Chili sin carne: idealne danie jednogarnkowe na sylwestrową imprezę
Chili sin carne to jedno z tych dań, które warto uwzględnić w sylwestrowym menu. Jest ono niezwykle smaczne i aromatyczne, a do tego proste w przygotowaniu. Jego dodatkowym atutem jest to, że można podać je na kilka różnych sposobów. Dowiedz się, jak serwować chili sin carne na sylwestra.
Sylwestrowa impreza wymaga dań, które nie tylko dobrze smakują, ale również są praktyczne i wygodne do podania. Jednym z tych najbardziej godnych uwagi jest chili sin carne - jednogarnkowa potrawa inspirowana kuchnią meksykańską, ale w wersji roślinnej. Jest ona lekka, a jednocześnie pożywna, dlatego przypadnie do gustu zarówno osobom jedzącym mięso, jak i tym preferującym kuchnię wegetariańską.
Dodatkowym atutem potrawy jest to, że można ją łatwo modyfikować, zwiększając ostrość, zmieniając rodzaj fasoli lub dodając ulubione warzywa, oraz podawać na kilka różnych sposobów. Jak serwować chili sin carne na sylwestra i jak przyrządzić je krok po kroku? Poznaj kilka wskazówek, dzięki którym wyczarujesz wyjątkową sylwestrową przekąskę.
Zastanawiasz się, czy chili sin carne na sylwestra to dobry pomysł? Odpowiedź brzmi tak - i to z co najmniej kilku powodów. Jest to danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdza się podczas imprez, ponieważ można przygotować je wcześniej i tylko delikatnie podgrzać przed podaniem.
Potrawa jest sycąca, aromatyczna i lubiana - zarówno przez osoby jedzące mięso, jak i te preferujące kuchnię roślinną. Ponadto jest ona łatwa do zaserwowania - każdy może nałożyć sobie dowolną porcję i zjeść ją z różny dodatkami, np. nachos, plackami tortilli lub pieczywem.
Aby wyczarować powyższe danie, potrzebujesz kilku składników, które bez problemu kupisz w każdym sklepie - część z nich z pewnością kryje się w twojej lodówce lub kuchennej szafce. Jak zrobić pyszne i aromatyczne chili sin carne? Przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 2/3 szklanki soczewicy,
- puszka fasoli,
- puszka pomidorów,
- puszka kukurydzy,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1/2 czerwonej papryki,
- kilka suszonych pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- przyprawy (papryka, oregano, kmin rzymski, chili, sól, pieprz).
Sposób przygotowania:
1. Realizację przepisu rozpocznij od dokładnego opłukania soczewicy na sitku. Wrzuć ją na patelnię z pokrojoną w kostkę, zeszkloną cebulą. Podsmaż całość przez dwie minuty, cały czas mieszając.
2. W kolejnym kroku dodaj wszystkie przyprawy oraz starte ząbki czosnku i kontynuuj obróbkę termiczną jeszcze przez chwilę.
3. Wlej bulion i gotuj zawartość patelni przez 15-30 minut, w zależności od rodzaju soczewicy.
4. Dorzuć suszone pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę oraz fasolę i kukurydzę. Po dwóch minutach dodaj zmiksowane pomidory z puszki, a po następnych 15 minutach - koncentrat pomidorowy.
5. Na koniec możesz oprószyć danie wiórkami mozzarelli.
Na szczęście jest to jedno z tych dań, które można podawać na wiele różnych sposobów, dopasowując je do charakteru imprezy. Jak serwować chili sin carne na sylwestra? Najprostsze rozwiązanie to zaserwowanie go w dużym naczyniu, aby każdy mógł nałożyć sobie dowolną porcję. Obok warto postawić dodatki, np. tarty ser, świeżą kolendrę, jogurt naturalny, jalapeño i drobno pokrojoną cebulę. Wśród nich mogą znaleźć się również świeże bagietki - idealne do maczania w gęstym sosie.
Chili sin carne świetnie sprawdza się także jako nadzienie do tortilli. Wystarczy wyłożyć na półmisku placki, a goście przygotują je według własnych preferencji. Ponadto dobrze komponuje się ono z nachos, ryżem, ziemniakami i kaszą bulgur. Zależy ci na praktycznej przekąsce, którą można wygodnie zjeść na stojąco? W takim razie podziel danie na małe porcje i podaj je w kokilkach lub słoiczkach.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z kokosowym akcentem. Idealne na Trzech Króli
Pyszna przekąska z piekarnika. Przepis na koreańskie bułeczki czosnkowe
Ciasto francuskie ze szpinakiem i salami. Prosta i sycąca przekąska imprezowa