Reklama
Reklama

Superfood dla dbających o jelita i serce. Mają delikatny, orzeźwiający smak i ogrom witamin

Szukasz zdrowej przekąski, która jednocześnie wspiera układ trawienny i serce? Suszone jagody inkaskie to superfood o orzeźwiającym smaku i wyjątkowych właściwościach odżywczych. Bogate w witaminę C, antyoksydanty i błonnik, wspierają odporność, jelita oraz chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. Jakie jeszcze mają właściwości, jak je spożywać i dlaczego warto włączyć je do codziennej diety? Wyjaśniamy.

Czym są suszone jagody inkaskie?

Suszone jagody inkaskie to owoce miechunki peruwiańskiej (łac. Physalis peruviana), znanej także jako "złota jagoda", "rodzynka brazylijska" lub "wiśnia peruwiańska". Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie uprawiana jest przede wszystkim w Peru, Kolumbii, Ekwadorze i Boliwii. Owoce miechunki mają kulisty kształt i intensywnie pomarańczową barwę oraz charakterystyczny słodko-kwaśny, lekko cierpki smak, który po wysuszeniu staje się jeszcze bardziej wyrazisty.

Jagody inkaskie są dostępne m.in. w sklepach ze zdrową żywnością, marketach oferujących szeroką gamę produktów ekologicznych oraz w sklepach internetowych specjalizujących się w superfoods. Można je znaleźć w działach z suszonymi owocami lub produktami naturalnymi. Warto sięgać po produkty certyfikowane, pochodzące z upraw ekologicznych, aby mieć pewność co do ich jakości i braku sztucznych dodatków.

Reklama

Przeczytaj także: Nazywana jest truskawkową gruszką. Dobrze działa na serce i zmęczenie, przyspiesza metabolizm

Jakie właściwości mają suszone jagody inkaskie?

Suszone jagody inkaskie są bogate w witaminę C, dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy. Wysoka zawartość witaminy A i beta-karotenu sprawia, że ich regularne spożywanie może korzystnie wpływać na zdrowie skóry, a także wspierać prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Obecność licznych antyoksydantów, takich jak polifenole, flawonoidy czy witamina E, pomaga zwalczać wolne rodniki w organizmie. To z kolei może przyczynić się do spowolnienia procesów starzenia oraz zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów.

Jagody inkaskie wykazują również silne działanie przeciwzapalne. Zawarte w nich bioflawonoidy pomagają redukować stany zapalne w organizmie, co może być korzystne dla osób zmagających się z chorobami przewlekłymi, reumatyzmem czy stanami zapalnymi jelit. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości błonnika, owoce te wspierają prawidłową pracę układu trawiennego, regulują perystaltykę jelit, pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn, a także wspierają zdrową mikroflorę jelitową.

Jagody inkaskie zawierają także witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor i potas, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, krwionośnego i kostnego. Obecność w suszonych jagodach witaminy K oraz fosforu pozytywnie wpływa na zdrowie kości i zębów. Dodatkowo owoce te mają niski indeks glikemiczny, co jest istotne dla osób mierzących się z cukrzycą lub insulinoopornością.

Jak jeść suszone jagody inkaskie?

Suszone jagody inkaskie można wprowadzić do diety na wiele sposobów. Najprostszą i najpopularniejszą formą spożycia jest jedzenie ich bezpośrednio jako zdrową przekąskę. Są słodko-kwaśne, chrupiące i świetnie sprawdzają się jako zamiennik słodyczy czy innych kalorycznych przekąsek. Bardzo dobrze komponują się jako dodatek do musli, owsianki, jogurtu, granoli, płatków śniadaniowych czy sałatek owocowych i warzywnych. Jagody inkaskie można również dodawać do wypieków, ciast, deserów, a także do domowych przetworów takich jak dżemy, konfitury, marmolady czy galaretki.

Suszone jagody inkaskie mogą być także wykorzystywane do przygotowywania naparów - wystarczy zalać kilka suszonych owoców gorącą wodą i odstawić na ok. 40 minut. Tak przygotowany napar można pić nawet kilka razy dziennie. Jagody inkaskie są również ciekawym dodatkiem do smoothie czy koktajli owocowych. Za sprawą ciekawego kształtu z powodzeniem mogą być używane jako element dekoracyjny do tortów i ciast, zwłaszcza w połączeniu z czekoladą. Należy pamiętać, aby przed spożyciem przepłukać suszone owoce, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Tylko dwa składnik, a efekt piorunujący. Metabolizm przyspieszy, a ty wejdziesz w ulubione spodnie

Francuzki dodają do kawy zamiast mleka. Nic dziwnego, że większość ma talię osy

Obowiązkowe warzywo dla seniora. Poprawia pamięć, dobrze działa na jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta | zdrowie | owoce