Robię sok lub koktajl. Wyniki badań mam doskonałe i jeszcze kilogramy lecą
Soki i koktajle zostały owiane złą sławą, a to za sprawą swoich sklepowych odpowiedników, które są przepełnione dodatkiem cukru. Robiąc jednak napój w domu, na bazie warzyw, może być on naprawdę zdrowym wsparciem dla organizmu. Przygotowuję taki z selera naciowego, moje wyniki znacząco się poprawiły i dodatkowo chudnę.
Seler naciowy to chrupiące warzywo, które świetnie podkreśla smak sałatek, ale ze względu na swoją strukturę chętnie zajadany jest też samodzielnie. Jego największą zaletą jest za to bogactwo witamin i minerałów, które w sobie kryje. Z jego udziałem zrobisz pyszny, orzeźwiający sok.
Seler naciowy odznacza się bogactwem witamin takich jak m.in. witaminy z grupy B, witamina E, K, C. Do tego jedzenie warzywa uzupełni fosfor, wapń, potas, cynk, magnez, żelazo. Również zawiera dużo błonnika pokarmowego i beta-karotenu.
Zawartość antyoksydantów w selerze naciowym pomoże w zahamowaniu negatywnego działania wolnych rodników. Dzięki temu może on zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych i powstawaniu nowych. Związki te będą także przeciwdziałać chorobom neurodegeneracyjnym jak m.in. choroba Alzheimera, Parkinsona.
Regularne spożywanie selera naciowego pozwoli uregulować poziom złego cholesterolu we krwi. Obniżone zostanie zarazem ciśnienie tętnicze krwi oraz za wysoki poziom glukozy. W ten sposób może uchronić od rozwoju cukrzycy i chorób układu krążenia, pozwalając zachować serce w dobrej kondycji.
Seler naciowy to także nieocenione właściwości dla układu pokarmowego. Duża ilość błonnika będzie zapobiegać zaparciom, poprawiając perystaltykę jelit. Wymiecie złogi, oczyszczając organizm od środka. Zmniejszy ryzyko rozwoju wrzodów żołądka i zniweluje stany zapalne narządu.
Picie soku z selera naciowego może znacząco poprawić wyniki profilu lipidowego. Co więcej, przyspieszy odchudzanie, wymiecie toksyny z organizmu i napełni go dawką energii. Wszystko, czego będziesz potrzebować to dwa selery naciowe i trzy jabłka.
Warzywa i owoce dokładnie umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Przeciśnij je naprzemiennie w wyciskarce i gotowe. Sok z selera naciowego i jabłka najlepiej pić od razu po przygotowaniu. Szklankę takiego napoju możesz przyjmować nawet codziennie, a wtedy zauważysz najlepszy wpływ na swój organizm.
Jeszcze lepiej od soku wolę koktajl z selera naciowego. Dodaję do niego o wiele więcej dodatków, przez co jego zawartość witamin i minerałów jest jeszcze większa. Odkąd piję go codziennie, czuję się znacznie lepiej, a kilogramy lecą w dół. O boczkach już dawno zapomniałam.
Składniki:
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 zielone jabłko
- sok z 1 cytryny
- kawałek korzenia imbiru
- 2 łodyżki natki pietruszki
- pół szklanki wody.
Wszystkie składniki dokładnie umyj. Jabłko i imbir obierz ze skórki. Owoc pokrój na mniejsze kawałki i pozbądź się gniazda z pestkami. Selera również pokrój na mniejsze części. Natkę pietruszki i imbir posiekaj na drobno. Wszystko wrzuć do misy blendera, dolej wodę i sok z 1 cytryny.
Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Koktajl z selera naciowego pij zaraz po przygotowaniu lub na następny dzień. Przechowuj go w lodówce.
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Piję zamiast kawy. Trzymam linię i mam dużo energii przez cały dzień
Sycąca, ale dietetyczna zupa z pulpetami. Kilogramy polecą w dół
Łączysz z piciem kawy. Na własne życzenie niszczysz wątrobę i trzustkę