Reklama
Reklama

Zapomniany skarb z ogrodu babci. Walczy z anemią, dodaje energii i poprawia pamięć

Na rynku pojawia się coraz więcej egzotycznych owoców z dalekich krajów i innych kontynentów, podczas gdy te z naszego podwórka zostają zapominane. Do takiego grupy należy właśnie nieszpułka zwyczajna. Co to za owoc i jakie ma właściwości? To prawdziwy zapomniany skarb.

Nieszpułka zwyczajna - zapomniany owoc

Nieszpułka zwyczajna, nazywana również nieszpułką jadalną, to długowieczna roślina z rodziny różowatych. Znana była już przed naszą erą w starożytnej Grecji i Azji Zachodniej. W Europie jednak jej owoce rozpowszechnili Rzymianie, a Karol Wielki wpisał krzew na listę gatunków obowiązkowych w królewskich ogrodach. Od tej pory roślina pojawiała się niemalże wszędzie.

Największa popularność nieszpułki zwyczajnej przypadła na XVII wiek. Szczególnie uwielbiana była przez Anglików i nie było osoby, która nie miałaby jej posadzonej w swoim ogrodzie.

Z czasem natomiast do Europy zaczęło napływać coraz więcej egzotycznych owoców, które były dostępne całą zimę. Przez to nieszpułka została niesłusznie wyparta, a w XX. wieku już mało kto o niej pamiętał.

Jakie właściwości ma nieszpułka?

Owoce nieszpułki zwyczajnej charakteryzują się wysoką zawartością niezbędnych mikro i makroelementów oraz witamin. Przede wszystkim zjedzenie jej 100 g uzupełni 15% zalecanego dziennego spożycia żelaza, 5% zalecanego dziennego spożycia witaminy B1 czy 4% zalecanego dziennego spożycia wapnia. Obfituje także w cenny błonnik pokarmowy.

Dzięki temu nieszpułka może być remedium na niedokrwistość. Nie tylko pomoże w leczeniu anemii, ale też może zapobiegać jej rozwojowi czy nawrotom. Wysoka dawka żelaza w owocach dodatkowo wesprze odporność organizmu, doda energii i poprawi samopoczucie.

Nieszpułka ma zarazem właściwości wspierające układ nerwowy. Poprawi pamięć i umiejętności uczenia się. Regularne jedzenie jej polepszy nastrój i zapobiegnie występowaniu stanów depresyjnych.

Dodatkowo nieszpułka zwyczajna od wieków wykorzystywana jest podczas problemów żołądkowych. Szczególnie polecana jest podczas biegunek i wszelkich niestrawności. Zajadanie się nią rekomendowano również osobom mającym problem z kamieniami nerkowymi lub żółciowymi.

Co można zrobić z nieszpułki?

Owoce nieszpułki zwyczajnej po dojrzeniu są miękkie, soczyste i słodkie, a przy tym są wyjątkowo uniwersalne. Można więc je wykorzystać na wiele przeróżnych sposobów. Z tego powodu można z nich z powodzeniem przygotować pyszne dżemy i konfitury. Takie przetwory dopełnią ciasta, naleśniki czy słodkie pieczywo.

Nieszpułka jest również chętnie wykorzystywana jako baza do nalewek czy soków. Smak owoców świetnie podkreśli aromat mięs, w szczególności pieczonej kaczki.

Źródło: terazgotuje.pl, ekologia.pl

Zobacz też:

Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki

Czym różni się dżem od konfitur? Co jest lepsze i zdrowsze?

Jest smaczniejsza i zdrowsza od łososia, ale i tak ją omijamy. Do tego delikatne mięso, brak tłuszczu i ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | owoce