Reklama
Reklama

Zawsze dodawaj do pomidorów. Wydobędziesz z nich to, co najlepsze i najzdrowsze

Dieta bogata w pomidory może zmniejszyć ryzyko zachorowania na udar mózgu aż o 26 proc., a na chorobę wieńcową aż o 13 proc.. Nie od dziś wiadomo, że zawarty w pomidorach likopen ma wiele prozdrowotnych właściwości. Wystarczy połączyć pomidory z kilkoma składnikami, aby zyskać prawdziwą tarczę przeciwko chorobom układu krwionośnego. Z czym najlepiej jeść pomidory?

Likopen zawarty w pomidorach jest silnym przeciwutleniaczem. Aby z niego skorzystać, należy odpowiednio przygotować pomidory i połączyć z kilkoma produktami, które wzmocnią jego działanie. Dzięki temu wydobędziesz z pomidorów to, co najzdrowsze i przygotujesz danie chroniące twoje serce i układ krwionośny.  

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory, choć są warzywami ciepłolubnymi, naturalnie występującymi w Ameryce Południowej, to są łatwo dostępne w Polsce. W okresie letnim możemy wybierać najróżniejsze odmiany od bawolego serca, malinowe, truskawkowe, śliwkowe, lima, po najróżniejszego koloru pomidory koktajlowe. Polacy chętnie wykorzystują je do przygotowania wszelkiego rodzaju sosów pomidorowych, zup, ale także sałatek. Dlaczego warto jeść pomidory? 

Reklama

Warzywa te zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji. Najważniejszy z nich to likopen. Jest to związek pochodzący z grupy karetonoidów - tej samej, z której pochodzi beta-karoten. Wykazuje on mocne działanie przeciwutleniające. Chroni organizm przed stresem oksydacyjnym odpowiedzialnym za szereg chorób metabolicznych i neurodegeneracyjnych. To jeszcze nie wszystko. Likopen zawarty w pomidorach: 

  • hamuje utlenianie się cholesterolu LDL, czyli nie dopuszcza do tego, aby cholesterol przemienił się w blaszki miażdżycowe. Ma zatem działanie przeciwmiażdżycowe; 
  • chroni naczynia krwionośne przed zwapnieniem; 
  • obniża ciśnienie krwi; 
  • chroni kości przed utratą masy kostnej - szczególnie narażone są kobiety po menopauzie; 
  • poprawia płodność u mężczyzn; 
  • działa przeciwstarzeniowo - chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.  

Likopen odpowiada za czerwony kolor pomidorów. Z tego powodu największa jego ilość znajduje się w odmianach czerwonych i dojrzałych. W pomidorach żółtych i zielonych obecna jest znikoma ilość likopenu.  

Zobacz też: Najzdrowszy sok na świecie. Najlepiej wspiera serce, pomaga w odchudzaniu

Pomidory są także bogatym źródłem potasu. Warto to zapamiętać, ponieważ według badań wynika, że spożywamy go dwukrotnie mniej, niż powinniśmy. Potas jest kolejnym składnikiem odżywczym, który chroni układ krwionośny i serce. Jego niedobór zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego i sprzyja zaburzeniom serca. Ponadto możesz odczuwać drętwienie kończyn i skurcze, a także zwiększoną senność, brak koncentracji czy pogorszenie nastroju.  

Co jeszcze znajdziesz w pomidorach? W mniejszych ilościach warzywa te dostarczają witaminy C i błonnika. Wiele osób na diecie odchudzającej cieszy również to, że są niskokaloryczne. Jeden średni pomidor dostarcza zaledwie 25 kcal.  

W jakiej formie najlepiej jeść pomidory?

Bogaty skład pomidorów to jednak nie wszystko. Aby w pełni korzystać z ich cennych walorów zdrowotnych, należy je odpowiednio przygotować. Likopen jest znacznie bardziej przyswajalny przez organizm, jeśli pomidory są drobno pokrojone, a najlepiej starte. Zatem wszelkiego rodzaju przeciery, soki i sosy dostarczają tej substancji najwięcej.  

Drugim czynnikiem zwiększającym przyswajalność likopenu jest ciepło. Przed podaniem warto zatem pomidory poddać delikatnej obróbce cieplnej. Na szczęście zawarty w pomidorach potas jest odporny na wyższą temperaturę, więc nie ulegnie on rozpadowi. Jedynie witamina C, która jest substancją wrażliwą na temperaturę powyżej 40 stopni Celsjusza, może ulec rozpadowi. Jeśli chcesz, aby pomidor dostarczał ci tej witaminy, najlepiej jeść go na surowo. Na szczęście witamina C jest dostępna w znacznie większej liczbie produktów, więc nie masz co się martwić o jej niedobór

Z czym najlepiej jeść pomidory, żeby były wartościowe?

Likopen zawarty w pomidorach jest składnikiem rozpuszczalnym w tłuszczach. Aby zwiększyć jego przyswajalność, dodaj do pomidorowego sosu łyżkę oleju roślinnego. Tłuszcze jednonienasycone zawarte m.in. w oliwie z oliwek wykazują podobne działanie kardioprotekcyjne co likopen, dzięki czemu wzmocnisz jego działanie.  

Do pomidorów warto dodać także źródła witaminy E np. pestki dyni, orzechy czy właśnie oleje roślinne. Witamina ta chroni likopen przed utlenianiem.  

Niektóre produkty spożywcze również wykazują właściwości przeciwmiażdżycowe, a do tego świetnie pasują do pomidorów. W swoich daniach wykorzystaj czosnek i cebulę, które dodatkowo zadbają o twoją odporność, a także ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega 3. Takie posiłki nie tylko cudownie smakują, ale także chronią twoje serce.   

Źródła: terazgotuje.pl, justbe.fit, pubmed 

Zobacz też:

Lepsza od kawy, bo regularne picie przyspiesza metabolizm. Dobrze działa na pracę serca i nerek

Bezglutenowy, niskokaloryczny, z dużą ilością błonnika. Dobry makaron nie tylko dla cukrzyków

Poprawia pracę mózgu, pomaga oczyścić organizm. Zdrowsza od kawy, możesz pić nawet przed snem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pomidory