Reklama
Reklama

Chrupiące pakieciki na każdą imprezę. Sekretem jest mięsno-warzywny farsz

Krótka lista składników i niewymagający przepis zachęcają do przygotowania Chrupiących Pakiecików. Znikają szybko na przyjęciu, szczególnie gdy goście dowiadują się, co znajduje się w ich środku. Jeśli jednak uchronisz kilka sztuk, kolejnego dnia świetnie sprawdzą się jako sycące śniadanie lub kolacja.

Co kryje się w Chrupiących Pakiecikach?

Chrupiące Pakieciki to danie o wielu zastosowaniach - sprawdzi się jako śniadanie, lunch, kolacja czy przekąska na każdą imprezę. Roladki są przyjemnie chrupiące i skrywają warzywno-mięsne, aromatyczne wnętrze. Wyjątkowy smak boczku lub szynki wołowej sprawia, że nie są potrzebne żadne inne przyprawy, jedynie szczypta soli i pieprzu. Koniecznie podaj pakieciki z dodatkiem jogurtu naturalnego, dipu pomidorowego lub czosnkowego - będą jeszcze smaczniejsze. Do ich zrobienia wykorzystasz gotowe ciasto filo i łatwo dostępne w sklepach produkty. 

Chrupiące Pakieciki - przepis

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta filo,
  • 100 g szynki z suszonej wołowiny lub boczku wędzonego dobrej jakości,
  • 200 g sera cheddar lub mozzarella,
  • 2 papryki zielone,
  • papryka czerwona,
  • 3 pomidory,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. Szynkę drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, a pomidory sparz. Warzywa drobno posiekaj.
  2. W misce wymieszaj szynkę, papryki, pomidory i ser. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Każdy z arkuszy ciasta filo pokrój na 8 prostokątów. Nakładaj po ok. 1/16 masy na każdy z prostokątów, zostawiając nieco wolnego miejsca przy dłuższym boku. Zwiń prostokąty w roladki i zawiń ich brzegi.
  4. Zwilż łączenia za pomocą odrobiny wody i dokładnie przyklej ciasto do siebie. Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Smaż partiami po 2-3 roladki do uzyskania złotego koloru z każdej strony.
  5. Chrupiące pakieciki odkładaj na papierowe ręczniki, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Przekąskę podawaj najlepiej na ciepło, kiedy ciasto jest jeszcze chrupiące.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W tłusty czwartek znikają szybciej od pączków. Robię raz-dwa, bez ubijania ciasta

Idealny przepis na pyszne śniadanie. Naleśniki po amerykańsku podawaj z ulubionymi dodatkami

Nie masz czasu na gotowanie? Oto szybki obiad z piekarnika

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | śniadanie | wołowina | warzywa