Szklanka dziennie buduje nie tylko odporność. Chroni serce i pomaga w odchudzaniu
Jeśli w twoim ogrodzie rosną krzewy aronii, prawdopodobnie co roku przygotowujesz pyszne dżemy, galaretki i soki. Część owoców warto jednak pozostawić do zjedzenia na surowo. Mimo, że są one dosyć cierpkie, będą prawdziwym wsparciem dla zdrowia. Można przemycić je na przykład, przygotowując pyszny koktajl z aronii. Podpowiemy ci, jak go zrobić, oraz dlaczego warto włączyć aronię do diety.
Aronia nie należy do owoców, które ma się ochotę jeść garściami, tak jak dzieje się to w przypadku słodkich borówek, malin, czy jagód. Warto jednak przekonać się do jej nieco cierpkiego smaku, ze względu na bogactwo prozdrowotnych właściwości. Z pomocą może przyjść tu pyszny owocowy koktajl, dzięki któremu łatwo przemycisz aronię do codziennego jadłospisu.
Według doktora dietetyki Bartka Kulczyńskiego aronia jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie, zawiera wiele witamin, minerałów, oraz błonnika, który korzystnie działa na trawienie i mikroflorę jelitową. Dodatkowo posiłki bogate w błonnik wpływają na sytość po posiłku, podkręcają metabolizm, a także zapobiegają wzdęciom i gazom. Składnik ten pomaga także trzymać poziom cukru i "złego" cholesterolu w ryzach. 100 g owoców aronii dostarcza, aż 25 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik.
Aronia dostarcza również sporo cennych przeciwutleniaczy, a dokładnie polifenoli, które chronią organizm przed skutkami stresu oksydacyjnego, a także wspierają walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników. Przypisuje się im także działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe. Dodatkowo antyoksydanty zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.
W owcach aronii znajduje się witamina K1, która korzystnie działa na układ krążenia, między innymi wpływając na prawidłowe krzepnięcie krwi, ponadto wspiera utrzymanie prawidłowej mineralizacji kości. Zjedzenie 100 g aronii pokrywa 20 proc. zapotrzebowania na tę witaminę. Aronia dostarcza również sporej ilości witamin C, która ma właściwości antyoksydacyjne, a także wpływa na układ immunologiczny. Ponadto jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania żelaza, oraz syntezy kolagenu. 100 g porcja dostarcza ponad 33 proc. witaminy C potrzebnej organizmowi w ciągu dnia.
Nie brakuje w niej również pomagającego utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi potasu, a także żelaza, które zapobiega anemii. Natomiast mangan wzmacnia kości i zęby, wpływa na układ nerwowy i hormonalny, a cynk wspiera odporność, kondycję skóry, paznokci i włosów.
Aronia będzie doskonałym wyborem dla osób zmagających się z chorobami układu krążenia, oraz tych, które dbają o ich profilaktykę. Owoce te wspierają pracę serca, a także wzmacniają naczynia krwionośne, pomagają dbać o prawidłowe ciśnienie krwi, a także działają przeciwzakrzepowo. Regularne jedzenie aronii powoduje obniżenie poziomu trójglicerydów, a także przywraca równowagę pomiędzy lipoproteinami HDL i LDL, co w konsekwencji ma działanie przeciwmiażdżycowe. Jakby tego było mało, aronia ma również działanie zmniejszające ryzyko infekcji układu moczowego, a także pomaga chronić wątrobę.
Jeśli się odchudzasz, również śmiało sięgaj po aronię. Zawarte w niej składniki przyczyniają się do podkręcenia metabolizmu. Ma także niski indeks glikemiczny, oraz jest niskokaloryczna, dzięki czemu wspomoże redukcję masy ciała.
Sprawdź także: W gorące dni pij zamiast kawy. Zielony koktajl orzeźwia i pobudza jelita
Domowe koktajle i smoothie to dobry pomysł na szybkie, drugie śniadanie, lub podwieczorek. Nie tylko są smaczne, ale w jednej szklance dostarczają mnóstwa prozdrowotnych substancji. To, jakie składniki dodać do twojego napoju, zależy od twoich preferencji żywieniowych. Aronia świetnie smakować będzie z innymi owocami jagodowymi, od borówek, przez truskawki, maliny, po jagody. Jej cierpki smak zrównoważyć może także słodki banan. Do zdrowych smoothie warto dodać także awokado, które nada mu kremowej konsystencji, oraz dostarczy sporo zdrowych tłuszczów. Polecamy także dorzucić kawałek buraka, który jest źródłem przeciwutleniaczy, błonnika i żelaza, jego słodki smak idealnie pasować będzie do koktajlu
Do przygotowania dwóch porcji koktajlu z aronii, będziesz potrzebować:
- 150 g aronii,
- 100 g malin, jagód, lub borówek,
- ½ awokado,
- 1 małego buraka,
- 250 g kefiru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżki miodu,
- 100 ml wody,
- listki mięty.
Przygotowanie: Owoce umyj, awokado wydrąż, buraka obierz i pokrój w mniejsze części. Wrzuć wszystkie składniki do naczynia blendera, wlej kefir, dodaj sok z cytryny i miód. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj wodę, możesz zmieniać jej ilość w zależności od tego jak gęsty ma być koktajl. Napój udekoruj świeżą miętą.
Źródła: terazgotuje.pl, youtube.com/@drbartekpl
Zobacz też:
W gorące dni pij zamiast kawy. Zielony koktajl orzeźwia i pobudza jelita
Dodaj do wody i pij codziennie przed śniadaniem. Oczyszcza organizm i pomaga schudnąć