Reklama
Reklama

Chudnij i nie głoduj. Wypróbuj te trzy przepisy, będziesz je potem rozdawać

Odchudzanie dla wielu osób stanowi spore wyzwanie. Warto pamiętać, że nie zawsze musi tak być. Dzięki kilku prostym zasadom sprawisz, że dieta będzie przyjemna i niewymagająca. Jeśli nie masz pomysłu na dania, które mogą wesprzeć cię w dbaniu o perfekcyjną figurę, podpowiadamy, co możesz ugotować. Poznaj trzy przepisy, które z pewnością ci zasmakują.

Czy można jeść ziemniaki podczas odchudzania?

W dalszym ciągu wiele osób wierzy w mylne przekonanie, że dieta musi być restrykcyjna i męcząca. Jest to popularny błąd, który może dzielić nas od upragnionego celu. Warto pamiętać, że dieta powinna być dostosowana do naszego stylu życia oraz upodobań. Właśnie dlatego nie powinniśmy zabraniać sobie kategorycznie jedzenia niektórych produktów. O wiele lepiej sprawdzi się perspektywa ograniczenia ich udziału w naszym jadłospisie.

Musimy pamiętać, że żadna grupa produktów nie powoduje tycia. To nadwyżka kaloryczna sprawia, że przybywają nam kolejne kilogramy. Właśnie dlatego na diecie można jeść wszystko, nawet ziemniaki.

Dieta powinna być zróżnicowana, a posiłek powinien składać się z białka, węglowodanów oraz zdrowych tłuszczy. Właśnie dlatego nie warto rezygnować z ziemniaków w swojej diecie. Są niskokaloryczne i sycą na długo. Mają sporo błonnika oraz witaminy C, dlatego jak najbardziej warto mieć je w swoim jadłospisie. Co więcej, schłodzone w lodówce ziemniaki moją wysoką zawartość skrobi opornej, którą warto jeść. Dzięki temu, że stanowi doskonałą pożywkę dla zdrowych bakterii może poprawić pracę jelit.

Zobacz także: Napój z siemienia lnianego na zdrowe jelita. Przy okazji centymetry lecą w talii

Chudniesz, ale nie głodujesz. 3 sycące przepisy idealne na co dzień

Sałatka ze świeżych ziemniaków. Składniki:

  • 850 g ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • 0,5 ogórka szklarniowego,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 0,5 pęczka szczypiorku,
  • 0,5 pęczka pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 120 ml bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól i pierz.

Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę, aż się zarumieni. Następnie wlewamy ocet, bulion oraz dodajemy musztardę. Całość gotujemy przez ok. 2 minuty.

Odcedzamy ziemniaki i odstawiamy do ostygnięcia. Po czasie kroimy je na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski, i zalewamy mieszanką z patelni. Tak przygotowane odstawiamy na przynajmniej dwie godziny.

W tym czasie kroimy pozostałe warzywa na drobną kostkę, a szczypiorek i pietruszkę siekamy. Po czasie dodajemy do ziemniaków pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Ciecierzyca z patelni w kremowym sosie grzybowo-szpinakowym. Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 cukinia,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • 300 g mrożonego szpinaku,
  • 150 g groszku,
  • 3 łyżeczki masła orzechowego,
  • Sok z połówki cytryny,
  • 300 g ciecierzycy,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych, garść pestek dyni.

Warzywa kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i najpierw smażymy przez ok. 3 minuty cebulę, a następnie dorzucamy czosnek. Dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby oraz cukinię. Podsmażamy na patelni do miękkości, przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymianek. Dorzucamy mrożony szpinak i całość podsmażamy. Następnie dodajemy mrożony groszek oraz cieciorkę. Co jakiś czas mieszamy. W osobnej miseczce łączymy masło orzechowe z sokiem z cytryny oraz kilkoma łyżkami wody. Kiedy powstanie gęsty sos, dodajemy go do patelni ze smażącymi się warzywami. Całość mieszamy i smażymy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z pieczywem lub ulubionym makaronem albo kaszą. Ozdabiamy za pomocą pestek dyni i płatków drożdżowych.

Zobacz także: Miksuję z owocami i piję na śniadanie. Metabolizm przyspieszył, mniej choruję

Kolorowa prosta zapiekanka warzywna. Składniki:

  • 500 g brokułów,
  • 400 g marchewki,
  • 300 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 200 g tartego sera,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz.

Myjemy wszystkie warzywa, a następnie dzielimy brokuły na mniejsze różyczki, obieramy marchewkę i ziemniaki i kroimy je na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przez chwilę smażymy. Dodajemy passatę pomidorową i pozostałe przyprawy - tymianek, miód, sól i pieprz. Gotujemy sos przez kolejne kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy do sosu pokrojone wcześniej warzywa i gotujemy całość przez ok. 7 minut. Po tym czasie przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem oraz bułką tartą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 165 st. C przez ok. 30 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do podania.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najpyszniejsza wśród deserów. Oto ciasto Piękna Monika

Czy bób można jeść ze skórką? Nigdy jej nie wyrzucam, robię chrupiące chipsy

Sycący omlet chłopski na śniadanie. Zastrzyk energii na cały dzień

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad | dieta | odchudzanie