Reklama
Reklama

Aromatyczny obiad dla całej rodziny. Tak dobrego kurczaka jeszcze nie jedliście

Nie masz pomysłu na obiad, a klasyczny kurczak w papryce już ci się znudził? Koniecznie musisz wypróbować ten przepis, który pochodzi z odległej Afryki. Tak przygotowane mięso jest niesamowicie aromatyczne i soczyste. Zadowolenie rodziny i prośby o dokładkę gwarantowane.

Kurczak w aromatycznych przyprawach

Przepis na kurczaka w aromatycznych przyprawach pochodzi z kuchni marokańskiej. Potrawy z tego kraju zawsze są niesamowicie intensywne w smaku, a to za sprawą tego, co wzbogaca ich smak. Charakterystycznymi przyprawami dla tej kuchni są przede wszystkim kurkuma, cynamon, imbir, szafran, kmin, papryka.

Kluczowy w kuchni marokańskiej jest także dodatek warzyw i dlatego właśnie znajdziemy je w przepisie na kurczaka w aromatycznych przyprawach. Marynata, która nadaje mięsu smak i soczystość, jest przygotowana z pomidorów i cebuli. Całość dopełnia kasza, która również jest klasycznym składnikiem wykorzystywanym w daniach z Maroko.

Kurczak po marokańsku - przepis

Kurczak po marokańsku to idealny obiad dla całej rodziny. Delikatne mięso zostaje zamarynowane w mieszance pomidora, cebuli i wyselekcjonowanych, charakterystycznych przypraw. Ich połączenie to prawdziwa eksplozja smaku, która pozostaje w pamięci na długo. Tak dobrego kurczaka jeszcze nie jedliście.

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek kolendry
  • 50 ml oliwy
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka suszonego imbiru
  • 1 łyżka suszonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:

Warzywa oczyść i obierz z niejadalnych części. Cebulę i pomidora pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do misy blendera. Do nich dorzuć ząbki czosnku, posiekaną natkę i kolendrę. Całość zmiksuj do momentu, aż składniki połączą się, ale wciąż będą widoczne kawałki warzyw.

Do powstałej masy dodaj sok wyciśnięty z połówki cytryny. Wymieszaj, a następnie stopniowo dolewaj oliwę, cały czas mieszając. Na koniec przygotowywania marynaty dosyp do niej paprykę, imbir, kurkumę oraz cynamon. Ponownie wymieszaj i przełóż do dużej miski.

Udka zanurz w marynacie i dokładnie je nasmaruj. Miskę z zawartością przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na całą noc. Po tym czasie z odrobiną oliwy rozgrzej dużą patelnię lub garnek. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wyłóż na niego zamarynowanego kurczaka. Zacznij go przysmażać najpierw od strony skóry. Po 2 minutach wierzch udek stanie się chrupiący i wtedy odwracamy mięso na drugą stronę. Smażymy kolejne 2 minuty.

Z naczynia odcedź nadmiar tłuszczu, który wytopił się podczas smażenia. Dolej odrobinę wody i za pomocą drewnianej łyżki zeskrob przyprawy, które osadziły się na ściankach garnkach. Na to wylej całą wcześniej przygotowaną marynatę i obtocz w niej kurczaka.

Garnek przykryj pokrywką, ustaw niewielki ogień i danie pozostaw na 45 minut, aby poddusiło się. W międzyczasie całość możesz kilka razy przemieszać. Po tym czasie kurczak po marokańsku w aromatycznych przyprawach jest gotowy. Podawaj go zaraz po przygotowaniu.

Kurczaka po marokańsku najlepiej podawać w sposób tradycyjny, czyli z kaszą. Sprawdzi się tu kasza kuskus, która jest chętnie wykorzystywana w kuchni afrykańskiej, ale można użyć inną ulubioną. Danie można zajadać też z kaszą bulgur, kaszą pęczak czy jaglana.

Kremowa zupa z ośmiu warzyw na odchudzanie. Sposób przygotowania to jej sekret

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad | dania główne | kurczak