Reklama
Reklama

W gorące dni pij zamiast kawy. Zielony koktajl orzeźwia i pobudza jelita

Najlepszym napojem, który każdy powinien spożywać w ciągu dnia, aby dbać o zdrowie i dobre samopoczucie, jest woda. Jednak podczas lata, warto dodać do swojego menu koktajle, które nie tylko ugaszą pragnienie, ale i dostarczą sporej porcji błonnika, witamin i minerałów. Podpowiemy ci, jak zrobić orzeźwiający i pobudzający jelita koktajl na lato.

O poranku wiele osób sięga po kawę lub herbatę. Jednak jeśli chcesz zadbać o nawodnienie, a jednocześnie zaserwować sobie lekkie i zdrowe śniadanie, sięgnij po orzeźwiający koktajl, który dodatkowo zadba o prawidłowe trawienie. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia w ciągu dnia należy spożywać od 400 do 800 g warzyw i owoców. W ten sposób dostarczamy do organizmu niezbędnego błonnika pokarmowego, witamin i owoców. Wiele osób ma problem z jedzeniem odpowiedniej ilości zieleniny, tu z pomocą przychodzą zdrowe smoothie. Sprawdź, jak zrobić pobudzający jelita i orzeźwiający koktajl na lato.

Reklama

Co najlepiej pić w upały?

Podstawą jest oczywiście spożywanie odpowiedniej ilości wody, zazwyczaj zaleca się wypijanie ośmiu szklanek wody, czyli około dwóch litrów. Podczas upałów ilość ta wzrasta do ok. trzech czy czterech litrów, będzie to uzależnione od między innymi od wzrostu, wagi, czy wykonywanej pracy. Najlepiej wybierać wodę bogatą w składniki mineralne, które tracimy wraz z potem.

Dlaczego należy dbać o nawodnienie w upały? Skutki odwodnienia to nie tylko suchość w ustach i wzmożone pragnienie. Kiedy w ciepłe dni pijemy zbyt mało mogą pojawić się bóle i zawroty głowy, osłabienie, czy nadmierne zmęczenie. W ciężkich przypadkach objawy obejmują kołatanie serca, drgawki, zaburzenia świadomości, nieprawidłową pracę nerek, utratę przytomności, a w skrajnych sytuacjach nawet śmierć.

Podczas upałów popularnymi napojami są sklepowe elektrolity. Nie wszyscy wiedzą, że można zrobić je za grosze w domu. Do wody wystarczy dodać składniki takie jak miód, szczypta soli himalajskiej lub kłodawskiej, a także sok z cytryny lub limonki. Świetnie pasować będą tu również świeże zioła, takie jak listki mięty, bazylii, czy gałązki rozmarynu. Możesz dorzucić również pokrojone truskawki, plastry cytrusów, czy ogórka. Domowe elektrolity można przyrządzić także na bazie przestudzonych owocowych herbatek, będą miały jeszcze więcej czasu.

Sprawdź także: Dodaj do wody i pij codziennie przed śniadaniem. Oczyszcza organizm i pomaga schudnąć

Orzeźwiający i pobudzający jelita koktajl na lato

Warto od samego rana zadbać o nawodnienie. Jeżeli nie masz ochoty na sycące śniadanie w formie kanapek, jajecznicy czy owsianki, postaw na pobudzający i orzeźwiający koktajl na lato. Dorzuć do niego sporo zieleniny, na przykład szpinaku, łodyg selera naciowego, ogórka, natki pietruszki, oraz świeżych liści mięty, czy bazylii. Słodki smak zapewnią owoce, warto korzystać z tych sezonowych, truskawek, malin, borówek, agrestu, czy porzeczek. Świetnie sprawdzi się również arbuz, ananas oraz kiwi.

Warzywa i owoce są oczywiście bogate w witaminy i minerały. To także doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który świetnie wpływa na pracę jelit, wspiera trawienie, oraz mikroflorę jelitową. Co więcej, zapewnia sytość po posiłku i podkręca metabolizm, co korzystnie wpływa na utrzymanie szczupłej sylwetki. Ponadto błonnik pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Warto dodać, że w warzywach i owocach nie brakuje antyoksydantów, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne, opóźniają procesy starzenia, oraz działają przeciwnowotworowo.

Do przygotowania dwóch porcji orzeźwiającego koktajlu na zdrowe jelita, będziesz potrzebować:

  • 300-400 ml wody,
  • sporej garści szpinaku,
  • 1 szklankę malin,
  • 1/2 zielonego ogórka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 awokado,
  • ½ limonki,
  • ¼ pęczku natki pietruszki,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • opcjonalnie: 1 łyżka miodu do posłodzenia.

Przygotowanie: Na początku dokładnie umyj warzywa i owoce, wydrąż awokado. Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera, dodaj także wciśnij sok z połówki limonki. Wlej wodę, ok. 300-400 ml w zależności od tego jak gęsty chcesz mieć koktajl. Możesz także dorzucić łyżkę miodu. Całość zmiksuj na gładką masę i gotowe.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Dodaj do wody i pij codziennie przed śniadaniem. Oczyszcza organizm i pomaga schudnąć

Pij zamiast porannej kawy. Talia będzie jak u osy, praca jelit się unormuje

Greczynki dodają do kawy, żeby mieć smukłą talię. Wspomaga nie tylko trawienie, ale i serce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | warzywa | owoce