Ziarenka cenne jak złoto. Posypuj kanapki, dodawaj do zupy - wyreguluje cukier, obniży cholesterol
Czarnuszka znana również jako czarny kminek ma intensywny, ciekawy smak, który idealnie nadaje się do wielu potraw. Warto ją wykorzystać w kuchni, szczególnie kiedy weźmiemy pod uwagę cenne właściwości zdrowotne, które w sobie kryje. Odkryj tę przyprawę i przekonaj się sam, jak może wzbogacić twój jadłospis.
Czarnuszka początkowo występowała na terenie obecnego Iraku oraz Turcji. Z biegiem czasy roślina się rozprzestrzeniła, a dzisiaj można ją spotkać nawet w Polsce. Rozpoznamy ją po drobnych kwiatach o jasnoniebieskiej barwie. Docenia się ją nie za wygląd, a za nasiona, które kryją w sobie mnóstwo cennych właściwości.
Czarnuszka to przyprawa, którą można posiać w swoim ogrodzie. Jest dość niewielka, bo osiąga wysokość ok. 10-40 cm. Zachwyca drobnymi, pojedynczymi kwiatami, które wyrastają na szczycie pędów. Docenia się ją nie tylko ze względów ozdobnych, ale również leczniczych. Nasiona czarnuszki warto włączyć do swojej diety.
Ciemne nasiona tej rośliny mają mocny, charakterystyczny zapach, który ciężko jest porównać do czegoś innego. W smaku są delikatnie korzenne i lekko gorzkie. Niektórzy odnajdują w nich nuty kminku, oregano i papryki. Można korzystać z nich w formie nasion albo oleju, który również ma niezwykle intensywny smak i zapach.
Nasiona czarnuszki są malutkie, ale kryją w sobie bogactwo składników odżywczych. Ich aromat wynika z zawartości olejków eterycznych. Jednym z najcenniejszych jest tymochinon, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Regularne spożywanie nasion pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie, przez co może redukować ból stawów czy choroby zapalne jelit.
W nasionach czarnuszki znajdziemy takie składniki mineralne, jak magnez, wapń, cynk, potas, żelazo czy sód. Dodatkowo zawiera witaminę A, B1, B3, B6, E, F oraz biotynę. Wykazuje pozytywne działanie na skórę, włosy i paznokcie, zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz - olej z czarnuszki często wykorzystywany jest w kosmetyce.
Selen, który jest przeciwutleniaczem, wzmacnia działanie przeciwzapalne. Chroni komórki przed zniszczeniem i wspiera tarczycę. Nasiona czarnuszki mają również silne działanie przeciwnowotworowe. Hamują wzrost komórek rakowych oraz wspomagają organizm w walce z rakiem.
Właściwości przeciwutleniające są cenne również dla zdrowia serca. Dzięki nim możemy obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz zadbać o właściwe ciśnienie krwi. Nasiona tym samym wspierają pracę serca oraz układu krążenia.
Czarnuszka ma pozytywny wpływ na układ trawienny. Pomaga w łagodzeniu objawów niestrawności, takich jak bóle brzucha, wzdęcia czy gazy. Wspomaga proces trawienia i prawidłową przemianę materii. Wspiera zdrowie wątroby. Działa również przeciwbólowo oraz przeciwskurczowo, przez co może pomóc w łagodzeniu bólów menstruacyjnych, bólu głowy czy mięśni.
Czarnuszka ma szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej używa się jej jako przyprawy do wykończenia wielu potraw. Wystarczy posypać końcowe danie łyżeczką nasion, a nabierze dodatkowego aromatu. Można wykorzystywać ją do sałatek, kanapek, makaronów, kasz czy sosów.
Nasiona czarnuszki są świetnym dodatkiem do wypieków. Jeśli robimy domowy chleb czy bułeczki warto dodać łyżkę nasion do ciasta, aby cieszyć się ich właściwościami i smakiem.
Jeśli czarnuszka nie przypadła nam do gustu, możemy spróbować wykorzystać przyprawie w formie płynnej. Olej z czarnuszki ma również mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych, przez co będzie godnym zastępstwem. Można użyć go do przygotowania dressingów czy sosów. Sprawdzi się jako dodatek do jogurtów, koktajli, a nawet owsianek. Ma intensywny smak, który będzie idealnie komponował się z bakaliami i owocami. Należy pamiętać, aby go nie podgrzewać - jedynie na zimno będzie zawierał komplet składników odżywczych.
Osoby, które nie mogą przekonać się do intensywnego smaku przyprawy w potrawach, mogą spróbować jeszcze innego sposobu na włączenie nasion do diety. Można przygotować z czarnuszki zdrowotny napar, który wzmocni odporności i wspomoże trawienie. Wystarczy łyżeczkę nasion zalać wrzątkiem i parzyć przez 10-15 minut. Herbatę można posłodzić miodem lub dodać do niej cytryny, aby złagodzić jej smak.
Źródło: terazgotuje.pl, olini.pl
Zobacz też:
Czy karp to zdrowa ryba? Co zamiast karpia na wigilię?
Przekąska na zdrowe kości, dobrą pracę serca i odporność. Szkoda, że tak rzadko jemy
Hamuje apetyt, pomaga się skoncentrować. Wystarczy dodać ¼ łyżeczki do porannej kawy