Reklama
Reklama

Bez pieczenia i bez zawijania. W smaku jak gołąbki, a zrobisz ekspresowo

Gołąbki mają wielu entuzjastów, ale tylko nieliczni mają cierpliwość, by pracowicie zawijać farsz w kapustę. Dla tych osób ciekawą propozycją są gołąbki bez zawijania, które od zwykłych różnią się tym, że posiekana kapusta trafia do farszu.

Gołąbki w wersji instant

To danie smakuje równie dobrze, co klasyczne gołąbki, a jego przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Wystarczy wymieszać składniki, uformować kotleciki i poddusić je w sosie pomidorowym. Gołąbki bez zawijania są miękkie, aromatyczne i świetnie sprawdzają się jako codzienny obiad dla całej rodziny. Jednocześnie zawierają wszystkie smaki tradycyjnej potrawy. 

Gołąbki w tej błyskawicznej wersji można podać samodzielnie, ale staną się bardziej treściwe w towarzystwie ziemniaków czy kaszy. Niektórzy lubią je jeść z pajdą świeżego chleba, którą maczają w sosie. 

Reklama

Gołąbki bez zawijania - przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 
  • 150 g ryżu, 
  • 1/4 średniej główki białej kapusty, 
  • duża cebula,  
  • czerstwa kajzerka, 
  • 125 ml mleka, 
  • jajko, 
  • 300 ml wywaru warzywnego lub mięsnego, 
  • 500 ml passaty pomidorowej, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 
  • ząbek czosnku, 
  • łyżeczka majeranku, 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki, 
  • szczypta cukru, 
  • sól, pieprz (do smaku). 

Sposób wykonania:

Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź i odstaw do przestudzenia.

Namocz połamaną kajzerkę w mleku. Gdy zmięknie, dokładnie odcedź nadmiar mleka 

Oddziel od kapusty głąb. Opłucz liście kapusty i wytnij z nich twarde części. Liście drobno poszatkuj. Pokrój też obraną cebulę. 

Połącz w misce ryż, mięso, kapustę, cebulę, kajzerkę i jajko. Wyrób dłonią na jednolitą masę. Dopraw łyżeczką słodkiej papryki, solą i pieprzem. 

Uformuj z masy okrągłe kotleciki. Obsmaż je krótko na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni. 

Zalej "gołąbki" wywarem. Duś na wolnym ogniu przez około 15 minut, co pewien czas obracając "gołąbki".  

W między czasie zagotuj w rondelku passatę pomidorową z majerankiem, resztą papryki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wlej na patelnię z "gołąbkami" i gotuj jeszcze przez 15 minut. Dopraw sos cukrem, solą i pieprzem.  

Podawaj gołąbki bez zawijania posypane posiekaną natką pietruszki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Do placków z cukinii dodają jedną rzecz, są najlepsze. Moje dzieci się zajadają

Mocno czekoladowe ciasto bez cukru. Na deser zrób Przysmak Mareczka

Podlasie słynie z tego dania. Jest lepsza od babki ziemniaczanej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska | dania główne