Reklama
Reklama

O której godzinie najpóźniej można zjeść kolację? Trzymaj się tej konkretnej pory

Kolacja powinna stanowić aż 25 proc. wartości energetycznej codziennej diety. Ma kluczowe znaczenie dla regeneracji organizmu i może wpływać na samopoczucie oraz wygląd. Czy wiesz, o której najpóźniej można jeść kolację? Dietetycy skłaniają się ku jednej zasadzie.

Istnieje wiele mitów żywieniowych na temat kolacji. Niektórzy twierdzą, że nie trzeba jej jeść, a inni - że organizm bardzo jej potrzebuje. Jakie znaczenie ma kolacja w codziennej diecie i co jeść wieczorem, żeby nie tyć? Gdy wdrożysz pewne proste nawyki, z pewnością ostatni posiłek w ciągu dnia stanie się przyjemnością.

Czy trzeba jeść kolację?

Każdy, choć raz w życiu, słyszał, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. O znaczeniu kolacji dla zdrowia nikt już jednak nie wspominał. Zresztą często to właśnie wieczorny posiłek jest pomijany, gdy ktoś chce schudnąć. Okazuje się, że to błąd - nawet będąc na diecie redukcyjnej, nie warto z niego rezygnować. Choć kolację większość osób traktuje po macoszemu, to jest równie ważna, co śniadanie i obiad

Kolacja wspiera ogólne funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Ma wpływ na procesy regeneracyjne, higienę snu i budowę masy mięśniowej. Zjedzenie zdrowego i lekkostrawnego dania wieczorem poprawia koncentrację i pomaga obudzić się z większą energią. Kluczem do zdrowej i efektywnej codziennej diety jest regularne spożywanie posiłków. W związku z tym przed snem również należy uzupełnić zapotrzebowanie kaloryczne i dostarczyć potrzebną dawkę witamin i minerałów.

O której najpóźniej można jeść kolację?

W ostatnich latach pojawił się w internecie szkodliwy mit żywieniowy, mówiący o tym, że nie powinno się jeść po godzinie 18:00. Tymczasem pora, w której zjemy kolację, zależy całkowicie od naszego trybu życia. Zbyt wczesne sięgnięcie po danie przy wielu intensywnych aktywnościach zaplanowanych na wieczór - zarówno fizycznych, jak i umysłowych - może grozić brakiem energii, a nawet porannym wyczerpaniem, mimo głębokiego snu.

Główna zasada zdrowego odżywiania mówi, że ostatni posiłek ma być spożywany do 2 do 3 godzin przed snem. Organizm zdąży go strawić, a zanim się położymy, nie wróci głód. Zatem pora przyjmowania kolacji powinna być dostosowana do tempa życia oraz uzależniona od pory rozpoczęcia śniadania i spożywania kolejnych posiłków. 

Co jeść na kolację, żeby nie tyć?

Kolacja powinna stanowić około 25 proc. wartości energetycznej diety. Niezależnie od tego, czy chcesz schudnąć, nabrać wagi czy ją utrzymać, podstawą będzie dobór odpowiedniej liczby kalorii i składników odżywczych w spożywanym posiłku. Aby zapewnić sobie zdrowy sen, najlepiej wybrać dania lekkostrawne i niskokaloryczne

Organizm zdąży je strawić, a układ pokarmowy nie będzie obciążony. W nocy spalamy mniej kalorii niż w ciągu dnia, więc dodatkowo tłuszcz z ciężkich posiłków zjedzonych na kolację, będzie się odkładać w organizmie. Najlepiej więc postawić na proste przepisy, które nie wymagają zbyt dużego nakładu pracy i bazują na lekkich składnikach. Przykładem takich przekąsek będą: risotto z warzywami, sałatka z tofu, tortilla z kurczakiem i warzywami, sałatka tabbouleh, omlet z białek z owocami. 

Pamiętaj, żeby się nie przejadać. Unikaj wysokoprzetworzonych produktów, szczególnie tłustych dań mięsnych, pizzy, chipsów, frytek. Nie sięgaj też po źródła cukru - słodycze, czekoladę. Z owoców wybieraj te o niskim indeksie glikemicznym, m.in. maliny, wiśnie, grejpfruty, jeżyny. Inne mogą powodować skoki cukru, więc staniemy się głodni jeszcze przed zaśnięciem. Niewskazane są też składniki pełne błonnika pokarmowego oraz wzdymające - np. kapusta czy rośliny strączkowe. Mogą spowodować wzdęcie brzucha i uczucie pełności, które utrudni zasypianie. 

Co jeść na kolację, żeby nie tyć? Wieczorny posiłek powinien składać się przede wszystkim z białka, warzyw, produktów pełnoziarnistych oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Zdecyduj się więc na pieczywo pełnoziarniste, surowe i gotowane warzywa, chudy nabiał (kefir, twaróg, jogurt naturalny), chude mięso (drób) i ryby (tuńczyk, łosoś, dorsz). 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Na męczący kaszel pomaga lepiej niż produkty z apteki. Naturalne składniki i obłędny zapach

Bez niego szarlotka nie wyjdzie. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto?

Jak szybko obrać czosnek? Wypróbuj najlepszy ze sposobów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dietetyczne gotowanie | warzywa