Reklama
Reklama

Ciasto, które zrobisz w 30 minut. Malinowy lodowiec to idealny deser na gorące dni

Największa ochota na lekki i szybki w przygotowaniu deser przychodzi latem. Najlepiej, jeśli będzie też na zimno, żeby nie rozgrzewać piekarnika w upalny dzień. Do takiego deseru warto dodać trochę świeżych, soczystych i łatwo dostępnych owoców, które podkręcą smak słodkiej przekąski. Taki właśnie jest malinowy lodowiec - dowiedz się, jak przygotować ciasto.

Lato już tuż-tuż, a to oznacza, że owoce sezonowe są niemalże na wyciągnięcie ręki. Kup świeże maliny i wyczaruj z nich malinowy lodowiec. Ciasto to z pewnością przypadnie ci do gustu i wrócisz do niego nie raz.  

Jak zrobić malinowy lodowiec?

Malinowy lodowiec złożony jest z trzech prostych do przygotowania warstw, które przygotujesz bez uruchamiania piekarnika. Na samym dole znajduje się spód z herbatników, płatków owsianych i czekolady. Wystarczy je pokruszyć i połączyć ze sobą. Środkową, delikatną masę przyrządza się na bazie jogurtu i mleczka kokosowego oraz malin - to połączenie smaków jest wprost obłędne. Na wierzchu nie może zabraknąć jeszcze świeżych owoców, które dodadzą deserowi przyjemnej soczystości i jeszcze więcej aromatu. 

Jak zrobić malinowy lodowiec? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty i postępuj według receptury, a bardzo szybko będziesz się cieszyć pysznym deserem. Pamiętaj jednak, że powinien on leżakować w lodówce całą noc, aby przyjemnie stężał i się schłodził.

Składniki:

  • 500 g malin,
  • 450 g mleczka kokosowego (w puszce, niesłodzone),
  • 400 g śmietanki kremówki 30-36% + 150 ml śmietanki do czekolady,
  • 300 g jogurtu,
  • 200 g cukru pudru, 
  • 200 g białej czekolady, 
  • 100 g płatków owsianych, 
  • 50 g herbatników maślanych, 
  • 9 łyżeczek żelatyny, 
  • 50 ml wrzątku do żelatyny.  

Wykonanie:

Herbatniki pokrusz w malakserze na drobny piasek. Płatki owsiane rozdrobnij blenderem, ale nie za drobno. Wymieszaj razem płatki i herbatniki.  

W garnuszku zagotuj 150 ml śmietanki i w tym rozpuść połamaną na kawałki czekoladę. Lekko schłodzoną czekoladę wymieszaj z herbatnikami i wyłóż spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przygotowany spód włóż do lodówki do schłodzenia.

Następnie rozpuść żelatynę w niedużej ilości wrzątku. Jogurt i mleczko kokosowe połącz z cukrem pudrem i wymieszaj. Połowę malin posiekaj nożem i dodaj do masy. Następnie dodaj żelatynę i całość zmiksuj. Masę włóż do lodówki do schłodzenia.  

W międzyczasie ubij na sztywno śmietankę i dodaj do schłodzonej masy, dokładnie mieszając. Wylej ją na schłodzony wcześniej spód. Tort powinien leżakować całą noc w lodówce, by nabrał odpowiedniej miękkości i był wilgotny. Przed podaniem udekoruj ciasto pozostałymi malinami.  

Desery na upalne dni

Szykujesz letnie przyjęcie i planujesz przygotować więcej deserów, które pasują na upalne dni? Oprócz malinowego lodowca świetnie sprawdzą się też pucharki lodowe z owocami albo bardzo delikatna panna cotta z musem malinowym

Jeśli wolisz zaskoczyć gości kilkoma rodzajami ciast, na wysokie temperatury warto podać ekspresowy torcik piankowy, który składa się z delikatnego biszkoptu, obłędnej, lekkiej jak piórko masy, przypominającej ptasie mleczko i pysznej, czekoladowej polewy. Tylko nieco skromniejsza jest katechetka - owocowy deser o ciemnym spodzie, jasnej masie i z frużeliną wiśniową.

Pysznie smakować będzie także jabłecznik wikarego, czyli najprostszy na świecie chrupiący placek z dużą ilością jabłek i kruszonką. Na stole może też się znaleźć mocno sezonowe ciasto z rabarbarem i truskawkami, wzbogacone kwiatami bzu. Nie tylko pięknie wygląda, ale też dostarcza organizmowi cennych witamin.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | owoce | słodycze