Reklama
Reklama

Chrupiąca i pełna warzyw. Oto letnia surówka Penelopa

Jeśli jesteś jedną z tych osób, które lubią najeść się do syta, w twoim jadłospisie powinny zagościć surówki. Kompozycja warzyw nie tylko dostarczy ci cennych witamin i minerałów, ale i zwiększy objętość posiłku, a jednocześnie nie odbije się negatywnie na jego kaloryczności. W poniższym artykule znajdziesz przepis na nietypową surówkę Penelopę.

Warzywa, najlepiej surowe, powinny stanowić dodatek do każdego posiłku. Nie bez przyczyny stanowią podstawę piramidy żywieniowej - są zasobnym źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów. Dlatego nigdy nie rezygnuj z surówki do obiadu. A jeśli znudziło Ci się klasyczne połączenie kapusty i marchewki, wzbogać je o 2-3 inne składniki, które zupełnie zmienią charakter tego zestawienia. Taka jest na przykład surówka Penelopa

 Sprawdź także: Przepis na prozdrowotną surówkę od doktora dietetyki. Baza to niezastąpiony burak

Surówka Penelopa - przepis

  • ¼ główki białej kapusty, 
  • 1 nieduża cukinia,
  • 1-2 marchewki (około 150 g),
  • 150 g kukurydzy konserwowej (po odsączeniu z zalewy),
  • ½ małego pęczka pietruszki, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • sok z ½ limonki, 
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz (do smaku).

 Jaki zrobić surówkę Penelopę?

Zdejmij z kapusty zewnętrzne, uszkodzone liście. Usuń głąb. Resztę poszatkuj drobno. Obierz marchewkę i cukinię. Zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach. Połącz w dużej misce z kapustą. Odsącz kukurydzę z zalewy. Dodaj do miski z warzywami. Dodaj także dość drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki.  

Połącz składniki na dressing do sałatki - oliwę z oliwek, sok z limonki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj dressing do sałatki. Odstaw miskę na pół godziny w chłodne miejsce, by przegryzły się smaki. 

 Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówki