Reklama
Reklama

Zjadłam kiedyś u koleżanki na imprezie, od razu chciałam przepis. Teraz sama często robię ciasto mięsne

Ciasto mięsne to wyjątkowe danie łączące chrupiące, kruche ciasto z wyrazistym smakiem soczystego farszu mięsnego. Jest idealne na rodzinny obiad, zachwycając swoją prostotą i bogactwem smaków. Nie robię go często, ale gdy już pojawia się na stole, to wszyscy biorą podwójną porcję.

Ciasto mięsne - to brzmi intrygująco, prawda? Pod tą nazwą kryje się przepis, który sprawdzi się jako element obiadu lub sycąca kolacja, a także jako przekąska na imprezę.

Platy ciasta przełożonego mięsnym farszem z dodatkiem aromatycznych przypraw smakują po prostu wybornie. Można jeść to ciasto po prostu samo albo z dodatkiem ulubionej surówki, gdy chcemy aby było elementem pożywnego obiadu.

Ciasto mięsne - lista składników

Kruche ciasto: 

Reklama
  • 300 g mąki pszennej, 
  • 100 ml oliwy z oliwek, 
  • 5 łyżek zimnej wody, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka octu, 
  • ½ łyżeczki soli.

Farsz: 

  • 500 g mielonego mięsa z jagnięciny lub cielęciny, 
  • 1 cebula, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2,5 cm korzenia imbiru, 
  • ¾ łyżeczki kminu, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • 1 jajko do posmarowania, 
  • natka pietruszki do dekoracji. 

Ciasto mięsne - przepis

Przygotuj farsz. 

Czosnek i imbir bardzo drobno posiekaj ręcznie lub robotem kuchennym. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż je przez minutę. 

Dodaj mięso mielone oraz drobno posiekaną cebulę. Smaż całość do ładnego zrumienienia, rozdrabniając farsz łyżką w międzyczasie. 

Dopraw całość do smaku pozostałymi przyprawami. 

Przygotuj spód. 

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj oliwę i wymieszaj ciasto widelcem. 

Dolej wodę oraz ocet. Całość wymieszaj rękoma. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj kolejną łyżkę wody. 

Podziel ciasto na dwie części i uformuj kule. Jedną z nich włóż między dwa kawałki papieru pergaminowego i rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Ciastem wyłóż lekko natłuszczoną formę do tarty o średnicy 22 cm. W razie potrzeby krawędzie dotnij nożem. 

Złóż ciasto mięsne. 

Na spodzie połóż papier pergaminowy i umieść na nim kilka odważników – np. suchą fasolę. Piecz ciasto przez 20 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Następnie usuń obciążniki i papier; kontynuuj pieczenie jeszcze przez 5 minut. 

Na podpieczony spód równomiernie rozłóż mieszankę mięsną, wygładzając wierzch. 

Drugą kulę także rozwałkuj na placek o średnicy ok. 25 cm i przykryj nim mięso mielone. 

W miseczce rozbełtaj jajko i posmaruj nim wierzch kruchego ciasta. 

Za pomocą ostrego noża zrób kilka nacięć na wierzchu. 

Ciasto mięsne wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz je przez 30 minut lub do ładnego zrumienienia. Wyjmij i odstaw na 15 minut przed krojeniem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Lekkie jak chmurka, pełne smaku. Ciasto, które znika w kilka minut

Dają uczucie sytości i szczęście. Zjedz kilka, gdy czujesz głód między posiłkami

Przypomną ci się smaki dzieciństwa. Dziś w restauracji nie dostaniesz tego przysmaku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne