Reklama
Reklama

Coś nowego w kuchni. Zastąp nimi roladki z szynki czy tortilli

Roladki przygotowane z warzyw, szynki czy tortilli robią furorę na każdym przyjęciu. Wypróbuj coś nowego i podaj swoim gościom przystawkę na ciepło. Roladki z bakłażana wypełnione są po brzegi aromatycznym farszem. Aby dodać im jeszcze więcej smaku, nie brakuje też specjalnego sosu. Przekonaj się, jak je zrobić.

Dlaczego warto jeść bakłażana?

Bakłażana trzeba jeść po wstępnej obróbce cieplnej. Surowy jest gorzki i zawiera solaninę, która jest toksyczna dla organizmu. Po upieczeniu czy podsmażeniu nabiera jednak wyjątkowej miękkości i pysznego słono-słodkiego smaku. Dlaczego warto przygotować z niego przystawkę?

Bakłażan dostarcza organizmowi wielu cennych substancji, w tym dawkę błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Jest też źródłem potasu, magnezu, miedzi, wapnia i fosforu. To skarbnica witamin C, K i tych z grupy B. Jest niskokaloryczny, bo w 100 gramach zawiera tylko 25 kcal. Ma też niski indeks glikemiczny.

Bakłażan wykazuje działanie przeciwnowotworowe, hamuje procesy starzenia się komórek, reguluje cukier we krwi. Dba o zdrowie serca, obniżając zbyt wysokie ciśnienie i poziom cholesterolu. Zapobiega anemii, syci na dłużej i pomaga usprawnić trawienie.

Roladki z bakłażana - przepis

Roladki z bakłażana sprawdzą się świetnie jako przystawka na ciepło na przyjęciu. Są po brzegi wypełnione pysznym, serowym nadzieniem i skąpane w aromatycznym, pomidorowym sosie. Przekonaj się, jak prosto je zrobić.

Składniki:

  • 2 bakłażany średniej wielkości, 
  • 200 g sera ricotta, 
  • 200 g parmezanu, 
  • butelka sosu pomidorowego typu passata, 
  • szczypta soli i pieprzu, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • łyżeczka oregano suszonego, 
  • 30 ml oliwy z oliwek. 

Sposób wykonania:

Przygotowanie dania rozpocznij od sosu. Obierz czosnek i bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i po chwili wrzuć na nią czosnek. Lekko go podsmaż na małym ogniu. Dodaj passatę, dopraw solą, pieprzem i oregano. Całość duś na małym ogniu przez około 15 minut.  

Bakłażany umyj, osusz i pokrój na cienkie i długie plastry. Każdy plaster bakłażana posól i odstaw na 15 minut, by puściły sok. Następnie każdy plaster wytrzyj ręcznikiem papierowym, by warzywo nie było gorzkie.  

Rozgrzej patelnię grillową i posmaruj ją oliwą. Smaż plastry bakłażana z każdej strony, aż się lekko zarumienią. W misce umieść ricottę i parmezan. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz i wymieszaj. Każdy plaster posmaruj mieszanką serową i zwijaj w rulon, do uzyskania formy roladki.  

Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlej przygotowany wcześniej sos pomidorowy. Następnie układaj roladki i całość przykryj folią aluminiową. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza i piecz bakłażany około 20-30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i posyp całość parmezanem. Piecz następnie przez około 5-7 minut. Roladki z bakłażana podawaj gorące z chlebem i sosem tzatziki.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Moc witamin i minerałów na talerzu. Surówka zdrówko jest przepyszna

Szynka na świąteczny obiad. Z chrupiącą skórką, w kremowym sosie, zawijane zrazy

Tradycyjny przepis, smakuje jak u mamy. Cała rodzina zje do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | warzywa | sery | impreza