Reklama
Reklama

Bezglutenowa pizza. Chrupiący spód z ziemniaków przypadnie do gustu każdemu

Pizza na spodzie z ziemniaków to jedno z najbardziej rozgrzewających i sycących dań, jakie kiedykolwiek przyrządzisz. Jeśli znudziły ci się już klasyczne placki ziemniaczane, to koniecznie musisz spróbować tej pizzy. Całość jest niezwykle prosta i szybka, a w dodatku podasz ją bez obaw osobom na diecie bezglutenowej.

Pizza na spodzie z ziemniaków

Pizza na spodzie z ziemniaków to świetny pomysł na obiad lub kolację, zwłaszcza gdy w domu zalegają ziemniaki. Wystarczy je zetrzeć, połączyć z innymi składnikami i upiec, żeby powstał chrupiący, sycący spód. W takim wydaniu idealnie zastępuje klasyczne ciasto. Sprawdzi się świetnie jako imprezowa przekąska, bo swoim wyglądem skutecznie przyciąga uwagę. 

To także doskonała propozycja dla osób unikających glutenu -  taka pizza jest bezglutenowa, a przy okazji wyjątkowo smaczna. Warto jednak pamiętać, żeby przed przygotowaniem dobrze sprawdzić etykiety dodatków (sera cheddar i szynki parmeńskiej), bo choć naturalnie nie zawierają glutenu, już podczas produkcji i pakowania, mogły zostać zanieczyszczone jego śladowymi ilościami. 

Reklama

Pizza na spodzie z ziemniaków - przepis

Składniki:

Spód: 

  • 700 g ziemniaków, 
  • 50 g sera cheddar, 
  • jajko, 
  • 2 łyżki oleju roślinnego, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatki: 

  • 100 g mozzarelli, 
  • czerwona cebula, 
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej, 
  • 50 g parmezanu. 

Dodatkowo: 

  • siekana natka pietruszki do podania. 

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj spód. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Zetrzyj również ser. Przełóż ziemniaki na ręcznik kuchenny i wyciśnij tyle płynu, ile się da. Umieść je w dużej misce. Dodaj ser, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj całość na jednolitą masę. Wyłóż masę ziemniaczaną na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj z niej płaskie koło o średnicy 30 cm. Wstaw spód do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów. 
  2. Złóż pizzę. Wyjmij ciasto z piekarnika i posyp go tartym serem mozzarella, posiekaną cebulą i porwaną szynką parmeńską. Wierzch posyp tartym parmezanem i siekaną natką pietruszki. Alternatywnie możesz użyć innych, ulubionych składników - salami, pomidorków, kukurydzy i innych. 
  3. Wstaw pizzę na spodzie z ziemniaków do pieca rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 10-15 minut, aż ser się rozpuści. 
  4. Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj na patelni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czekoladowy marmurek kusi smakiem i wyglądem. Do kawy i herbaty to hit

Wyglądają jak dynie, ale to pyszne bułeczki. Na śniadanie będą idealne

Kremowe w środku, z chrupiącą pierzynką. Babeczki jak lasagne podaj jako ciepłą przekąskę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pizza | ziemniaki | przekąski | dania główne