Dwa sprawdzone sposoby na mrożenie kani. Będą smakować jak świeżo zerwane
Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Nic więc dziwnego, że wiele osób zastanawia się, co można zrobić z zebranymi okazami. W jaki sposób je przechowywać? Jeśli chodzi o kanie, to dobrym pomysłem okazuje się ich zamrożenie. Trzeba jednak wiedzieć, jak to robić prawidłowo i w jaki sposób je później odmrozić. Właściwa metoda sprawi, że kanie będą smakować jak świeżo zerwane.
Kania, a konkretnie czubajka kania, to gatunek grzybów, który należy do rodziny pieczarkowatych. Ma dość charakterystyczny wygląd - kapelusz zwykle przybiera kształt parasola, osiąga około 10-30 cm średnicy. Ma białawy odcień i znajdują się na nim brązowe łuski. Walcowaty trzon posiada ruchomy pierścień, a na dole jest zakończony bulwą. Z kolei miąższ kani jest biały i nie zmienia koloru po uszkodzeniu.
Kanie można najczęściej spotkać na terenach, na których występują gleby gliniaste. Rzeczone grzyby rosną na skrajach lasów iglastych i liściastych, łąkach czy leśnych polanach. Przed wyruszeniem na poszukiwania tych grzybów warto dokładnie zapoznać się z ich wyglądem - w niektórych przypadkach kanie mogą być podobne do trujących muchomorów. Wówczas nietrudno o pomyłkę.
Ze względu na doskonałe walory smakowe, kanie (a konkretnie jej kapelusze) są często wykorzystywane w rozmaitych kulinarnych przepisach. Popularnym daniem przyrządzanym na bazie kani jest zupa à la flaczki. Można z nich zrobić również kotlety czy dodać je do potraw, do których przygotowania wymagane jest użycie grzybów leśnych.
Przeczytaj też: Kurki nie będą ani gorzkie, ani gąbczaste. Pamiętaj o tym przed gotowaniem
Czasami zdarza się, że zebraliśmy zbyt dużo grzybów i chcemy przechować je na później. Popularne jest marynowanie darów lasu w occie. Niektórzy jednak wolą umieszczać grzyby w zamrażarce. Ważne jest jednak to, w jaki sposób to robimy. Jak mrozić kanie? Przedstawiamy dwa sprawdzone sposoby.
Pierwszym sposobem jest zblanszowanie kani w osolonym wrzątku. Metoda sprawdzi się szczególnie w przypadku większych okazów. Kapelusze wkładamy do wrzątku na około 3-5 minut. Po upływie wyznaczonego czasu, grzyby odcedzamy, kładziemy je na ręczniku papierowym, przestudzamy, a następnie umieszczamy w woreczku do mrożenia i wkładamy do zamrażarki.
Drugim sposobem jest podsmażenie kani przed mrożeniem. Grzyby należy podsmażyć na klarowanym maśle. Kapelusze kani trzeba umieścić na patelni spodnią częścią do góry. Po około 6-8 minutach grzyby powinny być gotowe. Należy je wyłożyć na ręcznik papierowy i, podobnie jak w pierwszym sposobie, przestudzić, umieścić w woreczku do mrożenia i włożyć do zamrażarki. Tak zamrożone kanie po rozmrożeniu będą smakować jak świeżo zerwane.
Jeśli chcemy odmrozić kanie przechowywane w zamrażarce, należy zrobić to w odpowiedni sposób. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że grzyby stracą swoje walory smakowe. Zbyt szybkie odmrażanie mogłoby spowodować uszkodzenie kani. Wobec tego, jak to zrobić prawidłowo?
Najlepszym sposobem jest wyjęcie grzybów z zamrażarki i przełożenie ich do lodówki na około 7-8 godzin. Co ciekawe, niektórzy grzybiarze zalecają przyrządzanie grzybów wtedy, gdy są jeszcze delikatnie zmrożone. Mogą wówczas okazać się lepsze w smaku niż okazy, które zostały rozmrożone całkowicie. Warto pamiętać o tym, że raz rozmrożonych grzybów nie wolno mrozić ponownie.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Domowe "złote mleko" na przeziębienie i grypę. Dziś piję na wzmocnienie i odporność
Co ugotować na Wszystkich Świętych? Te potrawy zaskoczą nawet wybrednych gości
Sama robię szynkę na kanapki. Gotowana w specjalnym wywarze smakuje pierwsza klasa