Chlebek dla miłośników sera. Wychodzi obłędnie mięciutki i wilgotny
Gdy go upieczesz, w całej kuchni rozniesie się przepiękny zapach. Połączenie rozmarynu, parmezanu i fety to prawdziwa uczta dla podniebienia. Chlebek przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią pieczywo wyraziste i pełne smaku. To wspaniała i prosta do zrobienia przekąska.
Bochenek parmezanowy to idealny, aromatyczny wypiek na każdą okazję. To połączenie tradycyjnych smaków, gdzie główne skrzypce grają intensywny parmezan i delikatna, lekko słona feta. Pasternak sprawia, że chleb nabiera niepowtarzalnej wilgotności i lekko słodkawego posmaku, a świeży rozmaryn wprowadza nieco śródziemnomorskiego klimatu.
Chrupiąca skórka, miękki środek i wyczuwalne kawałki sera, które rozpływają się w ustach to cechy charakterystyczne tego chleba. Bochenek parmezanowy podawaj zarówno na zimno, jak i na ciepło - prosto z piekarnika. Jest idealny na śniadanie, do lunchboxa lub jako dodatek do kolacji w gronie bliskich.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 175 g korzenia pasternaku,
- 75 g parmezanu,
- 100 g sera feta,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 3 jajka,
- mała cebula,
- łyżka świeżego rozmarynu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób wykonania:
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, 2/3 parmezanu, sól i pieprz.
Fetę odsącz z nadmiaru płynu i posiekaj ją w drobną kostkę. Rozmaryn też drobno poszatkuj, a pasternak zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę drobno posiekaj.
W osobnej misce wymieszaj pasternak, fetę, cebulę, jajka i oliwę z oliwek. Dodaj mokre składniki do suchych i całość dobrze wymieszaj.
Formę do pieczenia o wymiarach 12x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do blaszki i posyp wierzch pozostałym parmezanem.
Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego na 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij bochenek parmezanowy i po 15 minutach przenieś go na kratkę do ostudzenia.
Podawaj bochenek na ciepło, najlepiej z masłem i posypany siekanym rozmarynem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Puchate, delikatne, rosną na patelni jak na drożdżach. Z dodatkiem truskawek to już poezja
Zalewam truskawki prostą czekoladową masą. Ciasto jest tak pyszne, że znika w tym samym dniu
Ciasto na weekend robię w 20 minut. Korzystaj, póki są truskawki