Reklama
Reklama

Bigos z tej kapusty wychodzi wyjątkowo delikatny. Przepis na sycący obiad dla całej rodziny

Niektóre gospodynie do bigosu wykorzystują jedynie kiszoną kapustę, inne przygotowują ją z mieszanki słodkiej i kiszonej. Możesz również przyrządzić bigos ze słodkiej kapusty, będzie miał delikatniejszy smak. Jeśli na targu, w sklepie lub na miejscowym ryneczku udało ci się kupić młodą kapustę, możesz zrobić z niej to pyszne i sycące danie obiadowe.

Ten przepis na bigos ze słodkiej kapusty przypadnie do gustu przede wszystkim osobom, które dbają o to, aby w ich diecie znalazło się jak najwięcej warzyw. Nie znajdziemy tu dużej ilości mięsa czy boczku, zamiast tego wśród listy składników obecne są marchewki, pomidory i czerwona papryka. Taka potrawa dostarczy ci sporą dawkę błonnika pokarmowego, który syci i świetnie działa na pracę jelit, nie brakuje tu również witamin, minerałów, oraz cennych przeciwutleniaczy. Bigos w tej wersji bez obaw można zajadać również na diecie odchudzającej. 

Sprawdź także: Wciąż za mało doceniany przez Polaków. Sycący, z niskim IG, dobry na serce i wysokie ciśnienie

Reklama

Przepis na bigos ze słodkiej kapusty

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 1 główkę młodej, białej kapusty,
  • 2 cebule, 
  • 2 marchewki, 
  • 2 pomidory,
  • 1 paprykę czerwoną, 
  • 200 g kiełbasy wieprzowej (np. śląskiej albo podwawelskiej), 
  • garści suszonych grzybów, 
  • 2 łyżek koncentratu albo przecieru pomidorowego, 
  • 3 liści laurowych, 
  • kilku ziaren ziela angielskiego, 
  • 2 ziarenka jałowca, 
  • soli, 
  • pieprzu w ziarenkach,
  • oleju rzepakowego do smażenia.

Jak zrobić bigos ze słodkiej kapusty?

 Grzyby namocz w ciepłej przegotowanej wodzie. Pokrój je na mniejsze kawałki. Kapustę umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Odetnij liście z zewnątrz i twarde części. Pokrój na mniejsze części, aby łatwiej się kroiło. Następnie poszatkuj kapustę bardzo drobno. Wrzuć ją do garnka i zalej, aby woda tylko ją zakryła. Przełóż też grzyby wraz z kilkoma łyżkami wody, w której się moczyły. Dodaj ziela angielskie, jałowiec, liście laurowe, posól dość mocno i dodaj pieprz. Zagotuj, zmniejsz ogień i zostaw tak. 

Marchewki obierz, zetrzyj je na tarce. Dodaj do kapusty i duś dalej. Z papryki czerwonej odkrój gniazdo nasienne, pokrój ją w drobną kostkę albo w cienkie paseczki. Dodaj do kapusty i marchewki. Całość duś około 30 minut aż warzywa całkowicie zmiękną, ale się nie rozgotują. Mieszaj dość często, aby bigos ze słodkiej kapusty się nie przypalił. 

W tym czasie cebule obierz i posiekaj drobno. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Całość podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Przełóż do garnka. 

Pomidory pokrój na mniejsze części. Dodaj je do garnka razem z koncentratem pomidorowym lub przecierem. Zamieszaj i duś dalej przez około godzinę. Jeśli potrzeba, dopraw ponownie solą i pieprzem. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto z podstawowych składników, a wygląda wytwornie. Oto Wenecki Książę

Najlepsze ciasto z orzechami włoskimi. Wychodzi sprężyste i niezwykle smaczne

Najpyszniejsze babeczki do koszyczka. Dzieci będą rozchwytywać

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kapusta