Reklama
Reklama

Ciasto, które zrobisz w 30 minut. Malinowy lodowiec to idealny deser na gorące dni

Największa ochota na lekki i szybki w przygotowaniu deser przychodzi latem. Najlepiej, jeśli będzie też na zimno, żeby nie rozgrzewać piekarnika w upalny dzień. Do takiego deseru warto dodać trochę świeżych, soczystych i łatwo dostępnych owoców, które podkręcą smak słodkiej przekąski. Taki właśnie jest malinowy lodowiec - dowiedz się, jak przygotować ciasto.

Lato już tuż-tuż, a to oznacza, że owoce sezonowe są niemalże na wyciągnięcie ręki. Kup świeże maliny i wyczaruj z nich malinowy lodowiec. Ciasto to z pewnością przypadnie ci do gustu i wrócisz do niego nie raz.  

Jak zrobić malinowy lodowiec?

Malinowy lodowiec złożony jest z trzech prostych do przygotowania warstw, które przygotujesz bez uruchamiania piekarnika. Na samym dole znajduje się spód z herbatników, płatków owsianych i czekolady. Wystarczy je pokruszyć i połączyć ze sobą. Środkową, delikatną masę przyrządza się na bazie jogurtu i mleczka kokosowego oraz malin - to połączenie smaków jest wprost obłędne. Na wierzchu nie może zabraknąć jeszcze świeżych owoców, które dodadzą deserowi przyjemnej soczystości i jeszcze więcej aromatu. 

Jak zrobić malinowy lodowiec? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty i postępuj według receptury, a bardzo szybko będziesz się cieszyć pysznym deserem. Pamiętaj jednak, że powinien on leżakować w lodówce całą noc, aby przyjemnie stężał i się schłodził.

Składniki:

  • 500 g malin,
  • 450 g mleczka kokosowego (w puszce, niesłodzone),
  • 400 g śmietanki kremówki 30-36% + 150 ml śmietanki do czekolady,
  • 300 g jogurtu,
  • 200 g cukru pudru, 
  • 200 g białej czekolady, 
  • 100 g płatków owsianych, 
  • 50 g herbatników maślanych, 
  • 9 łyżeczek żelatyny, 
  • 50 ml wrzątku do żelatyny.  

Wykonanie:

Herbatniki pokrusz w malakserze na drobny piasek. Płatki owsiane rozdrobnij blenderem, ale nie za drobno. Wymieszaj razem płatki i herbatniki.  

W garnuszku zagotuj 150 ml śmietanki i w tym rozpuść połamaną na kawałki czekoladę. Lekko schłodzoną czekoladę wymieszaj z herbatnikami i wyłóż spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przygotowany spód włóż do lodówki do schłodzenia.

Następnie rozpuść żelatynę w niedużej ilości wrzątku. Jogurt i mleczko kokosowe połącz z cukrem pudrem i wymieszaj. Połowę malin posiekaj nożem i dodaj do masy. Następnie dodaj żelatynę i całość zmiksuj. Masę włóż do lodówki do schłodzenia.  

W międzyczasie ubij na sztywno śmietankę i dodaj do schłodzonej masy, dokładnie mieszając. Wylej ją na schłodzony wcześniej spód. Tort powinien leżakować całą noc w lodówce, by nabrał odpowiedniej miękkości i był wilgotny. Przed podaniem udekoruj ciasto pozostałymi malinami.  

Desery na upalne dni

Szykujesz letnie przyjęcie i planujesz przygotować więcej deserów, które pasują na upalne dni? Oprócz malinowego lodowca świetnie sprawdzą się też pucharki lodowe z owocami albo bardzo delikatna panna cotta z musem malinowym

Jeśli wolisz zaskoczyć gości kilkoma rodzajami ciast, na wysokie temperatury warto podać ekspresowy torcik piankowy, który składa się z delikatnego biszkoptu, obłędnej, lekkiej jak piórko masy, przypominającej ptasie mleczko i pysznej, czekoladowej polewy. Tylko nieco skromniejsza jest katechetka - owocowy deser o ciemnym spodzie, jasnej masie i z frużeliną wiśniową.

Pysznie smakować będzie także jabłecznik wikarego, czyli najprostszy na świecie chrupiący placek z dużą ilością jabłek i kruszonką. Na stole może też się znaleźć mocno sezonowe ciasto z rabarbarem i truskawkami, wzbogacone kwiatami bzu. Nie tylko pięknie wygląda, ale też dostarcza organizmowi cennych witamin.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Prawie nie ma ości, nie czuć tranu. Ze szpinakiem, w sosie maślanym rozpływa się w ustach

Solanka do ogórków według przepisu babci Jadzi. Nigdy nie są puste i miękkie

Sernik z truskawkową galaretką nie wymaga pieczenia. Idealny przepis na upały

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | owoce | słodycze