Aromatyczny kompot z gruszek po lwowsku. Przepis ze starej książki kucharskiej
Kuchnia galicyjska kryje w sobie wiele sekretów, które powoli odkrywamy. Okazuje się, że dla wielu będzie sposobem na odnalezienie nowych smaków, dzięki oryginalnemu przygotowaniu dobrze znanych nam składników. Już niedługo zbliża się sezon na gruszki, przez co warto spróbować ciekawego przepisu z ich dodatkiem. Ukaże on popularne owoce w całkiem nowym świetle. Koniecznie go wypróbuj.
Kuchnia galicyjska dla wielu w dalszym ciągu stanowi zagadkę. Znajdziemy w niej niezłą mieszankę smaków. Kryje w sobie tradycje z kultury polskiej, austriackiej, ukraińskiej, a także żydowskiej. Wiele specjałów może powodować u nas miłe zaskoczenie. Dzisiaj polecamy spróbować nowego sposobu na podanie popularnej gruszki. Kompot z jej dodatkiem będzie całkiem inny od popularnego wyobrażenia.
Kompoty, które znamy dzisiaj, w niewielkim stopniu przypominają te, które w przeszłości gospodynie przygotowywały we wschodniej Galicji. O wiele bliżej było im do deseru. Podawano je w salaterach, a ugotowane owoce polewano gęstym słodkim syropem. Składał się on głównie z wody i cukru, a w niektórych przypadkach dodawano do niego także wina. Było to aromatyczne danie, bogate w takie przyprawy, jak goździki, cynamon oraz skórki cytrusów. Pomimo dużej dawki cukru, owoce w dalszym ciągu zachowywały swój naturalny smak, dzięki krótkiemu gotowaniu. Całość stanowiła potrawę delikatnie słodką oraz świeżą, której daleko było do mdłego deseru.
Podany przez nas przepis pochodzi z "Książki kucharskiej dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i dokładna nauka sporządzania potrwa mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów [...]", która została wydana na początku XIX wieku we Lwowie. Dzięki niej mamy szansę przygotować kompot z gruszek w formie, która znana była mieszkańcom Galicji w przeszłości.
Zobacz także: Zanim wakacje się skończą, musisz zrobić to ciasto. Oto przepis na Letnią kusicielkę
Składniki:
- 10 gruszek,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- 6 goździków,
- 400 g cukru,
- skórka z jednej cytryny,
- 4 plastry cytryny.
Zaczynamy od umycia gruszek. Następnie usuwamy z nich delikatnie gniazda nasienne. Do średniego garnka wlewamy wodę i podgrzewamy ją do momentu, aż się zagotuje. Następnie zmniejszamy ogień i wkładamy do niej gruszki. Po kilku minutach wyciągamy je i przekładamy do miski wypełnionej zimną wodą. Kiedy ostygną, wyciągamy je i obieramy ze skórki.
Przechodzimy do przygotowania syropu. W garnku, w którym gotowały się gruszki, pozostawiamy ok. 0,5 litra wody po gotowaniu. Przecedzamy ją, aby była klarowna. Następnie dodajemy cukier, cynamon, goździki, skórę z cytryny oraz jej plasterki i gotujemy. Kiedy cukier się rozpuści, a syrop będzie gęsty, wyłączamy ogień i całość pozostawiamy do ostudzenia.
W salaterce umieszczamy gruszki i zalewamy je syropem. Kompot jest gotowy do podania.
Źródło: terazgotuje.pl, "Książka kucharska dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i dokładna nauka sporządzania potrwa mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów [...]".
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej