Reklama
Reklama

Chlebek dla miłośników sera. Wychodzi obłędnie mięciutki i wilgotny

Gdy go upieczesz, w całej kuchni rozniesie się przepiękny zapach. Połączenie rozmarynu, parmezanu i fety to prawdziwa uczta dla podniebienia. Chlebek przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią pieczywo wyraziste i pełne smaku. To wspaniała i prosta do zrobienia przekąska.

Bochenek parmezanowy - z czego jest zrobiony?

Bochenek parmezanowy to idealny, aromatyczny wypiek na każdą okazję. To połączenie tradycyjnych smaków, gdzie główne skrzypce grają intensywny parmezan i delikatna, lekko słona feta. Pasternak sprawia, że chleb nabiera niepowtarzalnej wilgotności i lekko słodkawego posmaku, a świeży rozmaryn wprowadza nieco śródziemnomorskiego klimatu. 

Chrupiąca skórka, miękki środek i wyczuwalne kawałki sera, które rozpływają się w ustach to cechy charakterystyczne tego chleba. Bochenek parmezanowy podawaj zarówno na zimno, jak i na ciepło - prosto z piekarnika. Jest idealny na śniadanie, do lunchboxa lub jako dodatek do kolacji w gronie bliskich. 

Reklama

Bochenek parmezanowy - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 175 g korzenia pasternaku, 
  • 75 g parmezanu, 
  • 100 g sera feta, 
  • 100 ml oliwy z oliwek, 
  • 3 jajka, 
  • mała cebula, 
  • łyżka świeżego rozmarynu, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli.

Sposób wykonania:

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, 2/3 parmezanu, sól i pieprz. 

Fetę odsącz z nadmiaru płynu i posiekaj ją w drobną kostkę. Rozmaryn też drobno poszatkuj, a pasternak zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. 

W osobnej misce wymieszaj pasternak, fetę, cebulę, jajka i oliwę z oliwek. Dodaj mokre składniki do suchych i całość dobrze wymieszaj. 

Formę do pieczenia o wymiarach 12x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do blaszki i posyp wierzch pozostałym parmezanem. 

Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego na 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij bochenek parmezanowy i po 15 minutach przenieś go na kratkę do ostudzenia.  

Podawaj bochenek na ciepło, najlepiej z masłem i posypany siekanym rozmarynem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Puchate, delikatne, rosną na patelni jak na drożdżach. Z dodatkiem truskawek to już poezja

Zalewam truskawki prostą czekoladową masą. Ciasto jest tak pyszne, że znika w tym samym dniu

Ciasto na weekend robię w 20 minut. Korzystaj, póki są truskawki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieczywo | chleb | sery