Reklama
Reklama

Chrupiące pakieciki na każdą imprezę. Sekretem jest mięsno-warzywny farsz

Krótka lista składników i niewymagający przepis zachęcają do przygotowania Chrupiących Pakiecików. Znikają szybko na przyjęciu, szczególnie gdy goście dowiadują się, co znajduje się w ich środku. Jeśli jednak uchronisz kilka sztuk, kolejnego dnia świetnie sprawdzą się jako sycące śniadanie lub kolacja.

Co kryje się w Chrupiących Pakiecikach?

Chrupiące Pakieciki to danie o wielu zastosowaniach - sprawdzi się jako śniadanie, lunch, kolacja czy przekąska na każdą imprezę. Roladki są przyjemnie chrupiące i skrywają warzywno-mięsne, aromatyczne wnętrze. Wyjątkowy smak boczku lub szynki wołowej sprawia, że nie są potrzebne żadne inne przyprawy, jedynie szczypta soli i pieprzu. Koniecznie podaj pakieciki z dodatkiem jogurtu naturalnego, dipu pomidorowego lub czosnkowego - będą jeszcze smaczniejsze. Do ich zrobienia wykorzystasz gotowe ciasto filo i łatwo dostępne w sklepach produkty. 

Chrupiące Pakieciki - przepis

Składniki:

Reklama
  • 2 arkusze ciasta filo,
  • 100 g szynki z suszonej wołowiny lub boczku wędzonego dobrej jakości,
  • 200 g sera cheddar lub mozzarella,
  • 2 papryki zielone,
  • papryka czerwona,
  • 3 pomidory,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. Szynkę drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, a pomidory sparz. Warzywa drobno posiekaj.
  2. W misce wymieszaj szynkę, papryki, pomidory i ser. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Każdy z arkuszy ciasta filo pokrój na 8 prostokątów. Nakładaj po ok. 1/16 masy na każdy z prostokątów, zostawiając nieco wolnego miejsca przy dłuższym boku. Zwiń prostokąty w roladki i zawiń ich brzegi.
  4. Zwilż łączenia za pomocą odrobiny wody i dokładnie przyklej ciasto do siebie. Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Smaż partiami po 2-3 roladki do uzyskania złotego koloru z każdej strony.
  5. Chrupiące pakieciki odkładaj na papierowe ręczniki, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Przekąskę podawaj najlepiej na ciepło, kiedy ciasto jest jeszcze chrupiące.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie taka zwykła ogórkowa. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz

Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację

Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | śniadanie | wołowina | warzywa