Reklama
Reklama

Błyskawiczne placki z kuskusu. Lekkie, ale bardzo sycące

Czasami potrzebujemy ekspresowego pomysłu na obiad, który uda się zrobić do 20 minut. Wtedy z ratunkiem przychodzi przepis na placki z kuskusu, które są bezglutenowe, wegańskie, a przy okazji sycące i pyszne. To obiad dla każdego, kto lubi warzywne placuszki i nie ma ochoty stać godzinami w kuchni.

Placki z kuskusu

Placki z kuskusu niebanalnie ożywią tę dość niedocenianą i nudną kaszę. Są niezwykle proste w przygotowaniu i idealne na szybki, ale i pożywny obiad dla całej rodziny. Dodatek kolendry i szczypiorku orzeźwia i dodaje lekkiej pikanterii. Potrawa może być też z powodzeniem serwowana jako przystawka czy przekąska imprezowa, również dla osób na diecie wegańskiej czy podatnych na alergie pokarmowe. Kuskus jest wolny od glutenu, a jednocześnie pełny ważnych składników odżywczych - żelaza, wapnia, magnezu.

Placki z kuskusu - przepis

Składniki:

  • 185 g ugotowanej kaszy kuskus, 
  • 50 g mąki pszennej, 
  • 3 jajka w rozmiarze M, 
  • średnia marchewka, 
  • mała cebula, 
  • łyżka posiekanego szczypiorku, 
  • łyżka posiekanej kolendry, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia. 

Sposób wykonania:

Marchewkę i cebulę obierz, a następnie zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki na placki z kuskusu dodaj do miski i wymieszaj do połączenia. 

Na patelni rozgrzej olej. Kładź po łyżce masy i lekko ją spłaszcz. Smaż naraz tyle placków, ile zmieści się na patelni, pod warunkiem, że nie będą się ze sobą stykać. 

Placki smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Gotowe odkładaj na papierowe ręczniki. W razie potrzeby dolej odrobinę oleju między kolejnymi partiami smażenia. 

Placki z kuskusu podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem ulubionych sosów. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 2-3 dni. Alternatywnie możesz je też zamrozić do 3 miesięcy. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na jesienne śniadanie zrób gziczkę. Specjalne dodatki podbijają jej wyjątkowy smak

Przepis na najlepszą karpatkę na świecie. Nawet w dobrej cukierni takiej nie zjesz

Chrupiąca sałatka z kukurydzą. Wychodzi soczysta, pasuje do każdego obiadu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki | kasza | przekąski | dania główne