Reklama
Reklama

Błyskawiczne placki z kuskusu. Lekkie, ale bardzo sycące

Czasami potrzebujemy ekspresowego pomysłu na obiad, który uda się zrobić do 20 minut. Wtedy z ratunkiem przychodzi przepis na placki z kuskusu, które są bezglutenowe, wegańskie, a przy okazji sycące i pyszne. To obiad dla każdego, kto lubi warzywne placuszki i nie ma ochoty stać godzinami w kuchni.

Placki z kuskusu

Placki z kuskusu niebanalnie ożywią tę dość niedocenianą i nudną kaszę. Są niezwykle proste w przygotowaniu i idealne na szybki, ale i pożywny obiad dla całej rodziny. Dodatek kolendry i szczypiorku orzeźwia i dodaje lekkiej pikanterii. Potrawa może być też z powodzeniem serwowana jako przystawka czy przekąska imprezowa, również dla osób na diecie wegańskiej czy podatnych na alergie pokarmowe. Kuskus jest wolny od glutenu, a jednocześnie pełny ważnych składników odżywczych - żelaza, wapnia, magnezu.

Reklama

Placki z kuskusu - przepis

Składniki:

  • 185 g ugotowanej kaszy kuskus, 
  • 50 g mąki pszennej, 
  • 3 jajka w rozmiarze M, 
  • średnia marchewka, 
  • mała cebula, 
  • łyżka posiekanego szczypiorku, 
  • łyżka posiekanej kolendry, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia. 

Sposób wykonania:

Marchewkę i cebulę obierz, a następnie zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki na placki z kuskusu dodaj do miski i wymieszaj do połączenia. 

Na patelni rozgrzej olej. Kładź po łyżce masy i lekko ją spłaszcz. Smaż naraz tyle placków, ile zmieści się na patelni, pod warunkiem, że nie będą się ze sobą stykać. 

Placki smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Gotowe odkładaj na papierowe ręczniki. W razie potrzeby dolej odrobinę oleju między kolejnymi partiami smażenia. 

Placki z kuskusu podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem ulubionych sosów. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 2-3 dni. Alternatywnie możesz je też zamrozić do 3 miesięcy. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki | kasza | przekąski | dania główne