Reklama
Reklama

Banalne ciasto na lato. Sernik z malinami zrobisz w mgnieniu oka

Ten prosty sernik z malinami to doskonały deser na każdą okazję. Delikatny spód i aksamitna masa serowa z nutą owocowej świeżości zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ciasto nie wymaga skomplikowanych składników ani dużej ilości czasu - jest idealną słodyczą na lato.

Prosty sernik z malinami

To jeden z tych deserów, z którym każdy sobie poradzi - nawet, jeśli dopiero zaczyna przygodę z pieczeniem. Spód z kruchych herbatników lub biszkoptów stanowi idealną bazę dla puszystej, kremowej masy serowej. Przygotowuje się ją z sera sernikowego, mleka skondensowanego, ale również skórki cytryny i odrobiny ekstraktu waniliowego. Do masy trafiają maliny, które idealnie balansują słodycz i dodają nieco kwaskowatości. Pieczenie sprawia, że smaki idealnie się ze sobą łączą, a owoce tworzą soczyste, słodko-kwaśne akcenty. Taki sernik świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad, święta, urodziny czy letnie spotkania przy grillu. Po upieczeniu warto udekorować sernik świeżymi liśćmi mięty.

Reklama

Prosty sernik z malinami - przepis

Składniki:

Spód: 

  • 250 g herbatników lub biszkoptów, 
  • 50 g masła, 
  • łyżeczka cukru. 

Warstwa serowa: 

  • 500 g sera sernikowego, 
  • 250 g malin, 
  • 100 ml mleka skondensowanego, 
  • 50 g białego cukru, 
  • 2 jajka, 
  • łyżka skrobi ziemniaczanej, 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny, 
  • łyżeczka skórki cytrynowej, 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. 

Sposób wykonania:

Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki rozdrobnij robotem kuchennym na okruchy. Dodaj masło i wymieszaj całość na jednolitą masę. Wylep masą spód formy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze dociśnij i odstaw. 

Przygotuj warstwę serową. Maliny umyj i wysusz. W misce utrzyj ser z cukrem do połączenia. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Następnie dolej mleko skondensowane, sok z cytryny, skórkę i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj. Połowę malin podziel na mniejsze cząstki i dodaj je do masy serowej, delikatnie mieszając. 

Wylej masę sernikową na spód. Na wierzchu połóż pozostałe maliny w całości. 

Prosty sernik z malinami wstaw do piekarnika nastawionego na 170 stopni Celsjusza. Piecz ciasto przez 40 minut - wewnątrz powinien dalej lekko się trząść.  

Wyjmij sernik z pieca i pozostaw go do ostudzenia na pół godziny, a następnie usuń formę i pozostaw na kratce do ostudzenia. Po osiągnięciu temperatury pokojowej, wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny. 

Podawaj na zimno. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gdy robię te pulpeciki, cała rodzina zbiera się w kuchni. Już sam zapach to poezja

Najlepszy przepis na pomidory do słoików. Zimą będą jak znalazł

Wyrazista sałatka z pieczonych warzyw. Pyszny dodatek do mięs i ryb

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: serniki | ciasta | desery | słodycze | owoce