Reklama
Reklama

Cienkie ciasto i wyrazisty farsz. Zrób raz, a będziesz wracać do przepisu

Jeśli masz ochotę na klasyczne danie z sycącym farszem, to wybierz naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem. Jest to potrawa, która doskonale sprawdzi się na domowy obiad lub kolację. Dobrze smakują także na zimno, więc świetnie sprawdzą się w lunchboxie do pracy. To danie proste, ale wyjątkowo smaczne i pożywne.

Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mleka, 
  • szklanka wody (najlepiej gazowanej), 
  • 2 jajka, 
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 200 g kaszy gryczanej (suchej),
  • 250 g twarogu półtłustego, 
  • cebula, 
  • 2 łyżki masła, 
  • sól, pieprz do smaku. 

Sposób wykonania:

W misce połącz mleko, wodę, jajka i szczyptę soli. Stopniowo wsypuj mąkę, energicznie mieszając trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie i lekko płynne. Dodaj olej, zamieszaj i odstaw na 10-15 minut. Następnie smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Odkładaj je na talerz.

Reklama

Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do przestudzenia. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż drobno posiekaną cebulę na złoty kolor. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę, rozkruszony twaróg i zeszkloną cebulę. Dopraw farsz solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i zawiń w kopertę (najpierw boki do środka, potem zwiń w rulon). Na patelni rozgrzej masło i podsmaż naleśniki z każdej strony na złoty kolor, aż będą chrupiące. Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem najlepiej smakują posypane świeżymi ziołami.

Jarskie naleśniki w wersji wytrawnej

Jeśli szukasz więcej pomysłów na bezmięsne naleśniki, to masz naprawdę wiele możliwości. Świetnym nadzieniem będzie duszony szpinak z czosnkiem i ricottą, który stworzy kremowe wnętrze. Warto spróbowac też wersji z podsmażonymi pieczarkami i cebulką, np. doprawionych tymiankiem. Miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej może przypaść do gustu farsz z suszonymi pomidoroami, oliwkami i fetą. Z kolei dynia z szałwią lub cukinia z serem kozim to sezonowe połączenia, które świetnie pasują do delikatnego ciasta naleśnikowego.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Mascarpone, maliny i czekoladowy puch. Nieziemsko pyszne ciasto do niedzielnej kawy

Gdy pojawia się na stole, ketchup idzie w odstawkę. Najlepszy dodatek do mięs z grilla

Ani pistacja, ani mięta. Zielony kolor tego obłędnego sernika to efekt innej aromatycznej rośliny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | ser | kasze | dania wegetariańskie