Zdrowszy od mięsa i dużo delikatniejszy od ryby. W PRL-u miał zastąpić schabowe i mielone
Ten mały skorupiak, dziś niemal zapomniany w polskiej kuchni, w czasach PRL-u był popularnym rozwiązaniem, zastępującym mięso, którego wówczas brakowało. Jego delikatny smak i struktura sprawiają, że kryl jest wszechstronnym składnikiem, który może wzbogacić wiele potraw. Dodatkowo kryl posiada liczne właściwości prozdrowotne, które są cenne dla naszego organizmu. Przekonaj się, co możesz z niego przygotować.
W polskiej kuchni skorupiaki nie zajmują ważnego miejsca. Nie oznacza to jednak, że warto z nich rezygnować. Kryle mają mnóstwo cennych właściwości odżywczych, które mogą wzmocnić organizm.
Kryl to niewielki skorupiak, mniejszy od popularnych krewetek. Zamieszkuje oceany na całym świecie. Żyje w dużych ławicach i jest jednym z kluczowych elementów łańcucha pokarmowego. Jego mięso ma delikatną, lekko chrupiącą strukturę, a jego smak można porównać do innych skorupiaków. Jest subtelnie słone i słodkawe. Jego aromat w daniach jest mało wyczuwalny.
W czasach PRL-u doceniało się alternatywy dla mięsa, które wtedy było towarem deficytowym. Kryl był dobrą alternatywą, bogatą w białko. Jego delikatny smak sprawiał, że łatwo było wkomponować kryle do codziennego jadłospisu. Można było dostać je w formie konserwy, mrożonki albo pasty kanapkowej. Zainteresowanie nimi jednak zmalało wraz z czasem. W czasach kiedy dominowały tradycyjne smaki, kryle były egzotycznym produktem, który wprowadzał wielu konsumentów w konsternację. Brak wiedzy oraz źródeł, które pomogłyby w przygotowaniu skorupiaka, sprawiły, że szybko o nim zapomniano.
Zobacz także: To jedno z najzdrowszych mięs, dobre na wzrok i odporność. Szkoda, że tak rzadko kupujemy
Ten mały skorupiak kryje w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych, które sprawiają, że warto włączyć go do swojej diety. Kryl jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka. Jest ono łatwo przyswajalne i pełni ważną rolę w regeneracji oraz budowie tkanek.
Kryle zawierają w sobie kwasy omega-3, które wspierają zdrowie mózgu oraz serca. Mają również działanie przeciwzapalne. Mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i poprawy zdrowia układu krążenia.
Skorupiaki dostarczają mnóstwo cennych witamin oraz minerałów, takich jak witamina A, D, E, jod czy selen. Dzięki zawartości antyoksydantów chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, co może przyczynić się do spowolnienia procesów starzenia i zmniejszenia ryzyka rozwoju niektórych chorób. Dodatkowo wspierają działanie układu odpornościowego i chronią przed infekcjami.
Kryle można dostać najczęściej w formie suszonej lub mrożonej. Należy go ugotować przed podaniem. Delikatny, morski smak skorupiaka sprawia, że jest uniwersalnym składnikiem, który doskonale nada się do klasycznych dań, jak zupa rybna czy aromatyczny sos. Idealnie smakuje z przyprawami o intensywnym aromacie, jak czosnek, chili czy sok z cytryny.
Z kryla zrobimy pyszną pastę do kanapek. Ugotowanego skorupiaka wystarczy połączyć z serkiem śmietankowym, posiekanym świeżym koperkiem i ulubionymi przyprawami. Taka pasta nada się również jako farsz do naleśników czy dip do potraw.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mięsisty i kremowy owoc na dobre trawienie i odporność. Ma niski indeks glikemiczny i mało kalorii
Czerwony owoc na wysoki cukier i ciśnienie. Działa jak miód na serce seniorów