Reklama
Reklama

Ziemniaki po turecku to hit przywieziony z wakacji. Chrupiące za zewnątrz, kremowe w środku

Kumpir to jeden z ulubionych ulicznych przysmaków w Turcji. Ziemniak wypełniony nadzieniem może być podawany na wiele sposobów. Właśnie dlatego nigdy się nie nudzi i zawsze odpowiada preferencjom spożywającego. Jak zrobić ziemniaka po turecku? Odkryj sprawdzony sposób.

Przygotowanie kumpira wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy wybrać naprawdę dużego ziemniaka i pomyśleć o ulubionych składnikach, które dobrze się z nim skomponują. Odkryj jedno z najpopularniejszych potraw z Turcji.

Kumpir - ziemniak po turecku

Kumpir wywodzi się oryginalnie z byłej Jugosławii, jednak przyjął się tak mocno w Turcji, że obecnie to właśnie ten kraj głównie się z nim kojarzy. Potrawa to nic innego jak duży pieczony ziemniak, przekrojony wzdłuż i wypełniony różnymi farszami. 

Istnieje wiele rodzajów potrawy, bo w Turcji składniki można wybierać samodzielnie i dowolnie personalizować nadzienie. Najczęściej jednak do środka kumpira trafia mięso, warzywa, sosy lub sery

W Turcji to - zazwyczaj - połączenie baraniny lub jagnięciny, sera owczego, kapusty i cebuli. Takie pieczone ziemniaki obowiązkowo doprawiane są też kawałkiem świeżego masła, który nadaje im wyjątkowej soczystości i więcej smaku.

Ziemniaki po turecku - przepis

Ziemniaki po turecku po upieczeniu powinny mieć idealnie chrupiącą skórkę i przyjemnie kremowe wnętrze. Poniżej znajdziesz przepis na kumpira, którego bardzo prosto się przygotowuje i zaledwie z kilku produktów. To idealny pomysł na obiad, jeśli nie masz zbyt dużego doświadczenia w kuchni. Tym bardziej że farsz to połączenie aromatycznego boczku, aksamitnego jogurtu i sera cheddar.

Kumpir z boczkiem

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 200 g jogurtu naturalnego, 
  • większy ząbek czosnku,
  • łyżka masła 82%,
  • 200 g boczku, 
  • duża garść tartego sera cheddar,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Dokładnie umyj ziemniaki, osusz i owiń szczelnie folią aluminiową. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie góra-dół i piecz przez ok. godzinę. 

Pod koniec pieczenia przygotuj nadzienie. Przelej jogurt naturalny do miski. Obierz ząbek czosnku, przeciśnij przez praskę i dodaj do jogurtu. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj do połączenia składników w gęsty sos. 

Boczek pokrój w cienkie paski lub kostkę. Na gorącej patelni podsmaż mięso, aż do zarumienienia i wytopienia tłuszczu (nie wylewaj płynu). Upieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika i odwiń z folii.

Natnij (ostrożnie, żeby się nie poparzyć) ziemniaki wzdłuż i od góry. Do osobnej miski przełóż wydrążoną większą część środków ziemniaków (w zagłębieniu znajdzie się farsz). 

Do miski z miąższem ziemniaków wlej wytopiony tłuszcz, posól i popieprz, dodaj łyżkę masła, a następnie wymieszaj. Purée ziemniaczane nałóż po równo do środka kumpirów. 

Na środku każdego nadzienia zrób wgłębienie i zalej sosem z jogurtu. Posyp jeszcze boczkiem, startym cheddarem i poszatkowanym szczypiorkiem.

Źródło: terazgotuje.pl, pyszne.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Piję codziennie zamiast herbaty. Buduje odporność, oczyszcza jelita, w pasie też jest luźniej

Supernapój dla ciała i umysłu. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie

Nazywają ją zielonym złotem Indian. Pij o poranku, jest doskonała na jesienne zmęczenie i brak koncentracji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | warzywa