Zapomniana, choć jest znacznie zdrowsza od jogurtu. Do tego wspomaga odchudzanie
Maślanka czy kefir? Z pozoru te napoje wydają się podobne, ale w praktyce wcale tak nie jest. Każdy z nich nie tylko inaczej smakuje, ale może też inaczej wpływać na nasz organizm. Co lepiej pić, maślankę czy kefir? Wyjaśniamy, dlaczego warto pić maślankę.
Maślanka została nieco zapomniana i wyparta przez kefiry, jogurty pitne i skyry. Dawniej gościła ona w niemalże każdym domu. Teraz gdy już rzadko kto robi masło samodzielnie, napój już nie jest tak popularny, a niesłusznie. Czy naprawdę warto zastępować ją kefirem?
Zarówno maślanka, jak i kefir, to napoje bogate w wartości odżywcze. Kefir cechuje się dużą zawartością witamin z grupy B, witaminy D i cennego wapnia. Do tego ma w sobie bakterie kwasu mlekowego. Za to maślanka, poza tym dostarczy do organizmu witaminy A, E, białka, fosfolipidów, magnezu i potasu.
To, czy lepsza do picia jest maślanka, czy kefir, zależy od tego, czego oczekujemy. Będąc na diecie odchudzającej, zdecydowanie lepiej sięgnąć po maślankę. W 100 g ma ona zaledwie 40 kcal, kefir za to ma 75 kcal. Różnica może wydawać się nieduża, jednak może mieć ona ogromny wpływ na wagę, jeśli taki nabiał pijemy w niemałych ilościach.
Co więcej, maślanka jest lepsza od kefiru na diecie niskotłuszczowej. Kefir dostarczy do organizmu aż 4,1 g tłuszczu, a taka sama porcja maślanki zaledwie 0,9 g. Oba z tych napojów będą mimo wszystko obniżać cholesterol, ale regularnie pita maślanka znacznie lepiej wpłynie na wyniki badań.
Dodatkowo maślanka, w porównaniu do kefiru, obfituje w lecytynę. Składnik zapobiega przyczepianiu się cząsteczek cholesterolu do ścianek naczyń krwionośnych i zapobiegnie ich odkładaniu.
Maślanka to napój, który jest źródłem witamin z grupy B, witaminy A, D, E, wapnia, potasu oraz magnezu. Tak samo jak w kefirze, znajdują się w niej pożyteczne bakterie kwasu mlekowego.
W ten sposób maślanka wykazuje nieocenione właściwości dla układu pokarmowego. Ureguluje procesy trawienne i zadba o mikroflorę jelitową. Zapobiegnie powstawaniu stanów zapalnych tego układu, zwalczy biegunkę, zgagę czy wzdęcia.
Właściwości przeciwzapalne maślanki to nie tylko korzyści dla układu pokarmowego. Ta funkcja wesprze odporność całego organizmu, zmniejszając ryzyko zachorowań. Dotyczy to zarówno przeziębień, jak i poważniejszych chorób np. układu sercowo-naczyniowego.
O serce zadba również fakt, że regularnie pita maślanka może obniżać cholesterolu. To dzięki zawartości fosfolipidów, które zwiększają rozpuszczalność tłuszczu z jedzonych potraw. Tym samym zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolowych i rozwojowi m.in. miażdżycy.
Takie działanie pozwoli zarazem na wspomaganie odchudzania. Na prostsze zrzucanie wagi dzięki maślance wpłynie też duża ilość białka. Dzięki temu napój nasyci na długo i zapobiegnie podjadaniu między posiłkami.
Wapń w maślance pozwoli zachować mocne, zdrowe kości i zęby. Zwiększy ich gęstość i poprawi odporność na złamania. Uchroni zatem od wystąpienia osteoporozy.
Nie można także zapomnieć, że witamina B i magnez w maślance mogą poprawić pracę układu nerwowego. Napój wesprze pamięć, koncentrację, zdolności uczenia się. Poprawi nastrój i samopoczucie.
Maślanka na szerokie zastosowanie w kuchni. Pasuje do placków ziemniaczanych lub innych warzywnych, ziemniaków z koperkiem lub podsmażoną cebulką, ziemniaków z sadzonym jajkiem. Można z niej zrobić owocowe smoothie, chłodnik, dressing lub marynatę do mięc. Maślanka nadaje się też jako zakwas do chleba lub dodatek do ciasta.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki