Reklama
Reklama

Jedz zamiast słodkiego deseru. Jelita zaczną dobrze pracować, w pasie ubędzie centymetrów, a skóra będzie promienna

Wiele mówi się o ograniczeniu spożycia cukru i wysoko przetworzonych przekąsek. Jest to istotne nie tylko w kontekście utrzymania szczupłej sylwetki, ale i zdrowia. Dlatego, zamiast zajadać się ciasteczkami, warto przygotować deser, za który twój organizm ci podziękuje. Sprawdź, dlaczego warto jeść kisiel z siemieniem lnianym.

Jeśli chcesz cieszyć się odpornością, dobrym samopoczuciem i zdrowiem, musisz zadbać o swoje jelita. Jednym ze sposobów na to, jest włączenie do swojej diety produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Możesz przemycić je za pomocą smacznego, prostego i taniego deseru. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić kisiel z siemieniem lnianym, oraz w jaki sposób taka przekąska wpływa na organizm.

Dlaczego warto jeść kisiel z siemieniem lnianym?

Bazą tego kisielu są oczywiście nasiona lnu pospolitego, które zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego, odpowiadającego za prawidłowe trawienie i poprawiającego perystaltykę jelit. Pomaga także zapobiegać powstawaniu wzdęć i gazów. Błonnik wpływa również na poprawę mikroflory jelitowej, której stan odpowiada w dużej mierze za odporność organizmu. Ponadto składnik ten odpowiada również za sytość po posiłku, oraz podkręca metabolizm, co jest ważne dla osób, które chcę zrzucić nadprogramową masę ciała. Jakby tego było mało, odpowiednia ilość błonnika w diecie pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Reklama

W siemieniu lnianym znajdują się również zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezwykle cenne dla układu krążenia. Wspierają zdrowie serca, dbają o prawidłowe ciśnienie krwi, zbijają zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu i trójglicerydów, a także działają przeciwmiażdżycowo. Pomagają również dbać o układ nerwowy, w tym pracę mózgu, a także pozytywnie działają na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Nasiona lnu zawierają także antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszają stres oksydacyjny, a także działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo.

Sprawdź także: Bez masła, oleju czy innego tłuszczu. Jajka usmażysz na popularnym warzywie

Kisiel z siemienia dostarcza także witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy, krążenia, hormonalny, oraz procesy metaboliczne. Nie brakuje tu również minerałów, takich jak: magnez, korzystnie wpływający na pracę mózgu, serca i mięśni; mangan, który między innymi wspiera zdrowie kości; czy cynk, wzmacniający odporność.

Substancje śluzowe zawarte w kisielu z siemienia lnianego, będą wpływać łagodząco na przewód pokarmowy. Dlatego taka mikstura polecana jest osobom z dolegliwościami żołądkowymi, a nawet z wrzodami, czy z zespołem jelita drażliwego.  

Kisiel z siemieniem lnianym - przepis

Przygotowanie kisielu z siemienia lnianego jest bardzo proste, a to, jakie dodatki do niego dodasz, zależy od twoich preferencji smakowych. Warto pamiętać, że nasiona lnu przed spożyciem należy zmielić, aby substancje odżywcze w nich zawarte lepiej się wchłonęły. Należy to jednak robić bezpośrednio przed użyciem.

Składniki:

  • 2 łyżki nasion lnu,
  • 100 ml wody,
  • 1 nieduże jabłko,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane zmiel i wsyp do miski lub kubka.
  2. Zalej gorącą wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia na kwadrans.
  3. Jabłko zetrzyj na tarce, dodaj do kisielu, wsyp także cynamon i dodaj miód.
  4. Wszystko wymieszaj. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szklanka dziennie buduje nie tylko odporność. Chroni serce i pomaga w odchudzaniu

Dolej łyżeczkę do porannej kawy. Poprawisz koncentrację, metabolizm przyspieszy, a cukier będzie w normie

W gorące dni pij zamiast kawy. Zielony koktajl orzeźwia i pobudza jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki