Błyskawiczne placki z kuskusu. Lekkie, ale bardzo sycące
Czasami potrzebujemy ekspresowego pomysłu na obiad, który uda się zrobić do 20 minut. Wtedy z ratunkiem przychodzi przepis na placki z kuskusu, które są bezglutenowe, wegańskie, a przy okazji sycące i pyszne. To obiad dla każdego, kto lubi warzywne placuszki i nie ma ochoty stać godzinami w kuchni.
Placki z kuskusu niebanalnie ożywią tę dość niedocenianą i nudną kaszę. Są niezwykle proste w przygotowaniu i idealne na szybki, ale i pożywny obiad dla całej rodziny. Dodatek kolendry i szczypiorku orzeźwia i dodaje lekkiej pikanterii. Potrawa może być też z powodzeniem serwowana jako przystawka czy przekąska imprezowa, również dla osób na diecie wegańskiej czy podatnych na alergie pokarmowe. Kuskus jest wolny od glutenu, a jednocześnie pełny ważnych składników odżywczych - żelaza, wapnia, magnezu.
Składniki:
- 185 g ugotowanej kaszy kuskus,
- 50 g mąki pszennej,
- 3 jajka w rozmiarze M,
- średnia marchewka,
- mała cebula,
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- łyżka posiekanej kolendry,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Marchewkę i cebulę obierz, a następnie zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki na placki z kuskusu dodaj do miski i wymieszaj do połączenia.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź po łyżce masy i lekko ją spłaszcz. Smaż naraz tyle placków, ile zmieści się na patelni, pod warunkiem, że nie będą się ze sobą stykać.
Placki smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Gotowe odkładaj na papierowe ręczniki. W razie potrzeby dolej odrobinę oleju między kolejnymi partiami smażenia.
Placki z kuskusu podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem ulubionych sosów. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 2-3 dni. Alternatywnie możesz je też zamrozić do 3 miesięcy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na jesienne śniadanie zrób gziczkę. Specjalne dodatki podbijają jej wyjątkowy smak
Przepis na najlepszą karpatkę na świecie. Nawet w dobrej cukierni takiej nie zjesz
Chrupiąca sałatka z kukurydzą. Wychodzi soczysta, pasuje do każdego obiadu