Chrupiąca i pełna warzyw. Oto letnia surówka Penelopa
Jeśli jesteś jedną z tych osób, które lubią najeść się do syta, w twoim jadłospisie powinny zagościć surówki. Kompozycja warzyw nie tylko dostarczy ci cennych witamin i minerałów, ale i zwiększy objętość posiłku, a jednocześnie nie odbije się negatywnie na jego kaloryczności. W poniższym artykule znajdziesz przepis na nietypową surówkę Penelopę.
Warzywa, najlepiej surowe, powinny stanowić dodatek do każdego posiłku. Nie bez przyczyny stanowią podstawę piramidy żywieniowej - są zasobnym źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów. Dlatego nigdy nie rezygnuj z surówki do obiadu. A jeśli znudziło Ci się klasyczne połączenie kapusty i marchewki, wzbogać je o 2-3 inne składniki, które zupełnie zmienią charakter tego zestawienia. Taka jest na przykład surówka Penelopa.
Sprawdź także: Przepis na prozdrowotną surówkę od doktora dietetyki. Baza to niezastąpiony burak
- ¼ główki białej kapusty,
- 1 nieduża cukinia,
- 1-2 marchewki (około 150 g),
- 150 g kukurydzy konserwowej (po odsączeniu z zalewy),
- ½ małego pęczka pietruszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z ½ limonki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz (do smaku).
Zdejmij z kapusty zewnętrzne, uszkodzone liście. Usuń głąb. Resztę poszatkuj drobno. Obierz marchewkę i cukinię. Zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach. Połącz w dużej misce z kapustą. Odsącz kukurydzę z zalewy. Dodaj do miski z warzywami. Dodaj także dość drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki.
Połącz składniki na dressing do sałatki - oliwę z oliwek, sok z limonki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj dressing do sałatki. Odstaw miskę na pół godziny w chłodne miejsce, by przegryzły się smaki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem