Zjadłam kiedyś u koleżanki na imprezie, od razu chciałam przepis. Teraz sama często robię ciasto mięsne
Ciasto mięsne to wyjątkowe danie łączące chrupiące, kruche ciasto z wyrazistym smakiem soczystego farszu mięsnego. Jest idealne na rodzinny obiad, zachwycając swoją prostotą i bogactwem smaków. Nie robię go często, ale gdy już pojawia się na stole, to wszyscy biorą podwójną porcję.
Ciasto mięsne - to brzmi intrygująco, prawda? Pod tą nazwą kryje się przepis, który sprawdzi się jako element obiadu lub sycąca kolacja, a także jako przekąska na imprezę.
Platy ciasta przełożonego mięsnym farszem z dodatkiem aromatycznych przypraw smakują po prostu wybornie. Można jeść to ciasto po prostu samo albo z dodatkiem ulubionej surówki, gdy chcemy aby było elementem pożywnego obiadu.
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 5 łyżek zimnej wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka octu,
- ½ łyżeczki soli.
Farsz:
- 500 g mielonego mięsa z jagnięciny lub cielęciny,
- 1 cebula,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 2,5 cm korzenia imbiru,
- ¾ łyżeczki kminu,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania,
- natka pietruszki do dekoracji.
Przygotuj farsz.
Czosnek i imbir bardzo drobno posiekaj ręcznie lub robotem kuchennym. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż je przez minutę.
Dodaj mięso mielone oraz drobno posiekaną cebulę. Smaż całość do ładnego zrumienienia, rozdrabniając farsz łyżką w międzyczasie.
Dopraw całość do smaku pozostałymi przyprawami.
Przygotuj spód.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj oliwę i wymieszaj ciasto widelcem.
Dolej wodę oraz ocet. Całość wymieszaj rękoma. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj kolejną łyżkę wody.
Podziel ciasto na dwie części i uformuj kule. Jedną z nich włóż między dwa kawałki papieru pergaminowego i rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Ciastem wyłóż lekko natłuszczoną formę do tarty o średnicy 22 cm. W razie potrzeby krawędzie dotnij nożem.
Złóż ciasto mięsne.
Na spodzie połóż papier pergaminowy i umieść na nim kilka odważników – np. suchą fasolę. Piecz ciasto przez 20 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Następnie usuń obciążniki i papier; kontynuuj pieczenie jeszcze przez 5 minut.
Na podpieczony spód równomiernie rozłóż mieszankę mięsną, wygładzając wierzch.
Drugą kulę także rozwałkuj na placek o średnicy ok. 25 cm i przykryj nim mięso mielone.
W miseczce rozbełtaj jajko i posmaruj nim wierzch kruchego ciasta.
Za pomocą ostrego noża zrób kilka nacięć na wierzchu.
Ciasto mięsne wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz je przez 30 minut lub do ładnego zrumienienia. Wyjmij i odstaw na 15 minut przed krojeniem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekkie jak chmurka, pełne smaku. Ciasto, które znika w kilka minut
Dają uczucie sytości i szczęście. Zjedz kilka, gdy czujesz głód między posiłkami
Przypomną ci się smaki dzieciństwa. Dziś w restauracji nie dostaniesz tego przysmaku