Zbieram w czerwcu i robię syrop. Genialne na wzmocnienie, żołądek i choroby tarczycy
Dojrzałe orzechy włoskie to pyszna zdrowa przekąska, dodatek do ciast, owsianek, czy musli. Okazuje się jednak, że dla naszego zdrowia korzystne są również zielone orzechy. Jakie mają właściwości i jak je wykorzystać? Podpowiadamy.
Od dziecka słyszymy, aby nie jeść niedojrzałych warzyw i owoców. Podobnie sytuacja ma się w przypadku zielonych orzechów, nie nadają się one do bezpośredniego spożycia. Tak jak ostrzegały nas mamy i babcie, mogłoby się to skończyć bólem brzucha i zatruciem. Okazuje się jednak, że można z nich zrobić lecznicze mikstury, nalewki, oraz syropy. W poniższym artykule znajdziesz przepisy na prozdrowotne specyfiki z zielonych orzechów.
Czerwiec to miesiąc, w którym można zabrać się za zbieranie zielonych orzechów. Sposobem na sprawdzenie, czy nadają się do przetworzenia jest przebicie ich skórki wykałaczką lub igłą. Powinien wyciec z nich sok.
W takich orzechach znajdują się garbniki, które wykazują działanie antyoksydacyjne, wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.
Obecne są tu także witamina A, wspierająca zdrowe oczu; witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krążenia; witamina C, która odpowiada za wzmacnianie odporności; witamina E, działająca przeciwutleniająco oraz wspierająca kondycję włosków, skóry i paznokci, oraz witamina PP, która wspiera układ nerwowy i hormonalny.
Zielone orzechy to także źródło minerałów, w tym: wapnia i fosforu, które wzmacniają kości i zęby; cynku i selenu, które wspierają układ immunologiczny; żelaza, które zapobiega anemii, potasu, który reguluje ciśnienie krwi, oraz jodu, który dba o zdrowie tarczycy.
Mikstury i syropy przygotowywane na bazie zielonych orzechów będą mieć działanie przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze, a także pomogą łagodzić stany zapalne w organizmie. Pomogą także zbić zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy. Mikstura z zielonych orzechów pomoże także na bóle brzucha i niestrawność.
Zielone orzechy można wykorzystać na kilka sposobów. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić leczniczy syrop i miksturę na mleku.
Przepis na syrop z zielonych orzechów:
- 1 litr naturalnego miodu,
- 40 małych zielonych orzechów.
Zacznij od dokładnego umycia u wysuszenia orzechów, następnie drobno je posiekaj. Możesz także zamiast tego je ponakłuwać. Następnie tak przygotowane orzechy włóż do słoików i zalej miodem. Zakręć i odstaw na 40 dni w nasłonecznione miejsce. Pamiętaj, aby co jakiś czas potrząsać słoikiem. Po tym czasie, przecedź syrop i zlej do butelek. Przechowuj w chłodnym miejscu. Stosuj jedną łyżeczkę dziennie, możesz dodaj ją do letniej herbaty.
Przepis na miksturę z zielonych orzechów:
- 500 ml gorącego mleka,
- 4 zmielone zielone orzechy włoskie.
Do rondelka wsyp zmielone zielone orzechy, wlej pół litra gorącego mleka. Całość podgrzewaj przez kilka minut, następnie wyłącz grzanie i odstaw na dwie godziny.
Taka mikstura pomoże w przypadku nieżytu żołądka, można ją stosować 4 razy dziennie, pół szklanki 30 minut przed posiłkiem.
Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki