Dlaczego do rosołu dodaje się opaloną cebulę? Ten sposób wydobywa z niej to, co najlepsze
Opalana cebula może wzbogacić smak rosołu lub zupełnie go zepsuć. Wszystko zależy od sposobu jej przygotowania. Poznaj najlepsze sposoby na opalanie cebuli i dowiedz się, czego unikać.
Wciąż pamiętam babcię, która nad palnikiem opalała cebulę przed włożeniem jej do gotującego się rosołu. Ten obraz zapamiętałam równie dobrze co smak wyjątkowej, babcinej zupy. Choć opalana cebula była jej tajemną przyprawą, to źle przygotowana może mieć przykre konsekwencje dla naszego zdrowia.
Rosół jest pozornie prostym wywarem mięsno-warzywnym, który na stałe zagościł w polskiej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Aby go przygotować, wystarczy dodać mięso, marchewkę, pietruszkę, trochę selera, cebulę lub pora i przyprawy. Tak jest w teorii, w praktyce rosół można ugotować na 100 i 1 sposobów.
Przygotowując rosół tak naprawdę wszystko ma znaczenie - porcja i gatunki dodanego mięsa, proporcje warzyw, ewentualne przyprawy i czas gotowania. Im dłużej i spokojniej gotuje się wywar, tym smak i aromat rosołu jest głębszy. Niektórzy sięgają po wolnowary i gotują rosół kilka, a nawet kilkanaście godzin.
Przeczytaj też: Dodaj do mleka i wymocz w niej schabowe przed smażeniem. Kotlety są kruche, soczyste i rozpływają w się ustach
Dodatek opalanej cebuli nadaje rosołowi niezwykły dymny aromat. Poprawia także jego smak i klarowność oraz nadaje mu charakterystyczny złocisty kolor. Aby wydobyć z cebuli to, co najlepsze, należy ją odpowiednio opalić. Zarówno zbyt słabo, jak i zbyt mocno opalona może zepsuć smak rosołu, nadając mu zbyt cebulowego smaku lub wręcz nut spalenizny.
Teoretycznie opalanie cebuli nie jest skomplikowane, praktycznie wychodzi podobnie jak z rosołem. Łatwo ją zepsuć. Metod opalania również jest wiele, a wybór odpowiedniej należy uzależnić od dostępnego sprzętu i wygody. Jak opalać cebulę do rosołu?
Opalanie cebuli na gazie
Właściciele kuchenek gazowych mogą opalać cebulę tradycyjnie - na palniku. Ważne jest, aby dobrać właściwy rozmiar cebuli, tak, aby nie wystawał poza krawędzie palnika. Aby opalić cebulę na gazie, przekrój ją w połowie i połóż na palniku. Po kilku minutach będzie gotowa.
Opalanie cebuli na patelni
Obecnie coraz więcej osób rezygnuje z kuchenki gazowej na rzecz indukcyjnej. Jak w takim razie opalać cebulę do rosołu? Najlepiej na patelni. Cebulę przekrój na pół i połóż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Co jakiś czas obracaj cebulę, aby przysmażyła się ze wszystkich stron.
Opalanie cebuli w piekarniku
Cebulę możesz opalić także w piekarniku. Jest to metoda, na którą mogą zdecydować się właściciele zarówno kuchenek gazowych, jak i indukcyjnych. Wystarczy cebulę przekroić na pół i ułożyć na blaszce. Następnie włożyć ją do piekarnika nagrzanego na 200-220 st. Celsjusza i piec tak przez kilka minut. Jeśli to konieczne, w czasie pieczenia przełóż cebulę na druga stronę, aby zarumieniła się ze wszystkich stron.
Przeczytaj też: Zaskocz bliskich nowym daniem. Ten szybki obiad na piątek zaskoczy całą rodzinę
Opalanie cebuli za pomocą ręcznego palnika
Choć ręczny palnik jest sprzętem, który raczej kojarzymy z profesjonalnymi kuchniami, w naszej również może znaleźć wiele zastosowań - np. do opalania cebuli. Jeśli wybierzesz tę metodę, pamiętaj, aby zachować bezpieczeństwo. Cebulę połóż na blaszce z dala od innych przedmiotów. Za pomocą palnika opalają ją przez kilka minut aż do zarumienienia.
Opalana cebula może być lekko przyrumieniona albo zwęglona. Kiedy zauważysz na niej czarne fragmenty, jest już za późno. O zwęglonej żywności wypowiadało się już wielu dietetyków i naukowców głównie w kontekście spalonego mięsa, które zawiera niebezpieczne dla zdrowia wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne w tym bezno(a)piren, czy heterocykliczne aminy aromatyczne. Niestety w zwęglonej cebuli również uwalniane są toksyczne substancje, np. akrylamid w wyniku reakcji Maillarda pomiędzy aminokwasami a cukrami.
Akrylamid osłabiała mechanizmy przeciwutleniające w organizmie, narażając go jednocześnie na działanie wolnych rodników. Ponadto ma zdolność łączenia się z hemoglobiną i cząsteczkami DNA. Długotrwały kontakt ze związkiem powoduje uszkodzenia neurologiczne, może wywoływać także inne choroby przewlekłe, w tym udar mózgu czy nowotwory. Naukowcy szacują, że przy spożyciu 1μ/kg akrylamidu dziennie w 1 przypadku na 100 może dojść do zachorowania na nowotwór.
Dodając opalaną cebulę do rosołu, staraj się, aby jej nie spalić, lecz lekko zarumienić. Jest to ważne zarówno w kontekście smaku potrawy, jak i twojego zdrowia.
Źródło: terazgotuje.pl, pubmed.pl
Zobacz też:
Na rozgrzany tłuszcz wsypuję łyżeczkę. Frytki nie chłoną tłuszczu, chrupią aż miło
Sposób na twardą pigwę. Szybko zmięknie, będzie można ją obrać i pokroić