Reklama
Reklama

Chrupiący i smaczniejszy niż ze sklepu. Przepis na cebulowy chleb z gara

Jeśli marzy ci się świeże, domowe pieczywo, przygotuj cebulowy chleb z gara według poniższego przepisu. Zrobisz go na drożdżach, wychodzi mięciutki w środku i chrupiący z zewnątrz. W przepisie wykorzystano jeden nietypowy składnik, dzięki któremu chleb wyjdzie wyjątkowo smaczny i aromatyczny.

W wielu domach kanapki przygotowuje się przynajmniej na jeden posiłek w ciągu dnia. Niezależnie, czy będzie to śniadanie, kolacja, czy szybki lunch do szkoły lub pracy, warto przygotować je z dobrej jakości pieczywa. Domowy, cebulowy chleb z gara to doskonała alternatywa dla sklepowych wypieków. Przygotowywany z mąki pszennej i razowej wypiec z nietypowym dodatkiem cebuli na pewno zaskoczy twoich domowników. 

Sprawdź także: Pomysł na pyszny obiad. Kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem

Reklama

Przepis na cebulowy chleb z gara

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 30 g świeżych drożdży, 
  • 1 łyżeczka białego cukru, 
  • około 375 ml ciepłej wody (35-37°C), 
  • 350 g mąki pszennej (typ 650), 
  • 200 g mąki żytniej razowej (typ 2000), 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 2-3 cebule, 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 
  • 3 łyżki masła klarowanego (do smażenia).

Jak zrobić cebulowy chleb z gara?

Pokrusz drożdże do miseczki i rozgnieć z cukrem. Gdy zaczną "pracować", rozpuść je w około 1/3 ilości wody i odstaw (pod przykryciem ze ściereczki) w ciepłe miejsce na około 15 minut. 

Przesiej do miski obie mąki. Dodaj sól, resztę ciepłej wody i zaczyn drożdżowy. Wyrób wszystkie składniki (ręcznie lub mikserem z hakami) na gładkie, gęste, lekko kleiste ciasto. Gdyby okazało się zbyt suche, dolej jeszcze trochę wody. Gotowe ciasto włóż do odpowiednio dużej (ciasto znacznie powiększy swoją objętość) czystej, lekko natłuszczonej miski. Owiń miskę folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki. 

Następnego dnia ogrzej ciasto do temperatury pokojowej. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Usmaż na maśle klarowanym na złocisty kolor. Przed smażeniem oprósz cebulę cukrem trzcinowym. 

Na posypanej mąką stolnicy ponownie wyrób ciasto, łącząc je przy tym z jeszcze ciepłą cebulą. Odłóż ciasto w ciepłe miejsce do dalszego wyrastania (w natłuszczonej misce, pod przykryciem ze ściereczki). Pozostaw tak na 30-40 minut. 

Wstaw do piekarnika żeliwny garnek lub inne żaroodporne naczynie (z przykrywką) o pojemności około 5-6 l. Nagrzej piekarnik do 220°C.  

Po około kwadransie uformuj z ciasta owalny bochenek. Ostrożnie wyjmij gorące naczynie z piekarnika i przełóż do niego ciasto. Przykryj gorącą pokrywką i wstaw z powrotem do piekarnika, zmniejszając przy tym temperaturę do 200°C. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze przez 20 minut. Wystudź chleb na kratce. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Na Śląsku to rarytas. Dziś już mało kto je w ten sposób ziemniaki, choć są pyszne

To najlepszy wiosenny obiad. Młoda kapusta z warzywami smakuje wybitnie

Prosta surówka do obiadu. Pasuje do kotleta i ryby

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: chleb