Bez pieczenia i bez zawijania. W smaku jak gołąbki, a zrobisz ekspresowo
Gołąbki mają wielu entuzjastów, ale tylko nieliczni mają cierpliwość, by pracowicie zawijać farsz w kapustę. Dla tych osób ciekawą propozycją są gołąbki bez zawijania, które od zwykłych różnią się tym, że posiekana kapusta trafia do farszu.
To danie smakuje równie dobrze, co klasyczne gołąbki, a jego przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Wystarczy wymieszać składniki, uformować kotleciki i poddusić je w sosie pomidorowym. Gołąbki bez zawijania są miękkie, aromatyczne i świetnie sprawdzają się jako codzienny obiad dla całej rodziny. Jednocześnie zawierają wszystkie smaki tradycyjnej potrawy.
Gołąbki w tej błyskawicznej wersji można podać samodzielnie, ale staną się bardziej treściwe w towarzystwie ziemniaków czy kaszy. Niektórzy lubią je jeść z pajdą świeżego chleba, którą maczają w sosie.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- 150 g ryżu,
- 1/4 średniej główki białej kapusty,
- duża cebula,
- czerstwa kajzerka,
- 125 ml mleka,
- jajko,
- 300 ml wywaru warzywnego lub mięsnego,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka majeranku,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź i odstaw do przestudzenia.
Namocz połamaną kajzerkę w mleku. Gdy zmięknie, dokładnie odcedź nadmiar mleka
Oddziel od kapusty głąb. Opłucz liście kapusty i wytnij z nich twarde części. Liście drobno poszatkuj. Pokrój też obraną cebulę.
Połącz w misce ryż, mięso, kapustę, cebulę, kajzerkę i jajko. Wyrób dłonią na jednolitą masę. Dopraw łyżeczką słodkiej papryki, solą i pieprzem.
Uformuj z masy okrągłe kotleciki. Obsmaż je krótko na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni.
Zalej "gołąbki" wywarem. Duś na wolnym ogniu przez około 15 minut, co pewien czas obracając "gołąbki".
W między czasie zagotuj w rondelku passatę pomidorową z majerankiem, resztą papryki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wlej na patelnię z "gołąbkami" i gotuj jeszcze przez 15 minut. Dopraw sos cukrem, solą i pieprzem.
Podawaj gołąbki bez zawijania posypane posiekaną natką pietruszki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Do placków z cukinii dodają jedną rzecz, są najlepsze. Moje dzieci się zajadają
Mocno czekoladowe ciasto bez cukru. Na deser zrób Przysmak Mareczka
Podlasie słynie z tego dania. Jest lepsza od babki ziemniaczanej