Chleb owsiankowy z jabłkami i cynamonem to majstersztyk. W środku wilgotny, na zewnątrz chrupiący
Chleb z dodatkiem owoców? Taka koncepcja wydaje się dziwna i nietypowa, bo przecież chleb zwykle jedzony jest w formie wytrawnej. Ten przepis rozwieje twoje wątpliwości. Przestań kupować zwykły, biały chleb w piekarni i przygotuj to aromatyczne cudo. Wyjątkowy dodatek sprawia, że z zewnątrz jest chrupiący, a w środku miękki i wilgotny.
Chleb owsiankowy z jabłkami i cynamonem to jedno z najlepszych pieczyw, jakie można samodzielnie przygotować w domu. Przepis jest banalnie prosty, a efekt to prawdziwa petarda. Wychodzi aromatyczny, chrupiący, a zarazem wilgotny.
Po wypróbowaniu tego przepisu na chleb owsiankowy z jabłkami i cynamonem już nie będziecie chcieli z rodziną jeść innego pieczywa. Wychodzi lepszy niż z jakiejkolwiek piekarni i bardzo aromatyczny. W środku jest miękki i wilgotny, a to za sprawą dodatku płatków owsianych i jabłek. Te dwa składniki pomagają utrzymać pożądany efekt i świeżość na dłużej. Skórka jest przy tym niebywale chrupiąca. Koniecznie wypróbuj.
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 250 g mąki pszennej typ 650,
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 20 g drożdży świeżych,
- łyżeczka soli,
- 1/2 szklanki oleju,
- 3 jabłka,
- łyżeczka cynamonu,
- 440 ml wody.
Sposób wykonania:
Do miski wkrusz drożdże, dodaj dwie łyżki mąki i odrobinę letniej wody. Całość wymieszaj, a składniki powinny osiągnąć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli masa jest gęstsza, dolej więcej wody. Zaczyn odstaw na 30 minut.
W tym czasie jabłka obierz, pozbaw je gniazda nasiennego i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie do wyrośniętego zaczynu dodaj pozostałą mąkę, sól, płatki owsiane, starte jabłka, cynamon, letnią wodę. Całość zacznij wyrabiać w dłoniach lub za pomocą miksera z hakiem przez około 10 minut. Po tym czasie dolej oliwę i dalej wyrabiaj. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej 1,5 godziny.
Z wyrośniętej masy uformuj jeden duży chleb lub dwa małe. Wyłóż je na blachę do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza i na jego spód wstaw miskę lub blachę z gorącą wodą. Chleb piecz w 200 st. Celsjusza przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 170 st. Celsjusza i piecz kolejne 20 minut.
Gotowy chleb owsiankowy z jabłkami i cynamonem wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia. Potem zajadaj go z ulubionymi dodatkami.
Chleb owsiankowy z jabłkami najlepiej przechowywać w lnianym woreczku. Takie opakowanie dobrze przepuszcza powietrze, a dzięki temu pieczywo nie zapleśnieje. Mimo dostępu powietrza chleb nie stanie się czerstwy i suchy. Alternatywą może być też ściereczka bawełniana.
Chleba owsianego z jabłkami nie kładźmy w miejscach ciepłych, czyli blisko piekarnika, kuchenki. Takie środowisko doprowadzi do szybszego wysychania i straci on swoją wyjątkową wilgotność. Przechowywane w taki sposób pieczywo najdłużej zachowa świeżość i nie zepsuje się.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Poważna konkurentka jarzynowej. Sałatka Oliwia będzie idealna na imprezy i święta
Najprostszy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie to ulubiony przysmak dzieci
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę