Reklama
Reklama

Ze spiżarni znikają w okamgnieniu. Kanie w specjalnym sosie robię z przepisu dziadka Stasia

Sezon na grzyby oficjalnie rozpoczęty. W lasach pojawiło się tyle dobroci, że żal z tego nie skorzystać. Poza popularnym i znanymi podgrzybkami, maślakami czy koźlarzami, warto rozejrzeć się za kaniami. Co roku przygotowuję je w specjalnym sosie z przepisu dziadka Stasia. Są wyśmienite, a ze spiżarki znikają w okamgnieniu.

Kania to pyszny i popularny grzyb. Wiele osób je jednak omija ze względu na podobieństwo do silnie trującego muchomora sromotnikowego. Grzyby najłatwiej odróżnić od siebie po pierścieniu. Pierścień u kani można swobodnie poruszać po trzonie, natomiast u muchomora sromotnikowego jest on przyrośnięty i nieruchomy. Kania odróżnia się także postrzępionym, łuskowatym kapeluszem, kiedy u trującego przeciwnika jest on gładki.

Sprawdź także: Z tego grzyba robię nie tylko pyszne "schabowe". Znalazłam przepis na przyprawę z kani do zup i sosów

Czy kanie są zdrowe?

Grzyb ten zdecydowanie jest zdrowy, a to za sprawą bogactwo witamin i minerałów. Między innymi uzupełni witaminę A, D, C, E, witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak żelazo, potas, mangan, fosfor. Do tego zawiera liczne antyoksydanty.

Dzięki temu kanie będą mieć działanie przeciwutleniające. Wpłynie na organizm przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo. Jedzenie grzybów wesprze układ odpornościowy i zmniejszy ilość rozwijających się chorób.

Związki zawarte w kani pozwolą na uregulowanie za wysokiego poziomu cholesterolu we krwi oraz ciśnienie tętnicze. Co więcej, obniży za wysokie stężenie triglicerydów i zbyt wysoki poziom glukozy. Zarazem, dołączenie ich do posiłku może zmniejszyć ryzyko wystąpienia wahań glikemii po jedzeniu.

Kanie są także świetnym urozmaiceniem diety ze względu na zawartość łatwo przyswajalnych aminokwasów egzogennych, których organizm człowieka nie produkuje. W ten sposób grzyby pozytywnie wpłyną na produkcję niektórych hormonów, prawidłowe działanie układu nerwowego czy mięśni.

Kanie w pomidorach z przepisu dziadka Stasia

Mój dziadek był mistrzem wszystkich grzybobrań, a później mistrzem wykorzystywania zebranych darów lasu. Nikt tak jak on nie potrafił dobrze zamarynować grzybów. Z jego przepisu na kanie w pomidorach korzystam do dziś. Gdy tylko zrobię słoiczki i postawię je w spiżarni, nawet się nie obejrzę, a już ich nie ma. Wychodzą pyszne i aromatyczne. To idealna przekąska w ciągu dnia, do kanapek czy na imprezę.

Składniki:

  • gęste ciasto naleśnikowe
  • kapelusze kań
  • olej rzepakowy
  • 2 szklanki octu jabłkowego
  • 6 szklanek wrzącej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • goździki
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • liście laurowe.

Na początek przygotuj gęste ciasto naleśnikowe ze swojej sprawdzonej receptury. Kapelusze kani dokładnie oczyść, a następnie osusz i podziel na trójkątne kawałki. Na patelni rozgrzej porządną porcję oleju rzepakowego. Na ciepły tłuszcz wykładaj kapelusze kani zamoczone w cieście naleśnikowym i smaż na złocisty kolor.

Usmażone kanie od razu przekładaj do wcześniej wyparzonych słoików. Między grzyby do każdego ze słoików włóż po 1 goździku, 3 ziela angielskie, pół łyżeczki gorczycy oraz 1 liściu laurowym.

W garnku umieść ocet, wrzącą wodę, cukier, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy, dokładnie zamieszaj i pozostaw do zagotowania na średnim ogniu. Gdy zalewa zagotuje się, od razu zalej nią grzyby w słoikach. Słoiki dokładnie zakręć, postaw do góry dnem, przykryj ręcznikiem i pozostaw do wystudzenia.

Gotowe kanie w zalewie pomidorowej przechowuj w chłodnej i zacienionej spiżarni. Możesz je zajadać od razu, jednak po około 2 tygodniach nabiorą najlepszego aromatu.

Źródło: medonet.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki

Czym różni się dżem od konfitur? Co jest lepsze i zdrowsze?

Jest smaczniejsza i zdrowsza od łososia, ale i tak ją omijamy. Do tego delikatne mięso, brak tłuszczu i ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | grzyby