Zrobiłam krem o smaku słynnych ciasteczek korzennych. Jest tak dobry, że można jeść łyżkami
Przyprawy korzenne kojarzą się bardzo z jesienią i zimą. Nie tylko pięknie pachną, ale też rozgrzewają i chronią przed rozwojem infekcji. W kuchni mogą być bazą wielu smacznych przekąsek, tak jak w przypadku ciasteczek korzennych Speculaas. Na bazie holenderskich słodyczy tworzy się z kolei przepyszny krem, służący jako nadzienie wielu wypieków. Można go zrobić szybko w domu i to tylko z czterech składników.
Speculaas to płaskie, brązowe ciasteczko korzenne o ozdobnym kształcie z wyciśniętym w cieście dekoracyjnym wzorem. Wypieki są najpopularniejsze w Holandii, jednak sympatią cieszą się także w Belgii czy w Niemczech.
W smaku są słodkie, ale też wyraziste i mocno korzenne, dzięki mieszance przypraw o nazwie speculaaskruiden. W jej skład wchodzą najczęściej: cynamon (przeważająco), gałka muszkatołowa, goździki, imbir, pieprz biały, anyż, kardamon, a opcjonalnie też kolendra.
Historia Speculaas sięga aż XVII wieku, kiedy statki Holenderskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej przywoziły przyprawy korzenne do Holandii. Wtedy stały się powszechnie dostępne, choć wciąż drogie i uznane za luksusowe. Nie powstrzymało to jednak cukierników od eksperymentów. Wypieczone ciastka z dodatkiem przypraw były prawdziwym rarytasem dla zamożnych, podawane zawsze do filiżanki herbaty lub kawy. Dawniej ciasteczka sprzedawane były tylko w grudniu - podczas święta Sinterklaas (św. Mikołaja) i Bożego Narodzenia. Przybierały najróżniejsze formy, m.in. wizerunki świętych czy kształty zwierząt.
Dzięki holenderskim emigrantom ciasteczka Speculaas stały się znane także w innych krajach. Dziś są łatwodostępne w popularnych supermarketach, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Choć można je zajadać jako deser, to z ciastek Speculaas w wielu krajach robi się też pyszny krem, służący później jako nadzienie do wielu potraw. Mimo że w Polsce - w przeciwieństwie do innych krajów - nie można go kupić w sklepie, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby szybko przygotować go we własnej kuchni. Wystarczą tylko 4 składniki.
Składniki:
- 20 g cukru trzcinowego,
- 100 g mleka (letnie),
- 50 g masła (niesolonego, miękkiego),
- 200 gramów ciasteczek Speculaas.
Sposób wykonania:
Do miski rozdrabniacza wsyp cukier i zmiksuj na drobny pył, zgarnij z boków naczynia przyklejone resztki. Wsyp pokruszone ciasteczka i ponownie zmiel na proszek. Na środek wlej mleko i dodaj pokrojone w kostki masło. Miksuj, aż do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Przełóż do wyparzonego słoiczka i przechowuj w lodówce.
Krem ciasteczkowy można zajadać łyżką prosto ze słoiczka, gdy nachodzi ochota na coś słodkiego. Można też posmarować nim kawałki jabłek i stworzyć smakowity deser. Wspaniale sprawdzi się również do kanapek, gofrów, naleśników albo ciast. Wyśmienicie komponuje się szczególnie do jabłeczników, podkreślając słodycz owoców.
W Niemczech jabłkowy placek z ciasteczkami Speculaas to nawet tradycyjne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Łączy puszysty spód z pastą Speculaas, nadzieniem jabłkowym, aksamitnym kremem śmietankowym i dekoracją z ciasteczek. Pięknie pachnie i jest wyjątkowym deserem na jesień i zimę. Jeśli nabrałeś na niego ochotę, to dokładny przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki,
- 4 jajka,
- 120 g cukru,
- 123 ml oleju,
- 150ml wody gazowanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Nadzienie jabłkowe:
- kilogram jabłek,
- łyżeczka cynamonu,
- ok. 2 łyżek wody,
- krem z ciasteczek Speculaas (do wysmarowania ciasta).
Krem:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%,
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
- 500 g serka naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu,
- 250 g mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru.
Dekoracja:
- 15-20 ciasteczek Speculaas.
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej do głębokiej miski, wsyp cukier i proszek do pieczenia, wbij jajka, wlej olej i wodę. Miksuj do połączenia w jednolite ciasto, bez grudek. Masę wylej do formy o wymiarach ok. 30 cm x 25 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut. Po tym czasie sprawdź testem "suchego patyczka", czy ciasto jest gotowe.
W międzyczasie zrób nadzienie. Jabłka obierz, oczyść i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój na małe kawałki, przełóż do garnka. Oprósz równomiernie cynamonem. Wlej wodę i ustaw na palniku. Gotuj do momentu, aż owoce nie zmiękną. Odstaw do ostygnięcia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij z cukrem wanilinowym na sztywną masę. W osobnym naczyniu serek naturalny zmiksuj z mascarpone i cukrem pudrem. Na końcu delikatnie przełóż do niego ubitą śmietanę. Zmieszaj ostrożnie drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką do połączenia w puszysty krem.
Złóż ciasto. Ostudzony spód wysmaruj równomiernie kremem z ciastek Speculaas. Następnie wyłóż nadzienie jabłkowe, wyrównaj. Rozprowadź śmietankowy krem i też wyrównaj. Na wierzchu połóż ciasteczka Speculaas w równomiernych odstępach. Włóż do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby ciastka nieco zmiękły, a ciasto stężało.
Źródło: terazgotuje.pl, pl.wikipedia.org, Instagram @kuchenfee.backt
Zobacz też:
Czy karp to zdrowa ryba? Co zamiast karpia na wigilię?
Przekąska na zdrowe kości, dobrą pracę serca i odporność. Szkoda, że tak rzadko jemy
Hamuje apetyt, pomaga się skoncentrować. Wystarczy dodać ¼ łyżeczki do porannej kawy