Najmodniejsza herbata i król owoców. Napój na szybszy metabolizm, stres i ochronę serca
Zielono-pomarańczowy, kremowy, z owocową nutą. Wyjątkowo smakuje, orzeźwia lepiej niż lemoniada i pobudza równie dobrze, co kawa. Prosty napój możesz pić podczas upałów w wersji mrożonej. Wystarczy tylko kilka składników, żeby przygotować energetyzujący i wspierający organizm koktajl.
Kolorowy napój to połączenie dwóch kulinarnych trendów ostatnich lat. Z jednej strony matcha - ceremonialna zielona herbata, którą pokochały nie tylko gwiazdy, ale też dietetycy i specjaliści od zdrowego żywienia. Z drugiej mango - okrzyknięte "królem owoców", cenione za soczystość, pyszny smak i ogrom witamin. Razem tworzą duet idealny oraz napój pełen właściwości prozdrowotnych. To wspaniałe wsparcie dla organizmu, szczególnie latem, gdy trzeba go nawadniać i ochładzać.
Matcha to sproszkowana japońska zielona herbata, która występuje w wielu formach - jako kapsułki, syropy do napojów czy mieszanki instant. W kuchni, zwłaszcza do przyrządzania zdrowych koktajli, stosuje się matchę w czystej postaci, czyli proszku.
Herbata zawiera L-teaninę. Aminokwas działa relaksująco i redukuje stres, jednocześnie nie powodując senności. Dzięki obecności kofeiny w składzie ma wręcz odwrotny wpływ. Choć wycisza, to jednocześnie poprawia koncentrację, pamięć i samopoczucie oraz dodaje energii. Wszystko dlatego, że kofeina w matchy uwalnia się wolniej niż w kawie. Zapewnia więc równocześnie sprawność umysłu i ukojenie nerwów.
Jej głęboki zielony kolor to zasługa silnych antyoksydantów. Matcha zawiera ich aż kilkadziesiąt razy więcej niż klasyczna zielona herbata. Są to przede wszystkim katechiny, które hamują proces starzenia się organizmu, wspierają układ sercowo-naczyniowy (m.in. obniżając zbyt wysokie stężenie cholesterolu i uelastyczniając naczynia krwionośne), regulują poziom cukru we krwi i przyspieszają metabolizm (pomagają schudnąć). Regularne spożywanie matchy może przyczyniać się do detoksu (usunięcia szkodliwych substancji), poprawy pracy wątroby i wzmocnienia układu immunologicznego.
Nie bez znaczenia są pozostałe składniki użyte do przygotowania napoju. Mleko sprawia, że napój zyskuje przyjemną, kremową konsystencję, ale też sycący charakter. Mango z kolei to nie tylko słodki smak, ale też źródło witaminy C, beta-karotenu i błonnika pokarmowego. Owoc usprawnia trawienie, działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność.
Przepis na matchę z mango jest bardzo prosty. Potrzeba tylko kilku składników: dobrej jakości matchy, musu z dojrzałego mango i mleka (krowiego lub roślinnego). Możesz przygotować wersję klasyczną - kremową, aksamitną i idealną do powolnego popijania. Możesz też postawić na wersję mrożoną - z kostkami lodu, która sprawdzi się jako pobudzająca alternatywa dla frappe.
Składniki:
- kopiata łyżeczka matchy,
- 50 ml gorącej (nie wrzącej) wody,
- 100 ml mleka (krowiego lub roślinnego, np. migdałowego lub owsianego),
- 100 ml musu z mango (najlepiej świeżego - bez cukru, ze zmiksowanego owocu),
- ewentualnie 3-4 kostki lodu,
- ew. miód do smaku.
Sposób wykonania:
Przesiej matchę przez sitko do małej miseczki (aby pozbyć się grudek). Zalej gorącą wodą (ok. 80 stopni) i dobrze wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (możesz nawet użyć trzepaczki czy spieniacza do mleka).
W wyższej szklance na spodzie umieść mus z mango. W wersji mrożonej - dodaj teraz kostki lodu, w wersji klasycznej - przejdź od razu do kolejnego kroku. Następnie ostrożnie dolej mleko (możesz po łyżeczce, żeby tworzyły się warstwy).
Na koniec - również powoli i po łyżeczce - wlej matchę, tworząc warstwowanie. Nic się jednak nie stanie, jeśli poszczególne produkty wymieszają się ze sobą. Aby dosłodzić napój, możesz dodać pół łyżeczki miodu (najlepiej zrobić to na początku, dodając odrobinę do musu z mango i mieszając).
Matcha z mango to zdrowa przekąska oraz idealny, lekki zamiennik popołudniowej kawy.
Źródło: terazgotuje.pl, tashasartisanfoods.com
Zobacz też:
Pij rano zamiast czarnej herbaty. Działa kojąco, delikatna dla żołądka, poprawia wygląd skóry
Mają mało kalorii, ale dużo błonnika. Delikatniejsze w smaku i mniej ostre od starszego brata