Reklama
Reklama

Chłodnik mi się znudził, teraz robię placek z botwinki. Jest dziecinnie prosty i mega dobry

Botwinka, czyli młode buraczki oraz ich liście to moc składników odżywczych świetnie wpływających na organizm. Najczęściej robimy z niej zupy jarzynowe i chłodniki, jednak równie dobrze będzie smakować w formie placka. Takie danie możesz podać na szybki lunch, obiad, czy kolację.

Wiosna i początek lata to czas, kiedy warzywa są najsmaczniejsze, mają najwięcej witamin i minerałów, dlatego warto przemycać jak największe ich ilości w codziennych posiłków. Jeżeli nie masz pomysłu, co podać na dzisiejszy obiad lub kolację, możesz skusić się na zrobienie placka z botwinki. Jest sycący, ma mnóstwo białka i błonnika. W poniższym artykule zdradzimy ci na niego przepis, oraz opowiemy co nieco o właściwościach botwinki.

Sprawdź także: Jennifer Aniston wciąż trzyma linię. Na śniadanie je owsiankę z tajemniczym składnikiem

Botwinka nie tylko na chłodnik

Jakie wartości odżywcze ma botwinka? Zawiera sporo witaminy C, która wspiera odporność organizmu, oraz wykazuje działanie antyoksydacyjne; witamin z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłowe działanie układu nerwowego i krążenia, a także witaminy K, która zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi, oraz dba o zdrowe kości. W botwince znajduje się również potas, między innymi odpowiedzialny z regulowanie ciśnienia krwi; żelazo, które pomaga zapobiegać anemii, nie brakuje tu także wapnia, które wzmacnia kości i zęby, czy magnezu, odpowiedzialnego za wsparcie układu krążenia, nerwowego i mięśniowego.

Botwinka to także doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, reguluje pracę jelit, zapobiega wzdęciom i zaparciom. Co więcej, pomaga w utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelitowej, a także dba o prawidłową przemianę materii oraz wpływa na sytość po posiłku. Błonnik pomaga także utrzymać prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Dodatkowo botwinka jest niskokaloryczna, w 100 g znajdziemy jedynie ok. 26 kcal, dlatego będzie świetnym produktem na diecie odchudzającej.

Spożywanie botwinki pomoże zadbać o układ immunologiczny, oraz sercowo-naczyniowy. Pomaga także utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmy. Przypisuje się jej także działanie odtruwające, odmładzające, oraz korzystnie wpływające na kondycję skóry. Botwinka zawiera również przeciwutleniacze, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antynowotworowe.

Prosty placek z botwinki

Przepis na placek z botwinki przedstawiła na swoim instagramowym koncie dietetyczka Natalia Krupiak-Sobolak, znana w sieci pod pseudonimem dietbynat.

Składniki do przygotowania jednej porcji:

  • pęczek botwinki bez buraczków (ok 100g)
  • 1 jajko
  • 100g serka wiejskiego,
  • 40g mąki orkiszowej jasnej
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • przyprawy, np. sól, kmin rzymski, czosnek, oregano i płatki chili.  

Dodatki:

  • jogurt,
  • szczypiorek lub cebulka dymka.

Zacznij od umycia botwinki, następnie odetnij z niej buraczki i posiekaj same łodygi. Przełóż je do miski, dodaj serek wiejski, mąkę, jajko, przyprawy, wszystko wymieszaj. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę z oliwek i wyłóż masę. Smaż pod przykryciem przez kilka minut, następnie obróć na drugą stronę i pozostaw jeszcze chwilę na patelni. Placek z botwinki podawaj z jogurtem i cebulką dymką lub szczypiorkiem.

Źródła: instagram.com/dietbynat/?g=5, terazgotuje.pl

Zobacz też:

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie

Chrupiąca i pełna warzyw. Oto letnia surówka Penelopa

Z tym składnikiem dżem z wiśni ma idealną konsystencję. I nie jest to cukier żelowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa