Reklama
Reklama

Pokrusz do gorącej wody i wymieszaj. Napój obniża poziom cukru, dba o jelita i poprawia nastrój

Drożdże najczęściej kojarzą się z pysznymi, słodkimi i wytrawnymi wypiekami. Tymczasem można z nich korzystać w kuchni w zupełnie inny sposób. Napój przygotowany z gorącej wody i drożdży przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Przekonaj się, jak pić drożdże i na co właściwie pomaga taka mieszanka.

Drożdże mają wiele odmian i powszechnie występują w przyrodzie. To mikroskopijne jednokomórkowe organizmy, które należą do grupy grzybów. W gastronomii najczęściej używa się drożdży piekarskich, czyli Saccharomyces cerevisiae. To właśnie one odpowiadają za piękne wyrastanie ciasta. Mają zdolność do procesu fermentacji - przekształcają cukry w alkohol i dwutlenek węgla. Ze względu na liczne właściwości prozdrowotne są stosowane także jako suplement diety.

Na co pomaga picie drożdży?

Drożdże można dodawać do ciasta, ale też pokruszyć i wsypać do gorącej wody, a następnie wypić. Co daje spożywanie takiej mikstury? Drożdże zawierają dużo wartości odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Są źródłem białka, potrzebnego do odbudowy tkanek. Może być ono szczególnie cenne w diecie wegetarian i wegan. W składzie produktu znajdują się też witaminy z grupy B, m.in. kwas foliowy. Poprawiają one pracę układu nerwowego, wpływają na lepsze samopoczucie, zdrowszy wygląd i usprawniają metabolizm. Nie można zapomnieć również o błonniku, który dba o zdrowie układu pokarmowego. Reguluje trawienie, wspiera mikroflorę jelitową i pobudza perystaltykę jelit. Wśród wartości odżywczych drożdży są też minerały, czyli żelazo, magnez, selen, cynk i miedź. Wzmacniają kości i poprawiają reakcję układu odpornościowego.

Na co pomaga picie drożdży? Mikstura dostarczy wszystkie powyższe składniki do organizmu, co przełoży się na jego lepsze działanie. Regularne picie drożdży najlepiej wpłynie na jelita. Nie tylko wyrówna mikrobiom jelitowy, ale też ureguluje trawienie. Zapewniając prawidłową pracę jelit, wpłynie też na układ immunologiczny, zwiększy energię i witalność. Witaminy z grupy B poprawią stan skóry, włosów i paznokci, nawet usuwając zmiany trądzikowe. Błonnik w jelicie przyspieszy spalanie tłuszczu oraz spowolni wchłanianie glukozy. Właśnie dlatego zmniejszy także poziom cukru we krwi

Jak przygotować napój z drożdży?

Chcesz spróbować kuracji napojem drożdżowym? Musisz więc wiedzieć, kiedy spodziewać się pierwszych efektów. Niektóre korzyści pojawią się szybko, nawet po kilku dniach. Będziesz mieć więcej energii i poprawi się trawienie. Na wzmocnienie włosów czy załagodzenie zmian skórnych trzeba będzie poczekać jednak do miesiąca lub nawet trochę dłużej. 

Przed stosowaniem napoju z drożdży trzeba jeszcze sprawdzić, czy możesz to w ogóle robić. Nie wszyscy powinni go stosować. U osób uczulonych lub nadwrażliwych na drożdże pojawią się niekomfortowe objawy alergii, np. wysypka, obrzęk, ból brzucha, a nawet trudności z oddychaniem. Przeciwwskazaniem są również choroby zapalne jelit, autoimmunologiczne, cukrzyca, nawracające infekcje grzybicze oraz przyjmowanie niektórych grup leków (np. przeciwdepresyjnych).

Jeśli możesz bezpiecznie stosować napój z drożdży, to wykonaj go według sprawdzonego przepisu. Wystarczy, że w sklepie kupisz świeże drożdże i przygotujesz wodę. Pokrusz 1/4 kostki drożdży i wrzuć do szklanki gorącej wody. Łyżeczką delikatnie wymieszaj, tylko po to, żeby drożdże całkowicie się rozpuściły.

Drożdżowy napój cechuje się charakterystycznym smakiem, za którym nie wszyscy przepadają. Można do napoju dodać nieco gorzkiego kakao, gorącego mleka albo nawet kawy. To powinno pomóc w przełamaniu aromatu. Nie używaj jednak dosładzaczy - miodu, cukru czy syropów owocowych. Tylko osłabią prozdrowotne działanie drożdży. W lecie możesz pić napój w wersji schłodzonej, czyli z kostkami lodu.

Źródło: terazgotuje.pl, lecznaturalnie.pl

Zobacz też:

Potężna dawka witamin i minerałów. Sok dla seniorów, cukrzyków i dbających o odporność

Zjesz garstkę dziennie i przejdzie ci ochota na słodycze. W sam raz dla kobiet po 50. i walczących z wysokim cholesterolem

Najzdrowsza wersja owsianki. Do płatków dodaj ziarna i złocistą przyprawę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | napoje | zdrowie