czas. Dlatego przyda się osobom na diecie.
Czarna fasola ma niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że po jej zjedzeniu energia uwalnia się przez długi czas, a poziom cukru we krwi nie skacze gwałtownie. Jest to ważna cecha, szczególnie dla osób, dbających o regulacje poziomu cukru we krwi.
Dodatkowo błonnik w połączeniu z potasem mają zbawienny wpływ na serce oraz układ krwionośny. Pomagają obniżyć wysoki poziom złego cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia w przyszłości chorób serca. Regulują również ciśnienie krwi.
W czarnej fasoli kryją się antyoksydanty, jak polifenole oraz antocyjany. Mają one pozytywny wpływ na cały organizm i łagodzą stany zapalne w organizmie. Spowalniają też proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko wystąpienia w przyszłości nowotworów.
Znajdziemy w niej także minerały, jak fosfor, żelazo oraz magnez. Dzięki nim wspierają zdrowie układu kostnego. Poprawiają gęstość kości oraz zapobiegają osteoporozie. Przez zawartość witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego wpływają pozytywnie na układ odpornościowy oraz pomagają w produkcji czerwonych krwinek.
Czarną fasolę dostaniemy w dwóch formach. Najpopularniejszą jest fasola konserwowa, którą dostaniemy w puszce. Jest ona od razu gotowa do spożycia. Można jednak spotkać się z suchymi ziarnami, które przed gotowaniem będą wymagały długiego moczenia. Obie formy są pyszne i wartościowe.
Czarna fasola to składnik o uniwersalnym zastosowaniu w kuchni. Zwykle kojarzona jest z daniami kuchni meksykańskiej. Często podawana jest smażona albo jako dodatek do tortilli czy burrito. Ma kremową konsystencję oraz głęboki smak o lekko orzechowym aromacie. Dzięki temu można wykorzystać ją jako dodatek do kaszy czy makaronu. Może też być składnikiem wielu sosów czy zup.
Czarna fasola smakuje pysznie również zmiksowana. Można przygotować z niej wariację hummusu czy prostą pastę do pieczywa. W połączeniu z tahini czy ulubionymi przyprawami stworzy aromatyczny dip, który można stosować jako dodatek do kanapki czy farsz do naleśników. Dodatkowo dzięki zawartości błonnika i białka będzie sycić na długo.
Składniki:
- 400 g ugotowanej czarnej fasoli lub puszka czarnej fasoli,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka kminu rzymskiego,
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Do naczynia blendera wsyp czarną fasolę. Dodaj czosnek, olej, sok z cytryny oraz przyprawy, a następnie zmiel na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj dodatkową łyżkę wody. Zmiksuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotową pastę przełóż do miseczki i podawaj. Możesz również umieścić ją w słoiczku i schować do lodówki. Będzie dobra przez ok. 3-5 dni. Serwuj z krakersami, nachosami albo ulubionym pieczywem. Doskonale smakuje też ze świeżymi warzywami - wystarczy pokroić w słupki marchewkę, paprykę czy ogórka i wyjadać nimi pastę z miseczki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nazywana jest budyniowym jabłkiem. Syci na długo, zbija wysokie ciśnienie krwi
To jedno z najzdrowszych mięs, dobre na wzrok i odporność. Szkoda, że tak rzadko kupujemy
Ma więcej żelaza niż wołowina. Odmładza, odchudza i daje potężnego kopa energii