Działa moczopędnie i odkażająco. Pij, gdy chcesz się odchudzić
Pokrzywa to zioło, które doceniane jest w medycynie ludowej od wieków. Wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, a w formie naparu staje się naturalnym remedium na wiele dolegliwości. Przekonaj się, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety. Już dzięki jednej łyżeczce suszonych liści uzyskasz cenną herbatę, która pomoże w detoksykacji organizmu oraz wzmocni skórę, włosy i paznokcie.
Napar z pokrzywy wspiera zdrowie organizmu na wielu poziomach. Przekonaj się, jak go stosować, aby skorzystać ze wszystkich możliwych zalet.
Napar z pokrzywy kryje w sobie wiele cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminę A, E, K, B2 i C, minerały, jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, krzem i potas, flawonoidy, kwasy organiczne oraz garbniki. Dzięki nim wykazuje właściwości zdrowotne, które pomagają w funkcjonowaniu naszego organizmu każdego dnia.
Pokrzywa wykazuje silne działanie moczopędne, co wspomaga funkcjonowanie układu moczowego. Przyspiesza usuwanie toksyn oraz nadmiaru wody z organizmu, a także może wspierać leczenie problemów z nerkami i pęcherzem moczowym.
Napar z pokrzywy posiada właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu skutecznie łagodzi stany zapalne związane ze stresem oksydacyjnym, artretyzmem i innymi chorobami zapalnymi. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy, co czyni go pomocnym w walce z infekcjami i przeziębieniem.
Bogaty w witaminy i antyoksydanty, napar z pokrzywy korzystnie wpływa na skórę. Przyspiesza jej regenerację, pomagając w leczeniu problemów skórnych, takich jak egzema czy trądzik. Ponadto wzmacnia paznokcie i poprawia kondycję włosów, zapobiegając ich wypadaniu i wzmacniając ich strukturę.
Ze względu na wysoką zawartość żelaza, napar z pokrzywy jest szczególnie polecany osobom, cierpiącym na anemię oraz kobietom, zmagającym się z obfitymi miesiączkami. Dodatkowo poprawia krążenie krwi i może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego.
Do przygotowana naparu potrzebne będą suszone lub świeże liście pokrzywy. Wystarczy jedna czubata łyżeczka na szklankę napoju. Pokrzywę należy zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem i pozostawić na kilka minut. Osoby, które wolą napary o delikatnym smaku, mogą wypić herbatę już po 1-2 minutach. Napar można jednak parzyć dłużej, ok. 10 minut. Będzie miał wtedy intensywniejszy smak oraz kolor. Jego działanie na organizm również będzie silniejsze.
Napar z pokrzywy, pity codziennie, przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Należy jednak pamiętać, że ma on wpływ na nasz organizm, przez co warto zachować umiar. Jednak jeśli mamy problemy ze zdrowiem albo przyjmujemy regularnie leki, dobrze jest skonsultować przyjmowanie naparu z lekarzem.
Aby cieszyć się pozytywnymi skutkami, wystarczy pić 1-2 filiżanki naparu dziennie. Nadmierne spożywanie naparu może prowadzić do negatywnych skutków ubocznych, takich jak podrażnienie układu pokarmowego czy nadmierne wydalanie wody, soli mineralnych oraz witamin z organizmu. Uważać na niego powinny osoby, cierpiące na problemy z nerkami, z nadciśnieniem oraz osoby stosujące leki moczopędne.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Pokrusz do gorącej wody i wymieszaj. Napój obniża poziom cukru, dba o jelita i poprawia nastrój
Dodaję do jajecznicy zamiast boczku. Nie podjadam między posiłkami i szybciej chudnę