Reklama
Reklama

Stawia na nogi, topi boczki niczym żelazko i chroni wątrobę. Wypróbuj kawę ze specjalnym dodatkiem

Widząc propozycję takiego kawowego połączenia, można się naprawdę mocno zdziwić. Choć nie brzmi dobrze, to działa z organizmem prawdziwe cuda. Topi niechciane boczki niczym żelazko, chroni wątrobę, a do tego o wiele mocniej stawia na nogi. Wypróbuj kawę ze specjalnym dodatkiem, a mocno się zaskoczysz.

Kawa z jajkiem to nietypowe i niepopularne w naszym kraju połączenie. Niech cię ta wizja nie odrzuca, bo za granicą to prawdziwy przysmak. Spróbuj tego wyjątkowego napoju, a przy tym korzystaj z jego właściwości dla zdrowia.

Kawa z jajkiem, czyli kawa po szwedzku

W wielu zakątkach świata śniadanie wygląda bardzo podobnie - jajka w dowolnej formie i do tego kawa. Szwedzi jednak postanowili połączyć te dwie rzeczy, a w efekcie powstała kawa z jajkiem. W skandynawskiej wersji napoju jajko używane jest jako środek klarujący do wzmocnienia i uszlachetnienia czarnego naparu.

Kawę po szwedzku przygotowuje się poprzez dodanie całego, rozbitego jajka, wraz ze skorupką i wymieszanie go ze zmieloną kawą. Do mieszanki wlewamy gorącą wodę, a gdy całość zaparzy się, to napój przecedzamy przez sitko. W efekcie pobudzający napój ma smakować o wiele lepiej.

Jajko dodane do kawy ma na celu pozbycie się zanieczyszczeń z naparu. Dzięki temu kawa staje się zdrowsza, a do tego mniej gorzka i kwaśna niż zwykle. Jej konsystencje jest bardziej kremowa i gładka

Jakie właściwości ma kawa z jajkiem?

Kawa z jajkiem to nie tylko walory smakowe i doznaniowe. To także bogactwo witaminy A, E, D, K, witamin z grupy B. Ponadto dostarczy cennego fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, a nawet kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

W efekcie kawa z jajkiem świetnie zadziała na umysł. Pobudzi organizm do działania, poprawi koncentrację i przyswajanie nowych rzeczy. Do tego może pomóc w poprawie pamięci krótkotrwałej.

Regularne picie kawy z jajkiem może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów i niechcianych boczków. Kofeina z napoju zmniejszy uczucie głodu, co zapobiegnie podjadaniu niezdrowych przekąsek między posiłkami. Co więcej, przyspieszony zostanie metabolizm, zmniejszając ilość występujących zaparć i usuwając złogi z jelit.

Kawa z jajkiem ma właściwości chroniące wątrobę przed uszkodzeniami. Narząd ochroniony zostanie także przed stłuszczeniem, gdyż napój usunie nadmiar cholesterolu i wesprze w utrzymaniu jego prawidłowego poziomu we krwi. Z tego powodu również dobrze zadziała na serce i cały układ krążenia.

Jak zrobić kawę z jajkiem?

Do zrobienia kawy z jajkiem potrzebujemy mielonych ziaren kawy, jajka i wody. Ze sprzętu kuchennego użyjemy małego rondelka i gęstego sitka.

W pierwszej kolejności należy sparzyć jajko wrzątkiem, co pozwoli na wyeliminowanie ze skorupki niechcianych patogenów i bakterii. W rondelku zagotowujemy szklankę wody. W tym czasie w osobnym naczyniu dokładnie mieszamy kawę z całym rozbitym jajkiem. Trzeba pamiętać, żeby dodać również skorupki.

Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i do rondelka dodajemy mieszankę z jajka i kawy. Całość gotujemy przez 3 minuty. Gdy fusy zaczną się zbijać w jedną masę i unosić do góry, garnek zdejmujemy z ognia.

Do naparu dodajemy szklankę zimnej wody i kawę, pozostawiamy na 10 minut. Przez ten czas fusy powinny całkowicie opaść na dno. Wtedy napój przelewamy przez gęste sitko. Kawa z jajkiem po szwedzku jest gotowa do picia.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jak przyrządzić karpia bez ości? Wypróbuj prosty trik Magdy Gessler

Dodaj do rosołu zamiast maggi. Zupa zyska zupełnie nowy, niepowtarzalny smak

Jak uratować sklejony makaron? Zastosuj prosty, kuchenny trik

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | kawa