Ciasto, które zrobisz w 30 minut. Malinowy lodowiec to idealny deser na gorące dni
Największa ochota na lekki i szybki w przygotowaniu deser przychodzi latem. Najlepiej, jeśli będzie też na zimno, żeby nie rozgrzewać piekarnika w upalny dzień. Do takiego deseru warto dodać trochę świeżych, soczystych i łatwo dostępnych owoców, które podkręcą smak słodkiej przekąski. Taki właśnie jest malinowy lodowiec - dowiedz się, jak przygotować ciasto.
Lato już tuż-tuż, a to oznacza, że owoce sezonowe są niemalże na wyciągnięcie ręki. Kup świeże maliny i wyczaruj z nich malinowy lodowiec. Ciasto to z pewnością przypadnie ci do gustu i wrócisz do niego nie raz.
Malinowy lodowiec złożony jest z trzech prostych do przygotowania warstw, które przygotujesz bez uruchamiania piekarnika. Na samym dole znajduje się spód z herbatników, płatków owsianych i czekolady. Wystarczy je pokruszyć i połączyć ze sobą. Środkową, delikatną masę przyrządza się na bazie jogurtu i mleczka kokosowego oraz malin - to połączenie smaków jest wprost obłędne. Na wierzchu nie może zabraknąć jeszcze świeżych owoców, które dodadzą deserowi przyjemnej soczystości i jeszcze więcej aromatu.
Jak zrobić malinowy lodowiec? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty i postępuj według receptury, a bardzo szybko będziesz się cieszyć pysznym deserem. Pamiętaj jednak, że powinien on leżakować w lodówce całą noc, aby przyjemnie stężał i się schłodził.
Składniki:
- 500 g malin,
- 450 g mleczka kokosowego (w puszce, niesłodzone),
- 400 g śmietanki kremówki 30-36% + 150 ml śmietanki do czekolady,
- 300 g jogurtu,
- 200 g cukru pudru,
- 200 g białej czekolady,
- 100 g płatków owsianych,
- 50 g herbatników maślanych,
- 9 łyżeczek żelatyny,
- 50 ml wrzątku do żelatyny.
Wykonanie:
Herbatniki pokrusz w malakserze na drobny piasek. Płatki owsiane rozdrobnij blenderem, ale nie za drobno. Wymieszaj razem płatki i herbatniki.
W garnuszku zagotuj 150 ml śmietanki i w tym rozpuść połamaną na kawałki czekoladę. Lekko schłodzoną czekoladę wymieszaj z herbatnikami i wyłóż spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przygotowany spód włóż do lodówki do schłodzenia.
Następnie rozpuść żelatynę w niedużej ilości wrzątku. Jogurt i mleczko kokosowe połącz z cukrem pudrem i wymieszaj. Połowę malin posiekaj nożem i dodaj do masy. Następnie dodaj żelatynę i całość zmiksuj. Masę włóż do lodówki do schłodzenia.
W międzyczasie ubij na sztywno śmietankę i dodaj do schłodzonej masy, dokładnie mieszając. Wylej ją na schłodzony wcześniej spód. Tort powinien leżakować całą noc w lodówce, by nabrał odpowiedniej miękkości i był wilgotny. Przed podaniem udekoruj ciasto pozostałymi malinami.
Szykujesz letnie przyjęcie i planujesz przygotować więcej deserów, które pasują na upalne dni? Oprócz malinowego lodowca świetnie sprawdzą się też pucharki lodowe z owocami albo bardzo delikatna panna cotta z musem malinowym.
Jeśli wolisz zaskoczyć gości kilkoma rodzajami ciast, na wysokie temperatury warto podać ekspresowy torcik piankowy, który składa się z delikatnego biszkoptu, obłędnej, lekkiej jak piórko masy, przypominającej ptasie mleczko i pysznej, czekoladowej polewy. Tylko nieco skromniejsza jest katechetka - owocowy deser o ciemnym spodzie, jasnej masie i z frużeliną wiśniową.
Pysznie smakować będzie także jabłecznik wikarego, czyli najprostszy na świecie chrupiący placek z dużą ilością jabłek i kruszonką. Na stole może też się znaleźć mocno sezonowe ciasto z rabarbarem i truskawkami, wzbogacone kwiatami bzu. Nie tylko pięknie wygląda, ale też dostarcza organizmowi cennych witamin.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jajka w "szlachetnym" towarzystwie. Śniadanie tylko dla smakoszy
Dwukolorowe ciasto kawa z mlekiem. Prosty smakołyk idealny na weekend
Przepis na danie z dyni ma prawie 100 lat. W takiej formie jeszcze nie jadłam