Stawia na nogi, topi boczki niczym żelazko i chroni wątrobę. Wypróbuj kawę ze specjalnym dodatkiem
Widząc propozycję takiego kawowego połączenia, można się naprawdę mocno zdziwić. Choć nie brzmi dobrze, to działa z organizmem prawdziwe cuda. Topi niechciane boczki niczym żelazko, chroni wątrobę, a do tego o wiele mocniej stawia na nogi. Wypróbuj kawę ze specjalnym dodatkiem, a mocno się zaskoczysz.
Kawa z jajkiem to nietypowe i niepopularne w naszym kraju połączenie. Niech cię ta wizja nie odrzuca, bo za granicą to prawdziwy przysmak. Spróbuj tego wyjątkowego napoju, a przy tym korzystaj z jego właściwości dla zdrowia.
W wielu zakątkach świata śniadanie wygląda bardzo podobnie - jajka w dowolnej formie i do tego kawa. Szwedzi jednak postanowili połączyć te dwie rzeczy, a w efekcie powstała kawa z jajkiem. W skandynawskiej wersji napoju jajko używane jest jako środek klarujący do wzmocnienia i uszlachetnienia czarnego naparu.
Kawę po szwedzku przygotowuje się poprzez dodanie całego, rozbitego jajka, wraz ze skorupką i wymieszanie go ze zmieloną kawą. Do mieszanki wlewamy gorącą wodę, a gdy całość zaparzy się, to napój przecedzamy przez sitko. W efekcie pobudzający napój ma smakować o wiele lepiej.
Jajko dodane do kawy ma na celu pozbycie się zanieczyszczeń z naparu. Dzięki temu kawa staje się zdrowsza, a do tego mniej gorzka i kwaśna niż zwykle. Jej konsystencje jest bardziej kremowa i gładka.
Kawa z jajkiem to nie tylko walory smakowe i doznaniowe. To także bogactwo witaminy A, E, D, K, witamin z grupy B. Ponadto dostarczy cennego fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, a nawet kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
W efekcie kawa z jajkiem świetnie zadziała na umysł. Pobudzi organizm do działania, poprawi koncentrację i przyswajanie nowych rzeczy. Do tego może pomóc w poprawie pamięci krótkotrwałej.
Regularne picie kawy z jajkiem może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów i niechcianych boczków. Kofeina z napoju zmniejszy uczucie głodu, co zapobiegnie podjadaniu niezdrowych przekąsek między posiłkami. Co więcej, przyspieszony zostanie metabolizm, zmniejszając ilość występujących zaparć i usuwając złogi z jelit.
Kawa z jajkiem ma właściwości chroniące wątrobę przed uszkodzeniami. Narząd ochroniony zostanie także przed stłuszczeniem, gdyż napój usunie nadmiar cholesterolu i wesprze w utrzymaniu jego prawidłowego poziomu we krwi. Z tego powodu również dobrze zadziała na serce i cały układ krążenia.
Do zrobienia kawy z jajkiem potrzebujemy mielonych ziaren kawy, jajka i wody. Ze sprzętu kuchennego użyjemy małego rondelka i gęstego sitka.
W pierwszej kolejności należy sparzyć jajko wrzątkiem, co pozwoli na wyeliminowanie ze skorupki niechcianych patogenów i bakterii. W rondelku zagotowujemy szklankę wody. W tym czasie w osobnym naczyniu dokładnie mieszamy kawę z całym rozbitym jajkiem. Trzeba pamiętać, żeby dodać również skorupki.
Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i do rondelka dodajemy mieszankę z jajka i kawy. Całość gotujemy przez 3 minuty. Gdy fusy zaczną się zbijać w jedną masę i unosić do góry, garnek zdejmujemy z ognia.
Do naparu dodajemy szklankę zimnej wody i kawę, pozostawiamy na 10 minut. Przez ten czas fusy powinny całkowicie opaść na dno. Wtedy napój przelewamy przez gęste sitko. Kawa z jajkiem po szwedzku jest gotowa do picia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jak przyrządzić karpia bez ości? Wypróbuj prosty trik Magdy Gessler
Dodaj do rosołu zamiast maggi. Zupa zyska zupełnie nowy, niepowtarzalny smak
Jak uratować sklejony makaron? Zastosuj prosty, kuchenny trik