Ciepła, kemowa i pachnąca. Trudno poprzestać na jednym kawałku
Tarta z kurkami jest sycąca, pełna warzyw i do tego kolorowa. Idealna jako danie obiadowe lub na ciepłą kolację. Kruche ciasto wypełnia się aromatycznym farszem grzybowym z dodatkami. Kurki nadają tarcie wyjątkowego smaku, a całość wychodzi naprawdę kremowa i apetyczna.
Sezon na kurki rozpoczyna się w czerwu i trwa aż do października, dlatego latem i jesienią warto w pełni korzystać z tego produktu. Grzyby wyróżniają się intensywnym aromatem i pięknym, złocistym kolorem. Do tego są łatwe w przygotowaniu i pasują do wielu dań. Rewelacyjnie sprawdzą się np. w tarcie.
Składniki:
Spód:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 2 żółtka,
- 1/4 łyżeczki soli.
Nadzienie:
- 100 g kurek,
- cebula,
- por,
- 150 g kiełbasy wieprzowej,
- papryka czerwona,
- 250 g sera mascarpone,
- 100 g parmezanu,
- jajko,
- sól i pieprz,
- pół łyżeczki natki pietruszki suszonej,
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób wykonania:
Do miski wsyp mąkę i sól, dodaj pokrojone na kawałki zimne masło. Rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj żółtka i szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń w folię i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
Kurki oczyść i większe przekrój. Cebulę pokrój w kostkę, pora w cienkie plasterki, paprykę w paski, a kiełbasę w półplasterki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż kiełbasę, aż się lekko zrumieni, dodaj cebulę, pora i paprykę. Po chwili dorzuć kurki. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną, a woda z kurek odparuje. Dopraw solą, pieprzem, natką i papryką. Odstaw do przestudzenia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, ponakłuwaj widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i obciąż (np. grochem lub kulkami ceramicznymi). Piecz przez 15 minut i wyjmij.
Mascarpone wymieszaj z jajkiem i startym parmezanem. Dodaj przestudzone składniki z patelni i dokładnie wszystko połącz. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
Na podpieczony spód wyłóż masę z warzywami, rozprowadź równomiernie. Piecz tartę przez ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.
Kurki warto używać w sezonie jak najcześciej. Można je wykorzystać na wiele sposobów - najprostszy z nich to podsmażenie grzybów na maśle z odrobiną cebuli. Taki dodatek świetnie smakuje z pieczywem lub ziemniaczkami. Kurki pasują również do jajecznicy lub omletu, które dzięki nim stają się bardziej wyraziste.
Doskonale komponują się również z makaronami. Delikatny sos śmietanowy z kurkami to prawdziwy klasyk. Można te też dodać do risotto, zup czy wytrawnych naleśników. Sprawdzą się nawet w farszu do pierogów albo w sosie do mięsnych dań, np. duszonego drobiu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To klasyka żydowskiej kuchni. Doskonała zapiekanka, jest tak dobra, że zabraknie na dokładki
Zamiast kotleta wybieram kolorową ucztę. Ten obłędny farsz śni mi się po nocach
Klasyczne ciasto z masą budyniową i wiśniami. Na deser zrób Imieninowy Specjał