Danie na sobotnią obiadokolację. Zapiekane krewetki zrobią furorę wśród domowników i gości
Zapiekane krewetki to prawdziwa uczta dla podniebienia fanów dań kuchni śródziemnomorskiej. Połączenie delikatnych, soczystych owoców morza z kremową, aromatyczną fetą to smakowy raj. Idealna na romantyczną kolację czy weekendowy obiad. Wystarczy kilka prostych składników, by stworzyć danie pełne elegancji. Sprawdź nasz przepis.
Krewetki sprawdzą się świetnie, kiedy chcesz przygotować wyjątkowe i niebanalne danie. Nie tylko są bardzo smaczne, ale i zawierają sporą ilość białka, oraz niewiele tłuszczu, dzięki czemu idealnie wpisują się w zdrowy jadłospis. Można zrobić je na wiele sposobów, w poniższym artykule zdradzimy ci, jak przygotować zapiekane krewetki w sosie pomidorowym z wyrazistym serem feta. Danie wychodzi przepyszne, a połączenie czosnku, tymianku i oregano sprawia, że jest wyjątkowo aromatyczne.
Sprawdź także: Śniadanie na regenerację i energię na cały dzień. Poczujesz się jak młody bóg
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować następujących składników:
- 400 g pomidorów z puszki,
- 200 g krewetek,
- 80 g sera feta,
- 15 ml oliwy z oliwek,
- 1 dużą cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- szczyptę oregano,
- szczyptę papryki czerwonej słodkiej,
- sól i pieprz do smaku,
- kilku gałązek tymianku.
Gotowe danie najlepiej będzie smakowało serwowane ze świeżą bagietką lub podpieczonym pieczywem z oliwą z oliwek.
Możesz użyć świeżych lub obranych, mrożonych krewetek. Jeśli decydujesz się na drugą opcję, rozmroź je i obierz. Jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi i zsuń ogonek. Następnie delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego w postaci czarnej żyłki. Krewetki opłucz pod wodę i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dodaj obrane i oczyszczone krewetki, aż ładnie się zarumienią. Do gotowych krewetek dodaj pomidory, przyprawy i wszystko delikatnie wymieszaj. Przełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, a na samą górę pokrusz całą porcję sera. Rozłóż też gałązki tymianku. Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza i piecz, tylko do momentu, aż ser się zacznie roztapiać.
Podawać po wyjęciu z piekarnika, z bagietką lub innym ulubionym dodatkiem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zamiast zawijać w kapustę, zrób mielone. Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny
Zrób na ostatki, wszyscy będą zaskoczeni. Ciasto Żółty Ser smakuje dzieciom i dorosłym
Już nie obtaczam mielonych w bułce tartej. W tej wersji są zdrowsze i chrupią aż miło