Czy miód można jeść podczas odchudzania i co do niego dodać? Ile kalorii ma łyżka miodu?
Dieta odchudzająca wiąże się często z przestrzeganiem licznych restrykcji. Część z nich dotyczy spożycia cukru. Wtedy rodzi się pytanie - czy podczas odchudzania można jeść miód? Wyjaśniamy, ile kalorii ma łyżka miodu i co do niego dodawać.
Według wielu miód jest takim samym słodzidłem jak cukier. Jest on uważany za równie niezdrowy, natomiast wcale nie jest to prawda. Właściwości płynnego złota mogą miło zaskoczyć tych, którzy dbają o linię.
Miód można jeść podczas odchudzania, a co więcej, może on korzystnie wpływać na utratę wagi. Ten produkt pochodzenia pszczelego zawiera składniki aktywne, które mogą wywoływać takie działanie. Związki te usprawniają metabolizm organizmu. Tym samym mogą wspierać spalanie tłuszczu.
Ponadto, podczas odchudzania, warto wybrać miód zamiast cukru, gdyż dostarczy on mniej kalorii. Przy tym pomoże ukoić pragnienie na słodkie i urozmaici napoje, takie jak kawa czy herbata.
Działanie odchudzające miodu zostanie wzmocnione, jeśli wzbogacimy go o konkretne dodatki. Najlepszymi z nich będą cynamon, imbir, cytryna i ocet jabłkowy. Sprawdzą się one zarówno w napojach na odchudzenie, jak i oczyszczenie organizmu, ale też urozmaicą potrawy.
Miód w połączeniu z cynamonem może przyspieszyć metabolizm i obniżyć apetyt. Z kolei płynne złoto z imbirem i cytryną, oprócz odchudzania, wesprze trawienie. Ocet jabłkowy z miodem zadziała oczyszczająco i pomoże w ustabilizowaniu poziomu glikemii.
Na odchudzanie najlepszy jest miód, który zawiera najwięcej fruktozy. Warto zwrócić uwagę również na to, żeby był on niefiltrowany i nieprzegrzany. Tylko wtedy można cieszyć się bogactwem związków aktywnych i witamin.
Podczas odchudzania najlepiej sięgnąć po miód gryczany lub akacjowy. Dobrym wyborem będą także miody o niższym indeksie glikemicznym, a do takich będą należeć miody spadziowe. Zawierają one oligosacharydy, które wolniej wchłaniają się z przewodu pokarmowego, nie wywołując dużych wahań glikemii po spożyciu.
Miód w zależności od rodzaju ma między 320 a 330 kcal na 100 g produktu. Oznacza to, że łyżka miodu będzie miała ok. 50 kcal, przyjmując, że mieści ona 15 g. Choć wydaje się, że jest to dużo, to ma on nadal mniej kalorii niż biały cukier. 100 g cukru ma około 390 kcal.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Francuzki zawdzięczają im zgrabne figury. Mają dużo błonnika, są dobre dla serca i tarczycy
Kiedy solić wątróbkę, żeby była miękka i soczysta? Zastosuj stary kucharski trik
Czy można jeść ziemniaki, które kiełkują? Doktor technologii żywienia mówi wprost