Reklama
Reklama

Ciepła, kemowa i pachnąca. Trudno poprzestać na jednym kawałku

Tarta z kurkami jest sycąca, pełna warzyw i do tego kolorowa. Idealna jako danie obiadowe lub na ciepłą kolację. Kruche ciasto wypełnia się aromatycznym farszem grzybowym z dodatkami. Kurki nadają tarcie wyjątkowego smaku, a całość wychodzi naprawdę kremowa i apetyczna.

Sezon na kurki rozpoczyna się w czerwu i trwa aż do października, dlatego latem i jesienią warto w pełni korzystać z tego produktu. Grzyby wyróżniają się intensywnym aromatem i pięknym, złocistym kolorem. Do tego są łatwe w przygotowaniu i pasują do wielu dań. Rewelacyjnie sprawdzą się np. w tarcie.

Tarta z kurkami - przepis

Składniki:

Spód: 

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 125 g masła, 
  • 2 żółtka, 
  • 1/4 łyżeczki soli. 

Nadzienie: 

Reklama
  • 100 g kurek, 
  • cebula, 
  • por,
  • 150 g kiełbasy wieprzowej, 
  • papryka czerwona,  
  • 250 g sera mascarpone, 
  • 100 g parmezanu, 
  • jajko, 
  • sól i pieprz, 
  • pół łyżeczki natki pietruszki suszonej, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 
  • olej rzepakowy do smażenia. 

Sposób wykonania:

Do miski wsyp mąkę i sól, dodaj pokrojone na kawałki zimne masło. Rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj żółtka i szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń w folię i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut. 

Kurki oczyść i większe przekrój. Cebulę pokrój w kostkę, pora w cienkie plasterki, paprykę w paski, a kiełbasę w półplasterki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż kiełbasę, aż się lekko zrumieni, dodaj cebulę, pora i paprykę. Po chwili dorzuć kurki. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną, a woda z kurek odparuje. Dopraw solą, pieprzem, natką i papryką. Odstaw do przestudzenia. 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, ponakłuwaj widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i obciąż (np. grochem lub kulkami ceramicznymi). Piecz przez 15 minut i wyjmij.  

Mascarpone wymieszaj z jajkiem i startym parmezanem. Dodaj przestudzone składniki z patelni i dokładnie wszystko połącz. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. 

Na podpieczony spód wyłóż masę z warzywami, rozprowadź równomiernie. Piecz tartę przez ok. 25-30 minut w temperaturze 180°C, aż masa się zetnie i lekko zarumieni. 

Do czego dodać kurki?

Kurki warto używać w sezonie jak najcześciej. Można je wykorzystać na wiele sposobów - najprostszy z nich to podsmażenie grzybów na maśle z odrobiną cebuli. Taki dodatek świetnie smakuje z pieczywem lub ziemniaczkami. Kurki pasują również do jajecznicy lub omletu, które dzięki nim stają się bardziej wyraziste. 

Doskonale komponują się również z makaronami. Delikatny sos śmietanowy z kurkami to prawdziwy klasyk. Można te też dodać do risotto, zup czy wytrawnych naleśników. Sprawdzą się nawet w farszu do pierogów albo w sosie do mięsnych dań, np. duszonego drobiu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To klasyka żydowskiej kuchni. Doskonała zapiekanka, jest tak dobra, że zabraknie na dokładki

Zamiast kotleta wybieram kolorową ucztę. Ten obłędny farsz śni mi się po nocach

Klasyczne ciasto z masą budyniową i wiśniami. Na deser zrób Imieninowy Specjał

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | kurki | zapiekanki | dania główne