Reklama
Reklama

Najzdrowszy sok na świecie. Najlepiej wspiera serce, pomaga w odchudzaniu

Świeże soki dostarczają sporej ilości witamin i minerałów, jednak mają znacznie mniej wartościowego błonnika, który obecny jest w całych owocach i warzywach. Mimo to, warto znaleźć dla nich miejsce w jadłospisie. Zwłaszcza jeśli chodzi o sok pomidorowy, który doskonale wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Sprawdź, kto powinien pić sok pomidorowy.

Sok pomidorowy jest bogaty w wiele cennych substancji odżywczych, dobrze nawadnia, wspiera zdrowie, a w dodatku jest niskokaloryczny. Podpowiemy ci, jakie właściwości ma sok pomidorowy, oraz jak zrobić go w domowych warunkach.

Sprawdź także: Niskokaloryczny, nie ma cukrów prostych. Sok z dużą dawką żelaza, wapnia i potasu

Sok pomidorowy - wartości odżywcze

Jednym z najcenniejszych składników, który znajduje się w pomidorach, jest likopen, który należy do silnych przeciwutleniaczy. Wspiera walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, oraz chroni organizm przed stresem oksydacyjnym. Likopen ma także działanie przeciwnowotworowe, między innymi zmniejsza ryzyko raka prostaty, trzustki, czy żołądka. Co więcej, likopen ma udowodnione naukowo działanie wspierające układ krążenia, oraz zmniejszające ryzyko rozwoju chorób serca, np., choroby wieńcowej, czy udaru. Warto dodać, że w przetworach pomidorowych jest więcej likopenu, niż w surowych pomidorach. 

Reklama

Ponadto sok ten ma działanie przeciwstarzeniowe, zmniejsza ryzyko uszkodzeń skóry promieniami UV, oraz działa przeciwzapalnie. Sok pomidorowy znany jest z wysokiej zawartości potasu, który między innymi pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienia krwi, ponadto odpowiada za utrzymanie równowagi sodowo-potasowej. Ponadto obecna jest tu witamina C, która wspiera odporność i działa antyoksydacyjnie.

Kto powinien pić sok pomidorowy?

Sok pomidorowy w 100 ml zawiera jedynie 17 kcal, dlatego będzie idealnym wyborem dla osób na diecie odchudzającej. Pomado ma niski indeks glikemiczny, po jego spożyciu, nie następuje gwałtowny skok glukozy we krwi. Dlatego może być spożywany przez osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność. 

Napój ten świetnie sprawdzi się w diecie sercowców, pomaga zbić zbyt wysokie ciśnienie krwi, oraz zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Mało kto wie, że sok pomidorowy ze względu na zawartość likopenu, witaminy K i wapnia korzystnie wpływa na zdrowie kości. Polecany jest w szczególności osobom starszym, oraz kobietom w okresie menopauzy, u których występuje ryzyko osłabienia kości.

Taki sok będzie także doskonale nawadniał organizm, dlatego warto sięgnąć po niego po intensywnym wysiłku fizycznym, lub podczas upałów. Świetnie uzupełni składniki mineralne, które tracimy wraz z potem.

Przeciwwskazaniem do spożywania soku pomidorowego mogą być alergie pokarmowe, choroby żołądka, np. refluks, czy też choroby nerek.

Jak zrobić sok pomidorowy?

Sok pomidorowy dostępny jest, w niemal każdym sklepie. Jeśli decydujesz się na zakup, zwróć uwagę, aby nie zawierał dodatku białego cukru i zbędnych składników. Bez problemu jednak, taki napój możesz przygotować w domu, zwłaszcza w sezonie, kiedy pomidory są najsmaczniejsze i korzystne cenowo.

Do przygotowania szklanki soku pomidorowego, będziesz potrzebować jedynie trzech większych pomidorów, które należy umyć, wykroić z nich twarde części, pokroić na mniejsze części i ugotować przez około 15-20 minut. Następnie, wystarczy je zblendować i gotowe. Napój możesz doprawić szczyptą soli i pieprzu.

Trzeba zaznaczyć, że cenny likopen, który znajduje się w pomidorach i przetworach pomidorowych lepiej rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego do soku warto dodać łyżkę oliwy z oliwek. Możesz dorzucić także ząbek czosnku, który w wspiera prozdrowotne działanie likopenu. Świetnie pasować będą tu również rozmaryn i oregano.

Źródła: terazgotuje.pl, youtube.com/@drbartekpl

Zobacz też:

Włosi jedzą w każdej postaci, my nadal nie doceniamy. Jest nie tylko smaczny, ale wspomaga stłuszczoną wątrobę

W Chorwacji jedzą zamiast kurczaka. Mają minimum tłuszczu, mnóstwo białka i żelaza

W kuchni używam olej z najzdrowszej przyprawy. Koi nerwy, poprawia trawienie i wzmacnia odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pomidory | napoje