Zrobisz z nich syrop lepszy niż z apteki. Chroni wątrobę, jelita, oczyszcza organizm i dodaje energii
Orzechy włoskie uważane są za jedne z najzdrowszych, w dodatku są bardzo smaczne i podkreślają smak wielu dań i wypieków. Warto wiedzieć, że ich zielona, niedojrzała wersja doskonale nadaje się do przygotowania syropu o szerokim działaniu prozdrowotnym. W poniższym artykule podpowiemy ci, kiedy zbierać zielone orzechy włoskie, oraz zdradzimy przepis na leczniczy syrop.
Organizm możemy wspierać nie tylko zdrową, zbilansowaną dietą, odpowiednią ilością snu, czy aktywnością fizyczną. Z pomocą przychodzą także naturalne mikstury, które pomagają dbać o wątrobę, serce, czy zdrowie jelit. Doskonałym przykładem jest syrop z zielonych orzechów włoskich. Jak go przygotować i na co pomaga? Podpowiadamy.
Na zbiory dojrzałych orzechów włoskich trzeba poczekać do września, a nawet października. Końcówka czerwca i początek lipca jest natomiast najlepszym momentem na zebranie zielonych orzechów. Najlepiej robić to w rękawiczkach, aby nie pobrudzić sobie rąk orzechowym sokiem, który barwi na brązowo. Najczęściej zielone orzechy wykorzystuje się do przygotowania leczniczych nalewek. Jednak równie dobrze mogą posłużyć do przyrządzenia syropu, który będzie doskonałym wsparciem dla organizmu.
Przede wszystkim syrop z zielonych orzechów włoskich znany jest z działania wzmacniającego i oczyszczającego. Przypisuje się im również właściwości odtruwające, doskonale wspierają pracę wątroby. Ponadto działa przeciwpasożytniczo, pomagają chronić układ pokarmowy.
Wykazują również właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, przyczyniają się do zwalczania infekcji. Syrop z zielonych orzechów warto stosować również przy dolegliwościach związanych z górnymi drogami oddechowymi, pomoże również na bolące gardło i kaszel. Co więcej, w zielonych orzechach znajduje się witamina C, które działa antyoksydacyjnie oraz wspiera odporność.
Warto dodać, że specyfik ten korzystnie wpływa na trawienie, a także pomaga przy dolegliwościach żołądkowych. Przypisuje mu się także działanie wspierające leczenie anemii, oraz łagodzącego dolegliwości związanych z menopauzą. Co więcej, orzechowy syrop działa przeciwutleniające, pomaga w walce ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, działa przeciwzapalnie i pomaga spowolnić procesy starzenia.
W zielonych orzechach znajduje się spora dawka jodu, który znany jest przede wszystkim z działania wspierającego hormony tarczycy. Dzięki czemu orzechowy syrop może być pomocy podczas leczenia niedoczynności tego gruczołu. Ponadto jod uczestniczy w wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie.
Syrop z zielonych orzechów przygotowywany jest na miodzie, który powszechnie znany jest ze swojego działania bakteriobójczego i grzybobójczego, dzięki czemu pomaga pozbyć się infekcji. Miód ma również działanie przeciwzapalne oraz łagodzące. Ponadto korzystnie wpływa na trawinie i pracę wątroby.
Na początku warto wspomnieć, że zielone orzechy wydzielają substancje, które podczas obierania silnie brudzą dłonie, dlatego najlepiej włożyć rękawiczki.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 20-23 zielonych orzechów,
- ok. 0,5 litra prawdziwego miodu.
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania odpowiedniego słoika, powinien być duży, czysty i wyparzony, na tę ilość orzechów najlepszy będzie półtoralitrowy.
- Umyte orzechy umyj i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przełóż je do słoika.
- Wlej płynny miód, zakręć słoik i odstaw w ciepłe i jasne miejsce na ok. 40 dni. Pamiętaj, aby co jakiś czas na kilka minut nieco odkręcić zakrętkę. Warto również od czasu do czasu potrząsać słoikiem, aby składniki dobrze się wymieszały.
- Przecedź syrop i zlej go do czystej butelki, przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Jak stosować syrop z zielonych orzechów włoskich? Łyżkę specyfiku wypij przed śniadaniem.
Źródła: terazgotuje.pl, hajduczeknaturalnie.pl
Zobacz też:
Przygotuj i pij szklankę codziennie rano. Wzmocnisz serce, wzrok i trawienie znacznie się poprawią
Mniej znane, ale bardzo zdrowe. Mają niski indeks glikemiczny, dużo jodu i poprawiają pracę nerek