Na Sardynii żyje najwięcej stulatków w Europie. Ta sałatka to sekret ich długowieczności
Na włoskiej Sardynii żyje najwięcej stulatków w Europie. Nic dziwnego, wiele słonecznych dni i pyszna, zdrowa kuchnia temu sprzyjają. To właśnie było inspiracją do stworzenia Sałatki Stulatków. Składniki, z których się ją przygotowuje, to skarbnica witamin i minerałów.
Włoska kuchnia opiera się na prostocie przygotowania oraz świeżych i zdrowych składnikach. Sałatka Stulatków, inspirowana smakami Sardynii, nie jest wcale trudna do przygotowania, za to skrywa dużo wartości odżywczych.
Podobno za 80 proc. długości życia człowieka odpowiada jego styl życia, a za zaledwie 20 proc. - geny. Tajemnicę długowieczności odkryli z pewnością mieszkańcy tzw. Blue Zones, czyli Niebieskich Stref. To miejsca na całym świecie, w których występuje największy odsetek stulatków oraz osób dożywających starości bez żadnych cywilizacyjnych chorób (nadwagi, nowotworów, miażdżycy czy cukrzycy). Jedną ze stref jest Sardynia, czyli włoska wyspa zlokalizowana na zachód od Półwyspu Apenińskiego.
Co łączy mieszkańców Niebieskich Stref? Przede wszystkim pozostają w stałej, codziennej aktywności (pielęgnują ogrody, wybierają schody zamiast windy, spacerują). Dbają też o zdrowie psychiczne - większość z nich deklaruje, że ma cel w życiu, umie świetnie radzić sobie ze stresem i wyznaczać czas tylko dla siebie. Co więcej, utożsamiają się ze społecznością (często związaną z religią lub wiarą), otaczają ludźmi wspierającymi ich styl życia. Zawsze też stawiają rodzinę na pierwszym miejscu.
Sekretem długowieczności jest też jednak specjalny jadłospis. Mieszkańcy Niebieskich Stref stronią od mocnego alkoholu i najczęściej piją niewielkie ilości czerwonego wina. Polecane jest sardyńskie Cannonau, ponieważ zawiera duże dawki zdrowych antyoksydantów. Stulatkowie nie przejadają się - napełniają żołądek tylko do 80 proc. Ostatni posiłek spożywają wczesnym wieczorem. Ich dieta przypomina tę fleksitariańską, dlatego mięso jedzą maksymalnie pięć razy w miesiącu. Chętnie za to sięgają po świeże warzywa, w tym te strączkowe, aby dostarczyć witamin, minerałów, błonnika, ale też białka.
W diecie mieszkańców Niebieskich Stref mięso nie jest najważniejsze, dlatego Sałatka Stulatków to połączenie soczystych i pełnowartościowych warzyw. Przekąska nawiązuje do smaków kuchni włoskiej - trafia w gusta najdłużej żyjących Sardyńczyków. Jest nie tylko zdrowa, ale też niezwykle apetyczna.
Składniki:
- 150 g zielonych oliwek,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- czerwona cebula,
- papryczka pepperoni,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu winnego czerwonego,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki oregano,
- sól i pieprz,
- 3 listki bazylii.
Sposób wykonania:
Pomidorki umyj, osusz, a następnie przekrój na pół. Oliwki zostaw w całości, a jeśli są duże, również podziel na dwie części. Papryczkę drobno posiekaj, tak samo zrób z cebulą czerwoną. Przełóż wszystko do dużej miski i wymieszaj.
W szklance połącz oliwę i ocet winny czerwony. Czosnek obierz, rozgnieć i drobno posiekaj. Przełóż do szklanki. Posól i popieprz, a następnie dobrze wymieszaj.
Tuż przed podaniem Sałatki Stulatków na stół, polej ją sosem i delikatnie zamieszaj. Świeże listki bazylii posiekaj drobno i udekoruj talerz.
Źródło: terazgotuje.pl, grananerwach.pl
Zobacz też:
Łączysz z piciem kawy. Na własne życzenie niszczysz wątrobę i trzustkę
Przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu. Rubinowy koktajl na odchudzanie
Dodaję do kawy zamiast mleka. Dzięki takiemu połączeniu Francuzki trzymają linię