Ciasto z rabarbarem robię wyłącznie z przepisu siostry Anastazji. Jedna blacha to zwykle za mało
Rabarbar to przepyszna roślina, która zachwyca właściwościami zdrowotnymi oraz pięknym aromatem. Nie przegap sezonu na rabarbar i koniecznie przygotuj to proste ciasto z przepisu siostry Anastazji. Zakochasz się w oryginalnym smaku rośliny i nie będziesz mógł oderwać się od deseru. Zobacz, jak możesz je przygotować.
Ciasto z rabarbarem to prawdziwy ulubieniec w naszej rodzinie. Wiosna oznacza dla nas oczekiwanie na pierwsze smaczne łodygi, z których będzie można przygotować prosty oraz pyszny deser. Kwaśny, intensywny smak rabarbaru zostaje przełamany, a ciasto zachwyca pięknym aromatem. Za każdym razem znika w mgnieniu oka. Jeśli zastanawiasz się, dlaczego warto w tym sezonie spróbować rabarbaru, koniecznie sprawdź przepis siostry Anastazji. Nie będziesz mógł doczekać się sezonu na rabarbar tak jak ja i moi bliscy.
Ze względu na swoją zagadkową formę, rabarbar jest często niedocenianym produktem. Warto jednak pamiętać, że jego łodygi kryją w sobie wiele cennych składników odżywczych oraz unikatowy smak. Rabarbar przygotowany w odpowiedni sposób sprawi, że pokochasz tę roślinę i nie będziesz mógł o niej zapomnieć.
Zaletą rabarbaru jest to, że składa się on głównie z wody oraz błonnika pokarmowego. Zawiera w sobie niewiele cukru, a w 100 gramach produktu znajdziemy jedynie 20 kcal. Właśnie dlatego stanowi świetny składnik ciast oraz deserów dla osób, które dbają o swoją wagę. Dodatkową zaletą jest to, że znajdziemy w nim wiele witamin, w tym witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, jak potas, żelazo, wapń, magnez i cynk.
Jedynym minusem tej rośliny jest duża zawartość kwasu szczawiowego, który może być szczególnie groźny dla osób cierpiących na kamicę nerkową. Jego nadmierne spożycie może powodować wypłukiwanie wapnia z kości oraz psucia się zębów. Z tego powodu warto zachować umiar.
Sprawdź także: Sposoby na idealny biszkopt. Wyrośnie, nie pęknie, nie będzie zakalca
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:
- 3 jajka,
- 250 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 370 ml maślanki,
- 120 ml oleju,
- 1000 g mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250 g rabarbaru.
Zaczynamy od ubicia w dużej misce jajek z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijamy je do momentu powstania puszystej piany. Następnie wlewamy do masy maślankę, najlepiej w temperaturze pokojowej. Składniki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy olej. Po połączeniu składników dodajemy do miski mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wlewamy do niej ciasto, a na wierzchu układamy rabarbar pokrojony w drobną kostkę. Tak przygotowaną blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na ok. 45-50 minut.
Kiedy ciasto będzie gotowe i ostygnie, możemy obsypać je cukrem pudrem lub oblać lukrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność