Złoty owoc dla serca, możesz jeść świeży i suszony. Ma dużo potasu i beta-karotenu
Świeże, orzeźwiające owoce, to idealna przekąska lub dodatek do słodkiego śniadania, gdy na dworze zaczyna robić się coraz cieplej. Wiosną i latem warto sięgać przede wszystkim po owoce sezonowe, jednak te egzotyczne, na przykład melony, również sprawdzą się świetnie, szczególnie w ciepłe dni. Sprawdź, jakie właściwości ma melon kantalupa, i dlaczego warto go jeść.
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać od 400 do 800 g warzyw i owoców w ciągu dnia. Warto wybierać różnorodne produkty, dzięki czemu łatwiej dostarczysz organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Dziś przyjrzymy się bliżej melonowi kantalupa, który może nie należy do najpopularniejszych owoców, ale zdecydowanie warto poznać jego prozdrowotnego działania. Jakie właściwości ma melon kantalupa? Podpowiadamy.
Podczas zakupów w popularnych supermarketach, wśród owoców warto wypatrywać melona kantalupa. Poznasz go po charakterystycznej chropowatej skórce, która przypomina nieco siateczkę, często zdobią ją także ciemnozielone paski. Najczęściej występuje w jasnozielonym kolorze. Miąższ owocu jest soczysty i intensywnie pomarańczowy, a w jego środku kryje się spora ilość drobnych pestek. Zazwyczaj osiąga wagę około kilograma. Melon kantalupa przywędrował do Europy z Afryki oraz Azji Południowo-Zachodniej. Nazwa owocu wywodzi się od włoskiego miasteczka Cantalupo, które znajduje się nieopodal Rzymu, to właśnie tam pierwszy raz zaczęto jego uprawę w Europie.
Pomarańczowy kolor miąższu melon kantalupa zawdzięcza obecności beta-karotenu, barwnika należącego do karotenoidów, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Ma właściwości antyoksydacyjne, wspiera walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników. Świetnie wpływa również na kondycję skóry, pomaga chronić ją przed promieniami UV. Wspiera również zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami. Owoc ten jest również źródłem witaminy C, która wspiera odporność, działa przeciwutleniająco, a także jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu, oraz wchłaniania żelaza. Natomiast witamina B6 uczestniczy w przemianach metabolicznych, wspiera układ nerwowy i odpornościowy.
Melon kantalupa doskonale wpływa na układ krążenia, między innymi wspiera pracę serca, oraz działa przeciwmiażdżycowo. W jego składzie znajdziemy sporo potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi, odpowiada za prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową, a także wspiera układ nerwowy. Znajdziesz w nim również magnez, który między innymi pomaga dbać o prawidłową pracę serca, mózgu i mięśni.
Należy do niskokalorycznych owoców, w 100 g ma jedynie 34 kcal. Dlatego dobrze sprawdzi się jako przekąska dla osób na diecie redukcyjnej. Zawiera również błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie, reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Owoc ten ma również działanie antyoksydacyjne, wykazuje właściwości przeciwzapalne, spowalnia procesy starzenia, oraz działa przeciwnowotworowo.
Melon kantalupa świetnie smakuje, jako samodzielna przekąska. Najprostszym sposobem na jego spałaszowanie, jest przekrojenie owocu na pół, wydrążenie pestek, a następnie pokrojenie go w plastry i "wygryzienie" miąższu. Możesz również od razu odkroić skórkę i pokroić go w kostkę. W tej formie świetnie sprawdzi się na przykład do sałatki owocowej.
Bardzo dobrze smakował będzie także w owocowych koktajlach, czy sorbetach. Zdrowszą alternatywą dla sklepowych żelek może być suszony melon kantalupa. Pomimo tego, że zawiera sporo cukrów prostych, dostarczy organizmowi cennych substancji.
Źródła: terazgotuje.pl, swiatleku.pl
Zobacz też:
Mają niewiele kalorii i chronią serce. Zapomniany deser z tych owoców działaj na skórę jak botoks
Mało kto wie, że odkwaszają organizm i działają moczopędnie. Osoby na diecie powinny jeść codziennie
Dają uczucie sytości i szczęście. Zjedz kilka, gdy czujesz głód między posiłkami