Zapomniany skarb z ogrodu babci. Walczy z anemią, dodaje energii i poprawia pamięć
Na rynku pojawia się coraz więcej egzotycznych owoców z dalekich krajów i innych kontynentów, podczas gdy te z naszego podwórka zostają zapominane. Do takiego grupy należy właśnie nieszpułka zwyczajna. Co to za owoc i jakie ma właściwości? To prawdziwy zapomniany skarb.
Nieszpułka zwyczajna, nazywana również nieszpułką jadalną, to długowieczna roślina z rodziny różowatych. Znana była już przed naszą erą w starożytnej Grecji i Azji Zachodniej. W Europie jednak jej owoce rozpowszechnili Rzymianie, a Karol Wielki wpisał krzew na listę gatunków obowiązkowych w królewskich ogrodach. Od tej pory roślina pojawiała się niemalże wszędzie.
Największa popularność nieszpułki zwyczajnej przypadła na XVII wiek. Szczególnie uwielbiana była przez Anglików i nie było osoby, która nie miałaby jej posadzonej w swoim ogrodzie.
Z czasem natomiast do Europy zaczęło napływać coraz więcej egzotycznych owoców, które były dostępne całą zimę. Przez to nieszpułka została niesłusznie wyparta, a w XX. wieku już mało kto o niej pamiętał.
Owoce nieszpułki zwyczajnej charakteryzują się wysoką zawartością niezbędnych mikro i makroelementów oraz witamin. Przede wszystkim zjedzenie jej 100 g uzupełni 15% zalecanego dziennego spożycia żelaza, 5% zalecanego dziennego spożycia witaminy B1 czy 4% zalecanego dziennego spożycia wapnia. Obfituje także w cenny błonnik pokarmowy.
Dzięki temu nieszpułka może być remedium na niedokrwistość. Nie tylko pomoże w leczeniu anemii, ale też może zapobiegać jej rozwojowi czy nawrotom. Wysoka dawka żelaza w owocach dodatkowo wesprze odporność organizmu, doda energii i poprawi samopoczucie.
Nieszpułka ma zarazem właściwości wspierające układ nerwowy. Poprawi pamięć i umiejętności uczenia się. Regularne jedzenie jej polepszy nastrój i zapobiegnie występowaniu stanów depresyjnych.
Dodatkowo nieszpułka zwyczajna od wieków wykorzystywana jest podczas problemów żołądkowych. Szczególnie polecana jest podczas biegunek i wszelkich niestrawności. Zajadanie się nią rekomendowano również osobom mającym problem z kamieniami nerkowymi lub żółciowymi.
Owoce nieszpułki zwyczajnej po dojrzeniu są miękkie, soczyste i słodkie, a przy tym są wyjątkowo uniwersalne. Można więc je wykorzystać na wiele przeróżnych sposobów. Z tego powodu można z nich z powodzeniem przygotować pyszne dżemy i konfitury. Takie przetwory dopełnią ciasta, naleśniki czy słodkie pieczywo.
Nieszpułka jest również chętnie wykorzystywana jako baza do nalewek czy soków. Smak owoców świetnie podkreśli aromat mięs, w szczególności pieczonej kaczki.
Źródło: terazgotuje.pl, ekologia.pl
Zobacz też:
Nie musisz moczyć fasoli przez całą noc. Wypróbuj prosty patent kucharzy
Na świecie doceniania, w Polsce omijana. Tańsza i o wiele zdrowsza od dorsza ryba
Potrójna siła natury. Herbata na przeziębienie, odporność i dobre trawienie